AcasăSOCIALCanicula ne creşte substanţial factura la energie electrică. Cât plătim dacă ținem...

Canicula ne creşte substanţial factura la energie electrică. Cât plătim dacă ținem aerul condiționat deschis toată ziua

aer conditionat

Temperaturile toride au făcut să crească vânăzile la aparatele de aer condiţionat. Românii care locuiesc la bloc n-au avut altă soluţie decât să-şi instaleze astfel de aparate.

Instalaţiile de climatizare aduc, într-adevăr, un plus de confort, dar şi o cheltuială pe cinste.

Factura poate creşte şi cu 585 lei

Factura de electricitate poate să crească şi de câteva ori, pe perioada verii. Un aparat de aer condiţionat consumă, în medie, 1,5 kW pe oră.

Dacă funcţionează 10 ore pe zi, asta înseamnă un consum lunar suplimentar de 450 de kWh. Adică 585 de lei în plus la factură. Asta la un preţ de 1,3 lei pe kWh, adică atât cât plătim dacă într-o lună consumăm mai mult de 255 de kWh.

Specialiştii vin cu câteva sfaturi care ne-ar putea ajuta să scădem consumul de energie.

„Poţi să-ţi porneşti aerul când eşti în drum de la birou spre casă. Poţi să setezi temperatura acestuia, poţi să foloseşti aplicaţia de pe telefon ca pe propria telecomandă a aerului condiţionat.

Se poate face programare simplă, pornit/oprit. Toate funcţiile esenţiale le poţi programa de pe device. Va consuma mai puţin decât dacă îl forţezi în anumite perioade”, spune Laurențiu Brutaru, reprezentant magazin, pentru observatornews.ro.

Canicula a pus la pământ și fotovoltaicele

Temperaturile de peste 30 de grade Celsius au tăiat semnificativ din producția de energie din panouri fotovoltaice, astfel că aceasta a ajuns la o medie, ziua, de circa 550 MWh, din peste 1.600 MW putere instalată.

Pentru că vântul mai bate doar accidental, iar un reactor de la Cernavodă a fost tras pe dreapta, România a ajuns importator net de energie, cu consecințe legate atât de majorarea prețurilor la energie, cât și în compromiterea totală a securității energetice.

Temperaturile prea ridicate fac ca fotovoltaicele să înregistreze o scădere a randamentului, astfel că nici măcar în sezonul cald, când se presupune că acestea ar trebui să producă, nu ne putem baza pe ele. Zilele acestea, când s-au înregistrat peste 30 de grade Celsius, media producției pe timpul zilei din fotovoltaice a fost undeva la 550 MWh, în condițiile în care, la nivel național, avem 1.638,04 MW putere instalată.

author avatar
Andrei Ștefan
840 afisari

1 COMENTARIU

  1. Mai bine să moară prostimea decît să aibă posibilitatea de-a respira lejer !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger