Cauta

Jocurile cui le face ROMATSA? Tot ce este autohton trebuie să dispară

Piedici, în loc de sprijin pentru companiile românești

Un incident extrem de grav, petrecut pe raza aeroportului Brașov, a scos la iveală disfuncționalități și, mai mult de atât, ”săpături” la temelia unei companii românești de aviație. Reprezentanții companiei acuză controlorii de trafic aerian ai ROMATSA că au ținut, în mod deliberat, un avion în aer, în condiții meteo nefavorabile, pentru a da prioritate unei decolări, ceea ce contravine tuturor regulamentelor de zbor, punând în pericol viața pasagerilor. Mai mult, piloții au făcut eforturi supraomenești pentru a ajunge înainte de ora 19, când controlorii își termină programul.

Compania românească de aviație DAN AIR a lansat acuzații extrem de grave la adresa ROMATSA, care a ajuns să pună în pericol viața pasagerilor. Într-un comunicat oficial, compania DAN AIR a amintit de incidentul zborului TAROM 3107, care a lovit o mașină pe pistă în timpul decolării, deoarece ROMATSA nu s-a asigurat că pista era liberă. ”Astăzi (24 iunie) au dovedit încă o dată că sunt incompetenți și nu au niciun fel de respect la adresa pasagerilor, singurul motiv fiind că aceștia au ales să călătorească cu DAN AIR și au ales să susțină o companie românească, și nu alte interese străine. Controlorii de trafic ROMATSA au pus în pericol siguranța zborului DN288 Madrid-Brașov-București la aterizarea acestuia pe aeroportul Brașov. Astfel, controlorii de trafic aerian din Arad, care monitorizează printr-un turn virtual aeroportul Brașov, au întârziat aterizarea pe Brașov a aeronavei DAN AIR, cu 83 de pasageri la bord, în condiții de vreme neprielnică, pentru a permite decolarea unei alte aeronave. Acest lucru încalcă reglementările aeronautice în vigoare, care prevăd că aeronavele care se află în proceduri de apropiere pentru aterizare trebuie să li se dea prioritate, mai ales în condiții meteo nefavorabil, așa cum a întâmpinat la ora aterizării zborul DAN AIR DN288”, se arată în comunicatul DAN AIR. Ora prognozată pentru aterizarea aeronavei DAN AIR la Brașov era inițial estimată a fi 18:20, dar a fost modificată pentru ora 18:30, deoarece aeronava trebuia să ocolească fronturi atmosferice periculoase, ruta fiind modificată prin nordul Bulgariei și continuând apoi spre Brașov.

S-a închis prăvălia

Reprezentanții companiei DAN AIR monitorizau cu îngrijorare situația, întrucât aeronava era programată să decoleze spre București înainte de ora 19:00, oră la care controlorii de trafic aerieni pleacă acasă, iar din acest motiv aeroportul din Brașov este nevoit să își înceteze activitatea. Prin urmare, echipa DAN AIR s-a coordonat cu aeroportul Brașov și agenția care furnizează servicii de handling la sol, KRONAERO, pentru a reacomoda traficul pe aeroportul Brașov, în așa fel încât atât DAN AIR, cât și cealaltă aeronavă să se încadreze în programul de funcționare ROMATSA. ”Controlorii de trafic totuși nu au acceptat varianta care nu numai că era optimă, dar era și singura legală și au procedat la încălcarea Regulamentului (UE) nr. 2017/373 care impune prioritate la aterizare.

Pe lângă faptul că reglementarea obligă controlorii de trafic să dea prioritate aeronavelor care aterizează, aeronava DAN AIR deja consumase mai mult combustibil decât era preconizat, întrucât a trebuit să devieze de la ruta inițială și să ocolească din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Aeroportul Brașov s-a închis la ora 19:00, iar aeronava DAN AIR, care trebuia să-și continue călătoria către București cu 71 de pasageri la bord, a rămas blocată pe aeroportul brașovean, pasagerii fiind transferați cu autocarul la București. Este a treia cursă care întâmpină astfel de probleme, din cauza faptului ca ROMATSA nu dorește să extindă programul controlorilor de trafic, forțând astfel încetarea activității pe Aeroportul din Brașov la orele 19.00”, se mai precizează în comunicatul DAN AIR.

ROMATSA nu are controlori

Răspunzând acuzațiilor companiei românești de aviație, ROMATSA arată că, în acordul încheiat cu Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav, în calitate de operator de aerodrom, semnat la începutul lunii martie 2023, programul este stabilit pentru 12 ore, în intervalul 7-19. ”Formarea unui controlor de trafic aerian pentru serviciile de navigație aeriană terminală necesită cel puțin 2 ani de zile, plus perioada necesară pentru selecție. Pentru aeroportul Brașov, având în vedere tehnologia nou utilizată, de control al traficului aerian de la distanță, pentru prima oară în România, precum și spațiul aerian nou-înființat, cu un grad înalt de complexitate, având în vedere geografia zonei, era necesară utilizarea unor controlori experimentați. Astfel, utilizăm controlori de la turnul Arad, precum și de la Oradea și Baia Mare. ROMATSA are încă 3 controlori în program de pregătire pentru a fi autorizați în furnizarea serviciilor de control al traficului aerian la aeroportul Brașov, ceea ce ne va permite o flexibilizare a programului. Întrucât aeroportul este unul nou deschis și nu există o predictibilitate pe termen mediu și lung pentru un trafic aerian stabil, ROMATSA și-a dimensionat personalul pentru programul de 12 ore, conform acordului cu operatorul de aerodrom”, a transmis ROMATSA.

Ultimele stiri

  • Criză de studenți. Măsuri disperate pentru reducerea abandonului universitar
  • Armatele europene, dependente de America
  • Ce află turiștii care își fac planuri pentru vacanța de 1 MAI. Cât costă cazarea în garsonierele lui Mihai Trăistariu de pe litoral
  • Ponta și loialitatea, Nicușor Dan și lupta împotriva drogurilor
  • VIDEO. Cutremur cu magnitudinea de 6,2 în Turcia, resimțit și în România
  • 8 milioane de români plătesc polițe RCA umflate artificial cu minim 4 miliarde de lei, în timp ce ASF tace suspect. COTAR cere anchetă, demiteri și returnarea banilor!
  • George Simion, portret-fulger al contracandidaților în cursa pentru Cotroceni: un „autist”, un „mincinos” și „leneșul care stă în cârciumi”
  • VIDEO. Călin Georgescu a mers să semneze controlul judiciar. A fost așteptat de susținători, cu flori/Ce urmează joi
  • Imperialiștii cei răi i-au castrat pe toți politicienii români
  • Jumătate din țară, sub COD GALBEN de ploi, vijelii și grindină – HARTA. Cum va fi vremea, miercuri, în București
  • Exit mobile version