Comisia Europeană a elaborat noi specificații tehnice în managementul riscului privitor la reutilizarea apei din canalizare pentru irigațiile în agricultură. Apa recuperată este considerată însă periculoasă pentru sănătate, necesitând măsuri de protecție pentru lucrătorii aflați în apropierea sistemelor de irigații sau pentru protecția așezărilor umane. Printre riscurile identificate se numără agenții patogeni, care cauzează focare de boli cu transmitere hidrică la oameni și animale.
După adoptarea Regulamentului privind reutilizarea în agricultură a apelor uzate, Comisia Europeană a completat documentul, adăugând specificații tehnice mai clare la cerințele minime de management al riscului. Apele uzate urbane pot fi alcătuite dintr-un amestec de ape uzate menajere, ape uzate industriale și ape de șiroire, deci și evacuări care conțin diverse tipuri de poluanți, agenți patogeni sau alte substanțe, tocmai de aceea riscurile sunt extrem de mari, atât pentru sănătatea umană și a animalelor, cât și pentru mediu.
Cele mai mari pericole sunt reprezentate de agenții patogeni (de exemplu bacterii, virusuri, protozoare și helminți) care cauzează focare de boli cu transmitere hidrică la oameni și animale, precum și alte efecte asupra sănătății, precum și poluanții care sunt prezenți în general în apele uzate urbane.
Pe de altă parte, agenții patogeni, poluanții sau alte substanțe asociate cu evacuările industriale sau cu scurgerile urbane de pe suprafețe contaminate în sistemul urban de colectare se pot acumula în concentrații mari în apele uzate urbane și, prin urmare, pot afecta utilizarea apelor recuperate.
”Trebuie identificate potențialele pericole prezente în apele recuperate, de exemplu poluanții, agenții patogeni sau alte substanțe care ar putea prezenta un risc pentru sănătatea umană și animală, pentru culturi și pentru mediu, inclusiv pentru floră și faună, pe baza caracteristicilor calitative ale surselor apelor uzate, prin selectarea acelor agenți patogeni, a acelor poluanți sau a acelor alte substanțe care ar putea prezenta un risc pentru sănătate sau pentru mediu dacă nu sunt eliminate din apele recuperate”, susține Comisia Europeană.
Picături periculoase
În cazul sistemelor de irigare prin aspersiune, în care apa este pulverizată în aer și cade pe suprafața solului precum ploaia, trebuie să se acorde o atenție deosebită protecției sănătății lucrătorilor și a persoanelor aflate în apropiere care ar putea fi atinse de picăturile de apă recuperată.
Cei care utilizează aceste ape trebuie să aibă acces la informații suplimentare relevante pentru identificarea căilor de expunere pentru populație sau mediu, cum ar fi raza maximă de aruncare sau presiunea maximă de funcționare, condițiile de vânt predominante la nivel local, care determină dispersia aerosolilor și prezența unor măsuri preventive menite să oprească picăturile pulverizate sau aerosolii proveniți de la apele recuperate în timpul irigării (de exemplu arbori plantați sub formă de gard viu sau plase antivânt).
”Căile de expunere, care ar putea fi intenționate sau neintenționate (accidentale), directe sau indirecte și care ar putea implica un risc pentru sănătate sunt ingerarea apelor recuperate, direct sau indirect prin intermediul culturilor, al solului sau al unor obiecte care au intrat în contact cu apele recuperate, contactul cu apele recuperate (prin piele sau ochi), direct sau indirect prin intermediul culturilor, al solului sau al unor obiecte care au intrat în contact cu apele recuperate și inhalarea apelor recuperate (prin aerosoli)”, se arată în documentul emis de Comisia Europeană.
Riscuri majore
Cei mai expuși riscurilor utilizării apelor recuperate sunt operatorii și lucrătorii de la instalația de recuperare (sau de la stația de epurare a apelor uzate urbane, dacă cele două sunt diferite) și de la instalațiile de stocare și de distribuție, utilizatorii finali de pe câmpurile irigate, precum și persoanele care locuiesc și lucrează în comunitatea locală sau persoanele aflate în apropiere. Riscuri majore sunt chiar și pentru persoanele aflate întâmplător în interiorul sau în apropierea sistemului de reutilizare a apei, a căror prezență nu are legătură cu sistemul și care nu iau nicio măsură pentru a reduce expunerea, dar și lucrătorii sau utilizatorii activităților din apropiere, care ar putea fi expuși accidental la apele recuperate, de exemplu prin participarea la activități recreative pe canalele deschise care ar putea primi ape recuperate sau în apropierea acestor canale ori prin expunerea la picături de apă recuperată provenite de la sistemele de irigare prin aspersiune.
Ce retardare ! Dar sa facem un bine vestului. Nu era un parlamentar german care lingea wc-ul ? Propun sa exportam , direct la adresa.
Sa hranim intai pe cei ce propun asta, cu apa din canalizare, bacterii, virusi, pesticide, detergenti, nitriti.Ei trebuie sa ne dea un exemplu.Daca parlamentarii UE nu se vor imbolnavi o sa testam si noi.
Tot intreb retoric…..unde sunt norii nostri cu apa de ploaie? Cine ii „fura”? Circuitul apei in natura se „deplaseaza” spre sud?
In primul rand ca initiatia reprezinta un masiv hazard biologic in mai multe domenii. Practic o infestare intentionata a pamanturilor, aerului si culturilor cu niste bacterii care pot fi letale in majoritatea cazurilor. Dar probabil cuvantul „letal” e preferabil pentru mase, cand vorbim de elitele progresiste sataniste. Ce timpuri ne asteapta, nici nu stim…timpuri „letale”!
-vor apare morcovi deja ambalatzi…..
Cu toți detergenții din ea ,bacterii umane și reziduri de droguri cum zic toti ca existe în ape ,ce sa mai toate bombe ecologice.
Ce proști sunt ăia din Israel care folosesc apa menajeră tratată pentru irigații agricole 😂 Articol trademark Madam Marcu 🤣
Bai duda fraiera, apa menajera tratata nu este apa pe care o scoti din hazna cu vidaja ca apoi s-o folosesti in agricultura.