AcasăEconomieSe confirmă. Regenerabilele nu au schimbat nimic. Emisiile de CO2, în creștere...

Se confirmă. Regenerabilele nu au schimbat nimic. Emisiile de CO2, în creștere accelerată

Tranziția verde dă rateuri. Emisiile cresc

Cu toată creșterea capacității globale a regenerabilelor, în special a fotovoltaicelor, emisiile de CO2 continuă să se majoreze în ritm accelerat. Asociația Internațională a Energiei semnalează că ritmul energiei curate nu ține pasul cu nevoia de energie, astfel că producția din surse clasice a continuat să înregistreze niveluri foarte ridicate. În timp ce țările dezvoltate și-au redus consumul de energie cu 0,5% pe an în ultimul deceniu, în economiile emergente și în curs de dezvoltare (85% din populația lumii), cererea de energie a crescut cu aproximativ 2,6%/an.

Ultimul raport al Asociației Internaționale a Energiei (IEA) atrage atenția că, pe baza politicilor de astăzi, emisiile globale de dioxid de carbon vor atinge vârful în curând, iar lipsa unei scăderi accentuate va duce la o creștere a temperaturilor medii globale cu 2,4°C până la sfârșitul secolului, cu mult peste obiectivul Acordului de la Paris, de a limita încălzirea globală la 1,5°C.

Între 2010 și 2023, capacitatea globală de producție energie din fotovoltaice a crescut de 40 de ori și puterea eoliană de șase ori, cu creștere concentrată în China, Uniunea Europeană, Statele Unite și Japonia. În același timp, tehnologii de energie regenerabilă mai mature s-au extins, de asemenea, capacitatea de bioenergie crescând de 2,5 ori și hidroenergia, de 1,4 ori. Capacitatea de energie nucleară a fost în general stabilă în această perioadă. În ciuda acestor câștiguri, creșterea producției de energie curată nu a ținut pasul cu cererea globală de energie electrică, susține IEA. Producția globală din surse de electricitate cu emisii scăzute, inclusiv toate tehnologiile de energie regenerabilă, nucleare, combustibili fosili cu captarea carbonului, hidrogen și amoniac, a crescut cu 4.800 TWh din 2010 până în 2023, dar generarea globală de energie electrică a crescut cu aproape 8.400 TWh. Producția globală de energie pe cărbune a crescut cu aproape 2.000 TWh (+23%) din 2010 până în 2023, iar producția pe gaz a crescut cu peste 1.700 TWh (+36%). Ca urmare, emisiile de CO2 din sectorul energiei electrice au crescut cu 20% pe parcursul perioadei, crescând de la 11,4 gigatone (Gt) în 2010 la 13,7 Gt în 2023, se arată în raportul IEA.

Explozie a consumului

În economiile emergente și în curs de dezvoltare (reprezentând aproape 85% din populația lumii), cererea de energie a crescut cu aproximativ 2,6%/an în ultimul deceniu – principalii factori fiind creșterea populației, creșterea economică și producția industrială, în timp ce în țările cu economii dezvoltate, cererea totală de energie a scăzut cu o medie de 0,5%/an în ultimul deceniu. În mai multe piețe emergente și economii în curs de dezvoltare, sursele cu emisii scăzute nu au fost capabile să țină pasul cu creșterea globală a cererii de energie electrică între 2018 și 2023, ceea ce a dus la utilizarea sporită a cărbunelui și a gazelor naturale pentru a produce energie.

”China, deși este liderul pieței globale în implementarea tehnologiilor de energie curată, inclusiv fotovoltaic, eolian, hidro și nuclear, producția de energie pe cărbune a crescut cu peste 20% și pe gaze naturale, cu 40% în ultimii cinci ani. India și Indonezia au crescut puterea energiei regenerabile cu 40% și, respectiv, peste 50% în ultimii cinci ani, dar de la un punct de plecare scăzut, însă utilizarea continuă a combustibililor fosili în sectorul energetic a crescut, de asemenea, semnificativ. Având în vedere nivelul ridicat de dependență de cărbune în ambele țări, planurile lor pe termen scurt pentru tranziții la energie curată și pe termen lung angajamentele de a atinge emisiile nete zero sunt de o importanță crucială”, precizează IEA.

Perturbări ale piețelor

Tendința generală de creștere a concentrării ofertei de petrol și gaze și creșterea dependenței de import au un potențial crescut de perturbare a piețelor. Asia a devenit punctul central pentru comerțul global cu petrol și gaze: acum importă de două ori mai mult petrol decât Europa și a depășit Europa la importurile de gaze naturale. China, cel mai mare importator din lume, își va crește dependența de importurile de petrol de la aproximativ 75% astăzi, la mai mult de 80% până în 2050, semnalează IEA. Tendințe similare sunt proiectate pentru India, unde dependența de gaze naturale va crește de la 50% astăzi, la aproape 75%. Între timp, Asia de Sud-Est, care este în prezent un exportator net de gaze naturale, devine importator net înainte de 2030.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
9.421 afisari

12 COMENTARII

  1. Tarile dezvoltate si-au redus consumul cu 0,5%. Romania cu cat si-a redus, cu vreo 50%?

  2. Nu are cum scada emisiile de CO2 din moment ce nemtii si occidentalii doar la WC nu merg cu masina in rest peste tot ,noua romanilor ne impun sa nu ne mai incalzim cu lemne ,sa meraga si ei cu autobuzul la munca nu fiecare cu masina lui.

  3. Asa articol, asa comentarii.
    Pentru un copil de clasa 2-a, daca-i spui ca pentru 1kWh te bazezi pe energia soarelui si nu pe combustibili fosili, emisiile de CO2 vor scadea.
    Ce e greu de inteles?

  4. Hahahahaha, si marea URSULA A DISTRUS COMPLET EUROPA, INDUSTRIE, AGRICULTURA, ZOOTEHNIE, urland isteric ca trebuie reduse emisiile de carbon😝😝😝. Fa tuta dreaqu,daca iuropa ma ti toata da doar 7,8% din emisiile de carbon globale iar stapana tu sua impreuna cu chinezul da 60% du te fa toanto peste ei sa le reducă 😝

  5. Poate acum vor realiza ca panourile solare nu au ce cauta pe campuri fiind ca fac mai mult rau decat bine !

  6. Forța electromagnetică, din universul în care trăim… suportul civilizației noastre,
    poate fi captată direct și simplu, ca .
    Se obține un transfer ASIMETRIC de energie !!! ( „Visul”… fizicienilor).
    Se realizează,
    1) Mașinile electrice (EV), fără Baterii de stocare.
    2) Grupuri Electrogene,

    Orbiți de Soare și Vânt…nu mai acceptăm un efort de gândire…
    Guv. îl ascultă pe Burduja…
    electronic_has@yahoo.com

  7. Plătim de zeci de ani certificate verzi. Afacerea cu fotovoltaice s-a dovedit a fi o mare cacealma. Unde s-au dus acei bani? De ce nu am dezvoltat producția de energie pe nuclear și hidro? Ce să facem cu câmpurile de fotovoltaice. Este cumva cedare mascată de pământ românesc?

  8. Foarte interesant articolul! Conceptul de energie curata este foarte atractiv, greu de negat. Pentru transpunere in practica este necesara o viziune integrata.
    Sursele naturale de energie, eoliana si solara, au o particularitate extrem de importanta: volatilitatea/discontinuitatea, predictibilitatea redusa. In paralel trebuie sa fim preocupati sa asociem centralelor solare si celor eoliene si alte tipuri de centrale de productie a energiei electrice astfel incat sa putem asigura/acoperi/satisface nevoia de energie continuu, 24/7
    Sa ne inchipuim ca am avea centrale electrice fotovoltaice (CEF) care ar acoperi zilnic intre orele 8.00 – 20.00 intreg necesarul de energie al unei tari. Este ok? Probabil ca ne-am dori sa avem energie si intre orele 20.00-8.00
    Daca mai tinem cont de exemplu de faptul ca CEF au productia maxima doar cateva ore la pranz atunci ca sa putem mentine o curba constanta de productie (pt simplificare necesarul de energie este constant in intervalul orar 8.00 – 20.00) ne-ar trebui o capacitate de productie de 30-50 ori peste puterea tinta pe care dorim sa o acoperim liniar/constant cu productia CEF. Deja este evident ca nu putem miza doar pe energia solara si eoliana si ca trebuie sa avem in vedere un asa-zis mix energetic care sa valorifice surse complementare de energie respectiv sa exploateze centrale de productie energie electrica care pot asigura complementaritatea cu poluare cat mai redusa.
    In acelasi timp trebuie sa fim preocupati de reducerea consumurilor specifice de energie pe unitatea de produs peste tot in lume.
    Oricat s-ar tura motoarele de marketing ale CEF ele nu pot inlocui existenta si forta unei strategii energetice integrate!
    Evident ca in mod real fenomenele sunt mult mai complexe decat am reusit eu sa le sintetizez in incercarea de a sustine necesitatea unor strategii energetice nationale /regionale/continentale chiar si strategie energetica planetara!

  9. National, unde este comentariul meu legat de ocuparea terenurilor agricole cu aceste fotovoltaice ineficiente? Ori ati orbit si Dumneavoastra? Va mai trimit odata acel cantec („Porniti Inainte Tovarasi”), un mic cadou, desigur, daca trebuie sa va imbunez, aducandu-va si aminte ca acest cuvant, „National,” inseamna „something or someone that belongs to a nation or country.”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger