AcasăPoliticaGazul rusesc arde Slava Ucraina?

Gazul rusesc arde Slava Ucraina?

Oficialii UE discută opțiunea de a relua achizițiile de gaz rusesc prin conducte - parte a unei potențiale soluționări a războiului dintre Rusia și Ucraina

Oficialii UE discută opțiunea de a relua achizițiile de gaz rusesc prin conducte, parte a unei potențiale soluționări a războiului dintre Rusia și Ucraina.

Potrivit Financial Times, susținătorii propunerii, inclusiv oficiali maghiari și germani, afirmă că această măsură ar putea oferi atât Rusiei, cât și Europei stimulente pentru a menține un acord de pace, stabilizând în același timp piața energetică a continentului.

Vestea vine la aproape o lună după ce Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin teritoriul său către UE, punând capăt unui sistem care datează din perioada sovietică. Decizia a stârnit proteste din partea unor state membre – Slovacia și Ungaria – care continuă să se bazeze pe Rusia în ciuda eforturilor blocului comunitar de diversificare a aprovizionării.

Deși cea mai mare parte a fluxului de gaz rusesc prin conducte către Europa a fost întreruptă, țările europene continuă să cumpere gaz lichefiat (GNL) rusesc.

La începutul acestei săptămâni, Ungaria a anunțat că a primit „garanțiile solicitate” din partea UE cu privire la asigurarea tranzitului de energie către țările europene, după ce a amenințat cu veto-ul la sancțiunile împotriva Moscovei. Conform Reuters, Comisia Europeană va continua să conducă discuțiile cu Ucraina, Slovacia și Ungaria.

Înainte de invazia Ucrainei, gazul rusesc prin conducte reprezenta 40% din totalul achizițiilor UE, Germania fiind principalul cumpărător.Exporturile de combustibili fosili reprezintă o parte esențială a veniturilor Rusiei și contribuie la efortul de război.

UE a redus toate importurile de cărbune rusesc, majoritatea importurilor de petrol rusesc și peste două treimi din importurile de gaze, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei la începutul lunii ianuarie. Blocul comunitar își propune să elimine toți combustibilii fosili ruși de pe piața sa până în 2027.

Între Gazprom și Trump

Președintele american Donald Trump, care s-a angajat să negocieze un acord de pace în Ucraina, a îndemnat Europa să cumpere mai mult GNL american și a făcut apel la creșterea producției de petrol pentru a împinge prețurile în jos și a sufoca veniturile Rusiei, forțând-o astfel să se așeze la masa negocierilor.

Comisia Europeană nu va propune punerea în aplicare a interdicției importurilor de gaze naturale lichefiate din Rusia în viitorul său pachet de sancțiuni, din cauza preocupării statelor membre de a asigura mai întâi o alternativă din partea altor țări, inclusiv Statele Unite.

Uniunea Europeană a impus primele restricții majore privind gazul rusesc, inclusiv GNL, în cadrul celui de-al 14-lea pachet de sancțiuni din iunie. Rusia rămâne totuși al doilea mare importator european de gaz lichefiat, după SUA.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
566 afisari

2 COMENTARII

  1. Dupa ce timp de trei ani proasta de Evropa s-a impuscat singura in picior, in ochi si in cap, acum i-a venit dintr-o data mintea cea de pe urma. Dupa ce industria germana s-a prabusit total, acum vor gaz ieftin rusesc. Prost o fi Putin daca le da mai mult de o flatulenta.

  2. Cine o sa aibe grija de Ukraina?
    Ukraina este ruinata si nu se poate reface singura. Doar refacerea industriei energetice far de care nu poate functiona ninmic, se estimeaza la peste 500 de bilioane, la care se adauga si celelate industrii fara de care nu pot exista locuri de munca.
    EU nu v-a pute ajuta chiar daca ar vrea, nu are de unde, are de inapoiat 600 de bilioane Rusiei inainte de a primi vre-un dram de gaz, petrol, carbune sau alte resurse minerale, fara de care este moarta.
    China nu are incredere in zona dupa ce s-a fript cu republicile baltice.
    Si atunci cine?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger