AcasăAfaceriCine urcă prețul aurului la un nivel record

Cine urcă prețul aurului la un nivel record

Prețul aurului a crescut luni la un maxim istoric, alimentat de tensiunile geopolitice și de reducerea ratelor dobânzilor

Aurul a urcat luni la un maxim istoric, alimentat de tensiunile geopolitice și de reducerea ratelor dobânzilor de către băncile centrale.

Prețul lingourilor a crescut cu 0,4%, ajungând la 2732,45 dolari pe uncie în primele ședințe de tranzacționare la Londra, reprezentând un salt de 40% în ultimul an, potrivit Financial Times.

Războiul din Orientul Mijlociu, împreună cu incertitudinea cu privire la rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA de luna viitoare, au amplificat atracția aurului ca activ de refugiu.

„Perspectivele pentru aur sunt destul de optimiste”

„Perspectivele pentru aur sunt destul de optimiste”, a declarat Joni Teves, strateg pentru metale prețioase la UBS, care are un obiectiv de preț de 3.000 de dolari pe uncia troy anul viitor. „Credem că deținerile de aur ale investitorilor au mult loc să crească în următorul an, iar acest lucru ar trebui să ducă la creșterea prețurilor.”

Anticiparea unei relaxări monetare, în contextul în care următoarea reuniune a Rezervei Federale a SUA va avea loc la 6-7 noiembrie, a contribuit, de asemenea, la creșterea prețurilor aurului în 2024. Aurul nu produce dobândă, astfel încât prețurile beneficiază de obicei de scăderea ratelor dobânzilor.

483 de tone în visteriile băncilor centrale

Multe bănci centrale mondiale sunt în curs de relaxare, cu reduceri recente ale costurilor împrumuturilor în zona euro, Canada și Regatul Unit, printre altele.

Deși cererea de aur fizic a fost diminuată de prețurile ridicate de pe principala piață, China, achizițiile din partea băncilor centrale au fost foarte puternice: 483 de tone în prima jumătate  a acestui an, conform  World Gold Council.

Investitorii occidentali au investit în aur începând din vară, în perioada mai-septembrie înregistrându-se cinci luni consecutive de intrări globale în fondurile tranzacționate la bursă.

Ole Hansen, șeful departamentului de strategie pentru materii prime la Saxo Bank, spune că factorii care determină prețul aurului includ „riscul instabilității fiscale și incertitudinile legate de alegerile prezidențiale din SUA”, precum și diversificarea băncilor centrale de la dolarul american.

Cursa între vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump pare foarte strânsă, ceea ce sporește incertitudinea.

„Există o mulțime de riscuri în jurul următoarelor câteva săptămâni, odată cu apropierea alegerilor din SUA”, a precizat Teves. „Am putea avea parte de o acțiune a prețurilor agitată”.

Și prețul argintului a crescut brusc, atingând un maxim al ultimilor 12 ani, reflectând o ofertă restrânsă pentru acest metal, care este utilizat în electronică și în celulele fotovoltaice, precum și un efect în lanț al creșterii prețului aurului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
2.643 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cu tot respectul,umila mea părere este căci cele 35 de trilioane dolari-datoria USA ,datoria istorică a Japoniei,Italiei,etc și lista este lungă, sunt factori determinanți în cea ce va urma,nu se poate să trăim în lumea fantastică cu bani tipăriți fără nici o bază solidă.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger