AcasăEconomieCrește economia – curge și petrolul

Crește economia – curge și petrolul

Raportul OPEC semnalează condițiile favorabile de pe piața petrolului mai ales în a doua jumătate a anului, în contexul unei creșteri economice mondiale în primul semestru

OPEC și-a menținut prognoza privind o creștere relativ puternică a cererii globale de petrol în acest an, în pofida unui consum mai mic  decât se aștepta în primul trimestru.

Cererea mondială de aur negru  va crește cu 2,25 milioane de barili pe zi (bpd)  și cu 1,85 milioane de bpd în 2025. Ambele previziuni au rămas neschimbate față de luna trecută, potrivit Reuters.

Raportul OPEC semnalează condițiile favorabile de pe piața petrolului mai ales în a doua jumătate a anului, în contexul unei creșteri economice mondiale în primul semestru.  Petrolul a crescut cu 3% luni, după ce Goldman Sachs a declarat că cererea de transport va împinge piața spre un deficit în trimestrul al treilea.

OPEC menționează și sectorul turismului, “cu un impact pozitiv consecvent asupra cererii de petrol.” OPEC+, care grupează OPEC și aliați precum Rusia, a impus o serie de reduceri ale producției de la sfârșitul anului 2022 pentru a susține piața. La 2 iunie, grupul a convenit să prelungească cea mai recentă reducere de 2,2 milioane de bpd până la sfârșitul lunii septembrie și să o elimine treptat din octombrie.

„Excedent major” pe piețele petroliere până în 2030

Agenția Internațională pentru Energie se așteaptă la un „excedent major” pe piețele petroliere până în 2030, pe măsură ce cererea se stabilizează și producția mondială crește.

În acest raport, „pe baza politicilor actuale și a tendințelor pieței”, AIE a observat că „cererea puternică din partea economiilor asiatice în creștere rapidă, precum și din partea sectoarelor aviației și petrochimiei, este de așteptat să crească consumul de petrol în următorii ani”.

AIE prevede că cererea mondială de petrol, inclusiv biocombustibilii, se va „stabiliza la aproximativ 106 milioane de barili pe zi spre sfârșitul deceniului”, față de puțin peste 102 milioane de barili pe zi în 2023. Aceasta reprezintă o creștere de 4%, determinată de economiile emergente din Asia.

Se preconizează că creșterea ofertei mondiale de petrol, determinată de producătorii non-OPEC+, în special de Statele Unite, va depăși cererea prognozată începând cu 2025.

Capacitatea totală de aprovizionare va ajunge la aproape 114 milioane de barili pe zi până în 2030, depășind cererea mondială estimată cu 8 milioane de barili pe zi.

Acest excedent de producție „ar putea deschide calea pentru un mediu de scădere a prețului petrolului”, precizează AIE. În acest context de „supraofertă majoră”, „companiile petroliere ar putea dori să se asigure că strategiile și planurile lor de afaceri sunt pregătite pentru schimbările în curs”, a declarat pentru AFP directorul general al AIE, Fatih Birol.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
168 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger