AcasăEconomieConsecința haosului din politica energetică. Peste 17.000 MW din regenerabile rămân pe...

Consecința haosului din politica energetică. Peste 17.000 MW din regenerabile rămân pe tușă

Pe zona de Est și Sud-Est a României se află în așteptarea racordării la rețea proiecte de regenerabile cu un total de 19.800 MW, însă Transelectrica a anunțat sec că sistemul, cu tot cu întăririle de rețele și modernizare, nu poate prelua mai mult de 2.008 MW. Pentru solicitările de racordare a regenerabilelor în zona Banat nu există nicio șansă, din cauza pădurilor și ariilor protejate. În plus, integrarea capacităților regenerabile planificate de Guvern necesită capacități mari de stocare, a avertizat Transelectrica

Atrași de afacerea secolului, dat fiind subvențiile generoase încasate de la populație și aberanta prioritate la intrarea în sistem, investitorii în regenerabile s-au năpustit să construiască în special eoliene fix în cea mai aglomerată zonă, Est și Sud-Est, unde  rentabilitatea este ridicată. Cum coordonarea de la Ministerul Energiei a lipsit cu desăvârșire, Transelectrica s-a trezit cu aproape 20.000 MW tropăind nerăbdători ca să intre în sistem.

Cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, Transelectrica a transmis, subtil, în Planul de dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport (RET), că nu poate prelua în acea zonă mai mult de 2.008 MW. ”La acest moment sunt noi proiecte pentru secțiunea 6, Est și Sud-Est, în diverse stadii de dezvoltare (contract de racordare, aviz tehnic de racordare, studiu de soluție, cerere de racordare) totalizând peste 19.800 MW. De asemenea, sunt solicitări de racordare pentru zona Moldova și Banat. Precizăm că racordarea de CEE în zona Banat pune probleme legate de accesul la rețea din cauza zonelor împădurite, protejate etc. și din acest motiv considerăm că probabilitatea de realizare a proiectelor de CEE în acea zonă este mai mică. Datorită proiectelor din Planul de Dezvoltare perioada 2020 – 2029, în Est și Sud-Est se pot instala în plus față de prezent 2008 MW în centrale electrice eoliene (CEE). Dacă se consideră și o putere instalată în CEE în plus față de prezent în alte zone, rezultă că se poate atinge ținta din PNIESC în ceea ce privește puterea instalată în CEE pentru 2030 (5225 MW)”, se arată în Planul de Dezvoltare a RET.

Pierderi majore

La CNE Cernavodă s-au considerat doar grupurile existente în prezent, pentru fiecare unitate suplimentară celor din prezent în CNE Cernavodă fiind necesară dezvoltarea de noi proiecte de infrastructură de transport care să permită evacuarea puterii produse dinspre zona de Sud-Est a SEN, susține Transelectrica.

”Din cauza concentrării surselor de putere în zona secțiunii S6 și transportul la distanță pentru alimentarea consumatorilor, în regimul în care CEE produc 75% din capacitatea instalată, pierderile de putere cresc semnificativ, cu 50% față de un regim mediu de funcționare la vârful de vară și cu 100 % la golul de noapte de vară, ceea ce conduce la creșterea semnificativă a costurilor cu achiziția energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic pentru CNTEE Transelectrica SA”, se precizează în Planul de dezvoltare a RET. Totodată, Transelectrica cere ministerului să definească o capacitate maximă de integrare a centralelor electrice eoliene în zona de Sud-Est a României, astfel încât să se asigure siguranța sistemului energetic, o valoare a pierderilor de putere suportabilă și un volum de investiții de dezvoltare a rețelei de transport fezabil tehnico-economic.

Mai multe regenerabile, și mai multă stocare

Transelectrica atrage atenția că starea sistemului variază continuu în funcție de consum, producție, schimburi de putere cu țările vecine și este dificil de estimat exact puterea care se poate integra în perspectivă într-o zonă de rețea fără a se produce congestii sau să fie afectată siguranța în funcționare. Din acest motiv este bine să existe o rezervă de capacitate pentru siguranța sistemului.

”În contextul în care se dorește creșterea țintelor de integrare a resurselor regenerabile, trebuie să se ia în considerare următoarele aspecte: concentrarea unei puteri instalate mari într-o anumită zonă a țării pune probleme de siguranță a sistemului și duce la creșterea pierderilor de putere, instalarea de centrale regenerabile trebuie să se facă în mod distribuit pe teritoriul țării, creșterea puterii instalate în CEE față de țintele asumate prin actualul PNIESC trebuie corelată cu dezvoltarea centralei CNE Cernavodă, iar puterea instalată în centrale offshore trebuie să se încadreze în limita admisibilă pe zona secțiunii S6, respectiv în ținta asumată în actualul PNIESC pentru CEE. Totodată, integrarea unei puteri mari în centralele regenerabile, așa cum este precizată în PNIESC, necesită o capacitate mare de stocare la nivel de SEN, realizată atât din surse clasice (ex.: centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompare), cât și din surse distribuite (ex. baterii de acumulatoare), dar și în centrale care pot asigura flexibilitatea SEN, pentru acoperirea în orice moment a consumului de energie electrică și pentru preluarea excedentului și deficitului de producție din centralele electrice regenerabile”, a arătat Transelectrica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
771 afisari

2 COMENTARII

  1. Nu trebuia gandit/spus de la inceput ca sistemul energetic national nu poate prelua o cantitate mai mare de 2000 MW putere instalata care nu este in banda si produce necontrolat, cu fluctuatii foarte mari, si care face de necontrolat intregul sistem energetic, ajungandu-se sa exportam la preturi negative ziua si sa importam la preturi foarte mari seara? De ce au fost lasati aia (si inca sunt) sa construiasca astfel de capacitati de productie a energiei (“regenerabile” 😂) pentru care s-au dat si subventii de i gramada de bani?

  2. Singura energie “regenerabila” care este ok ca sa intre in SEN pentru ca este in banda este energia produsa de hidrocentrale. Energia solara si eoliana sunt bune pentru sisteme off-grid cu baterii, la case izolate, care nu au acces la retea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger