O noua expozitie dedicata sculptorului Constantin Brancusi, un nou scandal. De data aceasta, la New York, unde galeria Paul Kasmin prezinta cinci mulaje din bronz dupa ipsosuri originale realizate de artistul roman.

Pot fi considerate aceste opere de arta originale sau ne aflam in fata unor simple copii care se vand la preturi astronomice? Aceasta este intrebarea pe care si-o pun criticii de arta din lumea intreaga. Pe comercianul de arta newyorkez disputa il interesaza prea putin si spera ca in 2014 sa vanda macat doua din cele cinci mulaje cu cate 2,5 milioane de dolari bucata. Este un pret rezonabil, crede americanul, in conditiile in care o opera de arta iesita chiar din mainile lui Brancusi se vinde si cu 25 de milioane de dolari bucata.

De ce atata scandal si de ce atata incrancenare in batalia original versus copie? Raspunsul este relativ simplu. Brancusi nu a autorizat niciodata, in vreun testament, creatia de opere aditionale, asadar, criticii spun ca orice opera de arta facuta dupa moartea lui reprezinta doar o copie, care ameninta sa submineze mostenirea lasata de ilustrul sculptor, dar si sa arunce in aer piata obiectelor de arta. Este de notoritate povestea colectionarului newyorkez Asher Edelman, care, acum mai bine de un deceniu, a decis sa scape de un Brancusi postum, dupa ce Sidney Geist, expert in opera sculptorului roman, i-a spus ca era “un prost” ca pastra acea lucrare in colectia sa. “Nu exista editie postuma a unui Brancusi – acestea sunt doar copii”, sustine acum sus si tare Asher Edelman.