După ce a făcut tot posibilul să-și saboteze relația economică cu Federația Rusă, Republica Moldova s-a agățat, cu disperare, de sistemul energetic din România. Sistem care se îndreaptă cu pași repezi spre dezastru, care se va manifesta imediat ce vacanțele se vor finaliza. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ne dă asigurări că Republica Moldova nu va primi niciun kwh înainte de a se acoperi necesarul intern. Necesar pe care ni-l acoperim, când nu bate vântul, din Ucraina și Ungaria.
Mult zgomot pentru nimic. Cam așa se pot traduce declarațiile sforăitoare și enervant de frecvente ale ministrului Energiei, Sebastian Burduja, care ne-a anunțat mii de MW băgați în sistem și ne-am trezit cu doar 265 MW într-un an întreg. Culmea este că ANRE anunța în noiembrie că 2024 se va încheia cu un plus de 737 MW, dar nici măcar ăia nu s-au racordat. Mai mult, pentru acest an suntem ”amenințați” de către ANRE cu 2.658 MW care vor intra în sistem.
În raportarea sa, instituția, cel mai probabil în mod deliberat, nu a specificat ce fel de capacități de producție sunt, pentru că am fi aflat că marea lor majoritate sunt fotovoltaice, adică fix zero cel puțin 6 luni din an, la care se mai adaugă intermitența lor care dezechilibrează sistemul și incapacitatea de a produce în orele de vârf, atunci când este nevoie de energie. Cum parcurile fotovoltaice sunt relativ ușor de construit, problema este și va rămâne la capacitatea rețelelor de a prelua energia variabilă și imposibilitatea investițiilor în rețele de a ține pasul cu ritmul de amplasare a panourilor solare. Mai mult, între 29 decembrie 2024 și 2 ianuarie 2025 a mai dispărut 1 MW din hidro. În ce privește capacitatea instalată oficială pe cărbune, de 2.762 MW, la ora actuală se mai produce în jur de 700 MWh, ceea ce pune mari semne de întrebare asupra raportărilor. Situația se extinde la toate capacitățile, atâta vreme cât din 18.534,82 MW instalați, România abia mai produce puțin peste 6.000 MWh.
Ziua care anunță sfârșitul
În 30 decembrie 2024, România s-a confruntat cu un deficit masiv de energie, fiind nevoită să importe constant peste 2.000 MWh. Practic, în această zi, producția a variat între 4.500 MWh și 5.400 MWh, iar consumul, între 5.200 MWh și aproape 8.000 MWh. Ce s-a întâmplat? Nimic spectaculos, doar că vântul nu a bătut. Timp de o oră după miezul nopții, eolienele au consumat circa 14 MWh din sistem, pentru ca apoi, între ora 1 și 16 să producă între 0 MWh și 14 MWh.
Ulterior, timp de două ore au intrat din nou pe consum, adică pe minus, iar între 19 și 21 au produs 4-5 MWh, urcând apoi la 30 MWh. Pe timpul nopții până dimineață fotovoltaicele au consumat și ele din sistem, ajungând să producă, într-un interval de doar 8 ore, o medie de 200 MWh. Termocentralele pe cărbune au produs constant în jur de doar 700 MWh, gazul a dat 1.500 MW, hidro, circa 1.100 MWh, iar nuclearul, 1.380 MWh. Acesta este tabloul dezastrului capacităților de producție ale României, iar noile capacități, care vor intra nu se știe când, nu ne vor ajuta cu nimic.
Import-export
La data de 1 ianuarie 2025, Republica Moldova avea un deficit de 600 MWh de energie, însă exporta în Ucraina, în intervalul orar 8-15, între 0,03 GWh și 0,49 GWh. Pe 30 decembrie 2024, când sistemul energetic din România era aproape de colaps, Republica Moldova importa din România 0,49 GWh, eportând, în același timp, 0,34 GWh în Ucraina. În această zi, România a importat masiv energie din Ungaria, 0,78 GWh, și din Ucraina, 0,66 GWh.
”Cum ajută România? Nuclearelectrica a încheiat un contract pentru livrarea a 100MWh în bandă peste Prut. Sunt discuții și cu OMV Petrom pentru 100MW de la centrala pe gaz de la Brazi, și cu Complexul Energetic Oltenia pentru încă 100-200MWh. Există și cantități cumpărate de pe piața OPCOM de frații noștri de peste Prut. În total, capacitatea tehnică de export de energie electrică din România către Republica Moldova este de 315 MWh prin linia Vulcănești-Isaccea (400 kV) și de 115 MWh prin cele 4 linii de 110 kV care trec Prutul”, ne-a informat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Daca înțeleg eu bine, România exportă (mai bine zis -dăm) in Moldova,energie electrică și Moldova o vinde in Ucraina,in afara de ce vindem,pardon,dam noi in Ucraina !
Mai oameni buni ,suntem tîmpiti cu toții, sau numai ministrul incompetent al energiei ?
Ca și predecesorul lui,Virgil Popescu .
Oare nu se găsește cineva competent care sa fie numit ministrul energiei sau nu se vrea???
Ceea ce nu înțelegeți este că și excesul de energie dintr-o rețea este un lucru negativ. Piața de energie diferă de piața de cartofi pe care o știți dvs. Cel care exces in rețea la un anumit moment de timp trebuie sa descarce excesul undeva și instant, nu poate să mai stea pe gânduri. Iar cel care are exces ca de pildă Romania, nu mai poate primi înapoi de la Moldova suprasarcina pentru că ar arde cablurile. Deci Moldova trebuie sa trimită excesul in Ucraina. De ce nu direct? Pentru că nu e capacitate de transport pentru asta, și asta e un lucru care se întâmplă peste tot nu numai la noi. Deci nu mai faceți pe deșteptul, NU E SIMPLU deloc sa echilibrezi piața de energie electrică.
te pricepi sau dai asa cu parerea???
Ne-au amăgit Popescu & Burduja PNL-isti cu gura mare cu tot felul de investiții aiuristice pe partea de energie electrica.Mai oameni buni dati-mi mie puterea chiar dacă suntem în groapa făcută de ăștia doi miniștrii prostiei cel puțin 3-4 ani și voi da României energie electrica de 2500 Mwh în banda cu investiție minima,economica și de durata 40-50 de ani luând energie electrica de pe apele curgătoare ale României prin tehnologie canadiana cu turbine kinetostatice pe o lungime de 1 500 km de apa curgătoare.Fara gaze,vânt soare,nuclear ci doar ce ne-a dat natura pe acest superb pământ din gradina maicii domnului.Fie ca voi romanii sa nu mai fiți exploatați de partide,PSD,PNL,AUR,USR care promovează în funcțiile înalte toți inaptii tehnici,comentatori de PROSTIE,în aceasta tara mandra și frumoasa cu oameni serioși ( ținuți în saracie) de foștii securiști,comuniști,trădători, hoți de tara .
Georgescu, tu esti? :)))
Mai ai sa prostesti lumea?
Stimabile. am impresia ca nu stii motivul pentru care esti ales. Esti un functionar, te ocupi de plata pensiilor si de curatatul strazilor, metaforic vorbind. Nu ar trebui sa ai nicio putere. Oricine ai fi, ceea ce ai scris dovedeste cat de bolnav gandesti.
Si de ce dracu nu scoateti banditii astia din birouri cu catuse este intrebarea?
Nu trebuie nici supunere fata de Comisia Europeana dar nici eliminarea Rusiei ca vecin (nu prea iubit) si cu legaturi economice avantajoase. Asta este consecinta ganditului cu capul altora. Pacat!
Producători de cartofi au și ei idei dar nu trebuie băgați în seama
.
serios?? sistemul energetic este gestionat numai de tampiti mai ales in minister?? niste habarnisti se joaca dea sistemul energetic ,care au impresia ca se poate sustine cu niste capacitati care nu produc in banda ,dar nici acum nu-si da seama ca sunt bani aruncati degeaba, sa nu mai vb de exporturile spre est pe care le platesc tot noi, nici un caz cei care primesc, ca doar facem acte de caritate pe banii cetatenilor ,mai ales cu importuri la pret de cocaina!!!
Stimată Doamnă, n-ați putea fi atât de drăguță și să ne explicați mai pe îndelete cum Republica Moldova “ a făcut tot posibilul să-și saboteze relația economică cu Federația Rusă”🤔 și cum Matușca Rusia s-a “opus” acestui “sabotaj”, dacă nu vă supărați?
Presupun că același “păcat “ îl atribuiți și Ucrainei?
Republica Moldova „a făcut tot posibilul să-și saboteze relație economică cu Federația Rusă”…..
Serios? Ce ați fumat?
Articol cu „dedicație” pentru spălații pe creier !
Numai rusofili pe aici și boț ruși. Patrioții de carton ne spun că nu ar trebui să ne ajutăm frații de peste Prut. Să i lăsăm la mâna Rusiei pentru că nu i așa ne plac rublele. Dar așa au fost românii, gata întotdeauna să se vândă străinilor pentru 5 copeici. La ora la care vorbesc avem excedent de energie.
Ne-au amăgit Popescu & Burduja PNL-isti cu gura mare cu tot felul de investiții aiuristice pe partea de energie electrica.Mai oameni buni dati-mi mie puterea chiar dacă suntem în groapa făcută de ăștia doi miniștrii prostiei cel puțin 3-4 ani și voi da României energie electrica de 2500 Mwh în banda cu investiție minima,economica și de durata 40-50 de ani luând energie electrica de pe apele curgătoare ale României prin tehnologie canadiana cu turbine kinetostatice pe o lungime de 1 500 km de apa curgătoare.Fara gaze,vânt soare,nuclear ci doar ce ne-a dat natura pe acest superb pământ din gradina maicii domnului.Fie ca voi romanii sa nu mai fiți exploatați de partide,PSD,PNL,AUR,USR care promovează în funcțiile înalte toți inaptii tehnici,comentatori de PROSTIE,în aceasta tara mandra și frumoasa cu oameni serioși ( ținuți în saracie) de foștii securiști,comuniști,trădători, hoți de tara .
Exraordinar de acida doamna jurnalist si neobiectiva , deoarece nu a simtit nici o zi ce- i asta Rusia😡
Minciuni. nu am spus
Cea mai sigură energie în bandă este cea produsă de termocentrale, ea este baza, după care vine Nucleara și cea pe gaze… a 4 putere este hidroelectrica, energie produsă din apă. Acum fiind secetă, barajele cam goale, fiindcă nu a nins, nu a plătit, produce cam 1100-1500, restul sunt exact după cum bate vântul sau soarele ziua, dar iarna nu prea e mult soare.
Sistemul Energetic Național, trebuie sa fie într-un echilibru… nu ard cablurile cum zise cineva mai sus.
Există capacitatea maximă tehnică de transport, nu poți trimite energia produsă din Porțile de Fier, în Moldova. Există stații de exploatare și transport, noduri energetice care distribuie radial energia.
Când este surplus creste frecventa și tensiunea în rețea, când suntem pe minus aceste 2 variabile scad… asta înseamnă să ai o calitate a parametrilor. Ce face tensiunea si frecventa dacă creste sau scade , afectează industria, motoare, defectează aparatura, etc
Burduja a învățat multe, a învățat și mersul afacerilor din energie… e urmașul lui Virgil Popescu.
Burduja este un băiat deștept.
Vrem să știm și noi ce angajamente și-a luat România față de Moldova și Ucraina și cât de mult au cedat din producția
sistemului energetic, la ce prețuri și
dacă până acum aceste două țări
au plătit ceva. Acum câteva luni , Burduja ne vorbea despre un posibil blackout și noi facem în continuare pe Moș Crăciun? De ce?
Din ce înțeleg „doamna” Claudia Marcu ar fi dorit ca R. Moldova să stea în genunchi în fața lui Putin… Suntem nebuni???
Nu mai cititi ineptiile acestei Marcu. Nu are nici o competenta in domeniul energiei si bate campii. Mai grav este ca acum abordeaza si atitudine pro-rusa si anti romaneasca+moldoveneasca.
Un lucru este de retinut, import, export si tranzit sunt notiuni complexe care fac posibil sa consumi in Moldova energie achizitionata din Germania. Asadar, nu mai cititi aberatii precum in acest articol caci veti trage concluzii total gresite.
Cam multe coincidente in lumea noastra draga. Aparent pe Gigel reusesc sa il prinda daca pescuieste pe mare fara autorizatie, dar pe aia care au dinamitat conductele de gaze la 200m adancime, nu. A da, cica acum s-au apucat si de taiat cablurile electrice de sub mari. Toate astea, in timp ce se inchid centralele pe carbuni si in timp ce rusii si moldovenii au probleme cu matematica. Totul e o coincidenta, nu e nimic planificat.