Statele din Uniunea Europeană sunt în faliment total, după explozia prețurilor la energie electrică și la gaze. Față de SUA și China, prețurile energiei în UE au fost duble, chiar și după scăderea tarifelor înregistrată pe parcursul anului trecut, fapt care spulberă orice urmă de competitivitate a economiei Uniunii. Față de trimestrul precedent, numărul falimentelor în ultimul trimestru al anului 2023 a crescut cu cu 0,6 % pe întreg teritoriul UE și cu 2,7 % în țările din zona euro, arată Eurostat.
Țările UE și-au pierdut, iremediabil competitivitatea în fața celorlalte economii de la nivel mondial. Potrivit Agenției Internaționale de Energie (IEA), prețurile energiei electrice pentru industriile consumatoare de energie din Uniunea Europeană în 2023 au fost aproape duble față de cele din Statele Unite și China. În ciuda unei scăderi estimate de 50% a prețurilor în Uniunea Europeană în 2023 față de 2022, industriile mari consumatoare de energie din regiune au continuat să se confrunte cu costuri mult mai mari la electricitate în comparație cu Statele Unite și China, după conflictul din Ucraina.
Astfel, diferența de prețuri dintre industriile consumatoare de energie din Uniunea Europeană și cele din Statele Unite și China, care existau deja înainte de criza energetică, s-a extins. ”Ca rezultat, competitivitatea industriilor UE mari consumatoare de energie este de așteptat să rămână sub presiune. Factorii politici discută în prezent noi inițiative de politică și instrumente financiare care să permită Uniunii Europene să se poziționeze printre alte grupuri industriale grele la nivel mondial. Domeniul de aplicare și eficacitatea acestor măsuri vor determina probabil viitorul sectorului industrial al Uniunii Europene, consumator de energie”, se precizează într-un raport al Agenției Internaționale de Energie (IEA).
Dispar companiile din piață
În trimestrul IV 2023, numărul de declarații de faliment ajustat sezonier a crescut cu 0,6 % în UE și cu 2,7 % în zona euro, comparativ cu trimestrul III 2023, transmite Eurostat. Creșterea a venit după o scădere în trimestrul III 2023, cu 9,4 % în UE și cu 10,9 % în zona euro, comparativ cu al doilea trimestru din 2023. Comparând al patrulea trimestru din 2023 cu al treilea trimestru din 2023, cele mai mari creșteri ale declarațiilor de faliment au fost observate în Croația (+18,5 %), Slovacia (+16,8 %) și Luxemburg (+15,7 %). Creșteri însemnate ale falimentelor s-au înregistrat și în Slovacia – 16,8%, Bulgaria – 13%, Slovenia – 8,5%, Olanda – 6,3%, Belgia – 5,4%, precum și Italia – 4,9%.
În zona Europei, cea mai catastrofală creștere a falimentelor a fost raportată în Islanda, cu un plus de 63,6 procente în ultimul trimestru al anului trecut față de trimestrul precedent. Pe sectoare de activitate, cele mai multe falimente în UE s-au înregistrat în sectorul transporturilor și depozitării (+9,3%), urmat de comerț (+7,7%) și servicii de cazare și alimentație (+1,1%). Numărul declarațiilor de faliment la sfârșitul anului 2023 a fost peste nivelurile din perioada pre-pandemică înregistrate între 2016 și 2019.
Firmele noi, în creștere anemică
Pentru al patrulea trimestru consecutiv, înregistrările de afaceri au crescut cu doar 0,1% în ultimul trimestru din 2023. Deși numărul total de înregistrări rămâne stabil, există diferențe între sectoarele economiei. Privind în special înregistrările de afaceri pe activitate, comparativ cu trimestrul precedent, în trimestrul IV 2023, înregistrările au înregistrat cele mai mari creșteri în sectoarele: transport și depozitare (+5,6%), construcții (+3,6%) și cazare. și servicii alimentare (+3,5%). Cele mai mari scăderi au fost în domeniul informației și comunicațiilor (-2,1%), activităților financiare, de asigurări și imobiliare (-1,5%) și comerț (-0,9%), semnalează Eurostat.