Toate serviciile pentru organizarea unei nunţi s-au scumpit în ultimii 5 ani cu până la 40%, ceea ce îi determină pe miri să cheme mai puțini invitați la felicitări, masă și dans.
Nuntașii au mărit şi ei darul, conştienţi că tinerii însurăţei au cheltuieli tot mai mari.
Cât s-au scumpit nunțile
Prețul mediu pentru un meniu a crescut de la 79 de euro în 2019 la 97 de euro în 2023. În total, datele oficiale arată o creștere medie de peste 20 de procente pentru meniu, poze și filmări și cu 40% pentru muzică și decor.
Pentru că prețurile sunt tot mari, de la rochii, fotograf și până la formație sau dansatori, mirii organizează petreceri cu mai puțini invitați.
Institutul Național de Statistică arată că numărul locurilor amenajate pentru nunți în ultimii cinci ani a crescut cu peste 30%, ajungând acum la 6.200.
Şi pâinea s-a scumpit
Pâinea se scumpeşte din nou în România, iar motivul ar fi creşterea preţurilor la materia primă şi preconizează că scumpirile vor fi treptate, până la finalul lunii ianuarie.
Scumpirile se vor face treptat, până la finalul lunii ianuarie.
Unii producători spun că în această perioadă sunt nevoiți să crească prețurile cu procente mai mari, de aproximativ 10%. Pentru o simplă franzelă, care ne costă în unele locuri chiar și cinci lei, o scumpire de 10% înseamnă în plus 50 de bani la fiecare achiziție.
În urma acestor scumpiri, o franzelă de 300 gr ar urma să coste 3 lei.
Anul trecut, România a obținut o producție de grâu de 9,635 milioane de tone. Pentru 2024 cifrele nu sunt definitivate, însă în perioada 1 iulie – 8 septembrie 2024, România a fost cel mai mare exportator de grâu moale din UE, cu o cantitate de 1,72 milioane de tone.