AcasăPoliticaMircea Fechet, despre reorganizarea Romsilva: „Nu vor mai exista directori şi şefi...

Mircea Fechet, despre reorganizarea Romsilva: „Nu vor mai exista directori şi şefi de ocol puşi pe viaţă, cum sunt astăzi”

sursa foto: Facebook/Mircea Fechet

Ministrul Mediului a vorbit, miercuri, într-o conferință de presă despre reorganizarea Romsilva (Regia Națională a Pădurilor).

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat miercuri că nu vor mai exista directori şi şefi de ocol puşi pe viaţă la Romsilva şi vor avea maxim două mandate şi vor da examen la fiecare cinci ani, potrivit news.ro. Oficialul guvernamental a punctat că reorganizarea va începe de sus în jos, pentru că „sus e problema”. Nu în ultimul rând, șeful de la Ministerul

Mediului s-a referit şi la salariul directorului Romsilva, de 44.000 de lei, afirmând că îl consideră disproporţionat de mare şi că i-a comunicat personal acest aspect.

Ministrul Mediului a afirmat, despre reorganizarea Romsilva, că „nu vor mai exista directori şi şefi de ocol puşi pe viaţă, cum sunt astăzi”.

„Vor avea maxim două mandate, vor da examen la fiecare cinci ani”

„În baza codului Silvic actual, nu vor mai exista directori puşi pe viaţă, cum sunt astăzi. Vor avea un contract de mandat, vor avea maxim două mandate, vor da examen la fiecare cinci ani, şi în baza unor indicatori foarte bine stabiliţi, ei îşi vor continua sau nu activitatea şi pot fi revocaţi oricând, ceea ce eu cred că e o chestiune care ar trebui să se întâmple”, a declarat Fechet, într-o conferinţă de presă.

Totodată, ministrul Mediului a afirmat că nu ar vrea să se refere deocamdată la numărul angajaţilor, pentru că nu vrea să transmită un semnal greşit celor peste 13.000 de angajaţi ai Regiei, în legătură cu riscul ca aceştia să-şi piardă locul de muncă în perioada imediat următoare. „Reorganizarea va începe de sus în jos, pentru că sus e problema Regiei”, a punctat Fechet.

Ministrul Fechet: Reforma Regiei trebuie să fie profundă

Oficialul guvernamental a mai punctat că nu i se pare normal ca pentru aceeaşi suprafaţă de pădure să existe ocoale silvice care au angajaţi mai puţini şi alte ocoale silvice cu angajaţi mai mulţi.

Reforma Regiei trebuie să fie profundă, reforma Regiei trebuie să ajungă până la celula de bază a regiei. (..) Numărul angajaţilor trebuie să urmărească suprafaţa de pădure administrate. Nu mi se pare firesc că pentru aceeaşi suprafaţă de pădure să avem ocoale silvice care au angajaţi mai puţini şi alte ocoale silvice cu angajaţi mai mulţi”, a explicat Mircea Fechet.

El a adus în discuție faptul că în trecut Regia administra peste 6 milioane de hectare, nu 3,1 milioane din domeniul public al statului, cât administrează astăzi, şi făcea acest lucru, conform sursei citate, cu 14.500 de angajaţi. „Astăzi constatăm că avem aproape jumătate din fondul forestier naţional administrat de către Regie, iar numărul angajaţilor a scăzut modest”, a declarat Fechet.

Ce spune ministrul despre salariul directorului general al Romsilva

În legătură cu salariul directorului general al Romsilva, ministrul Fechet a precizat că a avut discuţii şi nu e un secret că i-a reproşat acest lucru.

„Mie mi se pare că 44.000 lei, dacă reţin cuantumul brut al acestui salariu pe lună, fără să îl compar cu salariul meu sau cu salariul altui demnitar, mi se pare că pentru o structură naţională în situaţia în care este astăzi Regia, e un salariu disproporţionat de mare. Aceasta este opinia mea şi asta e ceea ce i-am comunicat şi personal”, a menţionat Fechet.
Totodată, ministrul a mai anunțat că în prima lună a mandatului a solicitat în scris un audit public extern al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, făcut de un organism independent, a cărui profesionalism nu poate fi pus la îndoială, audit care, din păcate, nici astăzi nu i-a fost prezentat.

„La Romsilva se dau, la pensionare, „10 salarii brute, luate în cuantum net””

„Între cele două tururi de alegeri prezidențiale, ulterior anulate, am avut „parlamentarele”, la corectitudinea cărora nimeni nu s-a mai uitat, dar asta e altă poveste. Disperați să nu scape ciolanul, PSD și PNL au luat în barca lor și UDMR, iar pe „reziști” i-a convins să joace rolul de „silent partner”, din Opoziție, în schimbul eliberării unor locuri prin tot felul de C.A-uri și C.D-uri. Așa s-a născut Guvernul Ciolacu 2, botezat de Klaus Iohannis în regim de urgență, nu care cumva să se întâmple ceva!

S-a gândit vreunul atunci, pe final de decembrie, că România intră în 2025 fără buget? Nu! I-a păsat cuiva de lefurile pe februarie, martie șamd? Nu!

(…)

Se dau prime de zile de naștere și salarii fără număr, ca la lăutari, pentru șefii de regii care se pensionează. Se plătesc 12 luni, dar se muncește, efectiv, doar 4… Să tot fii angajat la stat! La stat degeaba. De exemplu, la ASF este domnia belșugului – primă acordată angajaților Autorității de Supraveghere Financiară chiar de Ziua ASF. Mai vreți? La Romsilva se dau, la pensionare, „10 salarii brute, luate în cuantum net”, citez din ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Și, dacă toate acestea sunt știute, s-a luat vreo măsură? Domnii guvernanți sunt indignați „azi”, când situația în România este tensionată, dar „mâine”, după ce, speră ei, apele se vor liniști, nimeni nu va mai scoate un cuvânt.”

Citiți mai multe AICI: Salariile și pensiile pe februarie, ÎNGHEȚATE?!

author avatar
Andrei Coman
395 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger