Valoarea unei acțiuni la Hidroelectrica s-a prăbușit, efectiv, de la 8,80 lei, la 5,98 lei, pe fondul unor scăderi pe toată linia în situația economico-financiară a companiei încă de stat. Potrivit raportului pe primele șase luni ale acestui an, societatea ar fi produs mai puțină energie din cauza scăderii debitelor Dunării și a secetei. Invocarea secetei nu se susține, însă, dat fiind că producția a fost mult mai mare decât în 2020, un an marcat și el de secetă.
Rezultatele economico-financiare din raportul pe primele șase luni ale acestui an al Hidroelectrica sunt, fără îndoială, inexplicabil de dezastruoase. Producția de energie electrică a scăzut cu 22% față de perioada similară a anului trecut, veniturile s-au redus cu 26%, marja operațională de 59% a fost în scădere cu 10% față aceeași perioadă din 2023, marja netă, cu 8% mai mică, iar profitul net a scăzut cu 32%, de la 3.946 milioane lei, la 2.690 milioane lei.
Totodată, valoarea unei acțiuni la compania la care statul român deține 80% din acțiuni, s-a micșorat de la 8,80 lei/ acțiune la 5,98 lei/ acțiune. Cantitatea de energie electrică vândută s-a redus drastic, astfel că, de la 11.460 GWh în 2023, s-a ajuns la 8.709 GWh în primul trimestru din 2024.
”În primele șase luni ale anului 2024, rezultatele Hidroelectrica au fost influențate de scăderea producției de energie electrică, a cantității de energie electrică vândută, cât și de diminuarea prețurilor de vânzare a energiei electrice, conducând implicit la o scădere a veniturilor din vânzarea de energie. Se observă o contribuție semnificativă a rezultatelor din trimestrul II 2024 la scăderile înregistrate în primele șase luni, determinată în special de intrarea în vigoare, la începutul trimestrului II (1 aprilie 2024), a modificărilor aduse MACEE, care au condus la perioade de fluctuații semnificative ale condițiilor de piață (prețuri și cantități tranzacționate). Această perioadă de ajustare a pieței la noile condiții și reglementări s-a suprapus peste un interval secetos, condițiile hidrologice limitând capacitatea de producție a societății”, se arată în raportul financiar al Hidroelectrica.
Stop joc
Având în vedere că hidroenergia este cea mai ieftină de pe piață, explicația cu fluctuațiile prețurilor și ale cantităților tranzacționate nu prea stau în picioare, mai ales că toți traderii și furnizorii se bat pe energia de la Hidroelectrica. În ce privește seceta, argumentul reducerii producției din cauza acestui fenomen nu se justifică, pentru că producția a fost mult mai mare decât în 2020, un an cel puțin la fel de secetos.
În orice caz, nicio secetă nu explică funcționarea companiei de stat la 20% din capacitate. Din cei 6.600 MW instalați la nivel național, Hidroelectrica ar putea produce cel puțin 4.000 MWh, însă, în ultimele luni, compania a produs în medie circa 1.500 MWh. Reprezentanții Asociației Producătorilor de Energie Electrică HENRO spuneau că Hidroelectrica produce atât cât i se dă comandă de la Dispecerul Energetic Național și că societatea este nevoită să asigure servicii de sistem, precum și cantități importante de energie pentru piața de echilibrare, din cauza intermitenței în producție a regenerabilelor.
Alte priorități
Cel mai grav lucru care se întâmplă doar în România este acela că regenerabilele au prioritate la intrarea în sistem. Intrarea în sistem echivalează, bineînțeles, cu vânzarea de energie, astfel că privații sunt favorizați în detrimentul statului. Fiind oprită să livreze în sistem, Hidroelectrica nici nu poate produce, astfel că rezultatele s-au văzut: profitul s-a prăbușit accelerat. Din păcate, rezultatele dezastruoase s-au reflectat și în prețul acțiunilor, care se află în cădere liberă. În acest context, insistența cu care Karoly Borbely, directorul executiv al Hidroelectrica, afirmă că statul trebuie să vândă din deținerea sa la această companie pare cel puțin suspectă. În fapt, chiar și și PNRR este prevăzută vânzarea pe bursă a acțiunilor companiei de stat, lichidarea acțiunilor deținute de Fondul Proprietatea fiind doar un prim pas. Iar prăbușirea prețului acțiunilor nu pare a fi nici ea întâmplătoare.
Asteptam explicatiile Ministrului care refuza sa reorganizeze sectorul de generare pe surse gresit organizat in 1998-2000. Avem o piata distorsionata cu un soft care nu il intalnim in alte tari. In toate tarile care au companii de genrare integrate costurile cu certificatele de CO2 se inchid in centre de cost in interiorul companiilor nu se intalnesc anomaliile din Romania. Hidroelectrica alimenteaza de ani de zile bugetul de stat contrar prevederilor DG Competition. Investiti minime, mentenanta ca vai de capul ei si ne miram de rezultate.
Sursa energetica strategica.
Vor sa o vanda si apoi sa stea cu mana intinsa ca cersetorii ?
Ești pe departe de adevăr! Prețul unei acțiuni H2O este de 124,9 Ron ,nu are.nicuo legătură cu valaorea ei exprimată de Dvs. Rezultatele financiare sunt deasupra estimărilor la 6 luni comunicate cu mult timp în urmă de societate !
Trădători de neam și țară!
Totul se face concertat pentru distrugerea Romaniei. Cu tradatori pusi in posturi cheie, de unde ordona actiuni care nimicesc ceea ce inseamna interes romanesc, in favoarea interesului strain. Energia hidro fiind foarte ieftina, ea ar trebui sa fie prima care sa fie preferata la intrarea in sistem. Parcurile fotovoltaice sa vanda pret competitiv, nu sa astepte manevre in favoarea lor, manevre care distrug ceea ce era bun si functiona. Iar prosumatorii care produc in zilele de vara si au pretentia sa primeasca aceeasi cantitate de energie iarna, sa iasa din sistemul on-grid si sa treaca pe baterii!
Apa curge, curent produce dar profitul este mic. Hidrocentralele ar trebui sa fie cele mai profitabile afaceri(de fapt ar trebui sa fie ale statului sa furnizeze curent ieftin, ca industria sa fie competitiva la export). TINETI MINTE POPOR ROMAN, legal prin contractul intre Yugoslavia si Romania proiectele Portile de fier nu se pot vinde de catre o parte decat celeilalte parti din contract. Se incearca de 20 de ani preluarea sistemului energetic. Corect ar fifost ca tot ce insemna proiecte majore din Romania sa finanteze sistemul de pensii si eventual cel de sanatate. Pai nu au fost construite cu munca si sacrificiile parintilor nostrii?
O acțiune valora 8,8 lei și acuma valorează 5,9 lei? Eu am acțiuni H2O și am platit 125 lei, acum valorează 124, dar am luat dividende. Fata asta de unde se informează pentru a scrie prostiile astea? Așa o-nvatat la Spiru Haret la frecvența redusă spre deloc?
Mănâncă și ea o pâine…
Autoarea nu știe nici cât e prețul unei acțiuni, dar scrie articole!
Acum cateva saptamani a trecut neobservat comentariul unui specialist/tehnician.H2O are utilaje de pe vremea lui Ceausescu.Se chinuie cu Vidraru de ani buni si fassss.I-au păcălit mai ales pe cei dinafară care nu lasă ne retehnologizate intreprinderile.Ca pe vremea răposatului Mușeteșcu care le vindea pe 1 euro( pe spaga in fapt).Exemplele cele mai tari ARO,institutul Aslan sau tot pe spaga renunțat la fundație Gojdu,flota etc.Noroc cu cei din diaspora( cel mai mare investitor pt.Romania)si cu criza gazelor rusesti-scumpirea energiei care impinge afacerile spre realocare in tari mai ieftine si de PNRR ca altfel am behăi de foame(acum numai de prost,risipitor management=conducere-vezi deficitul de cont si imprumuturile).Da dupa alegeri vom plati cu varf si indesat mai ales sărăcimea,ca ,,barosanii” au grija sa nu fie supraimpozitati -vezi rapida renunțare a lui Bolos la impozitarea imobiliarelor(care aveti mai multe,unii n-au niciuna stau in bordeie năruite sau in chirie.Urmeaza criza globala.
Unde naibii vad ăștia ca o acțiune e 6 lei ? Eu le am listate la bursa cu 125 de lei și sunt oferte de cumpărare la 124,8 lei.
National, mai bine publicați articole despre Insula Iubirii, cred ca va pricepeți mai bine
Valoarea unei acțiuni la Hidroelectrica s-a prăbușit, efectiv, de la 8,80 lei, la 5,98 lei.
Ha ha, e varza.
Si modul in care amesteca MW cu MWh este absolut din fictiune.
Sugerez cititorilor sa verifice atent balivernele scrise in aceste articole.
Claudia Marcu….. Lasa-te de meserie ! Daca il puneam pe fiul meu de 15 ani sa scrie un articol despre H2O ii iesea mai bine. Efectiv tu nu ai nici o treaba cu piata de capital. Esti o habarnista, o analfabeta in acest domeniu. Nu are rost sa comentez nici macar o fraza din mizeria pe care ai piblicat-o ! O shaorma cu de toate…. Fara legatura cu piata de capital, cu Hidroelectrica cu rezultatele publicate….