ÎCCJ a pus prag la consumul de droguri la volan ca în cazul alcoolului. Așadar, pentru ca un şofer să fie condamnat pentru conducerea sub influența substanțelor interzise, nu este suficientă doar prezența acestora în probele biologice, fiind necesară o expertiză.
Această noutate ar putea duce la clasarea a sute sau chiar mii de dosare și la revizuirea altora.
Un expert anti-drog avertizează
Instanța Supremă a stabilit că trebuie demonstrat faptul că substanțele interzise au afectat capacitatea şoferului de a conduce.
„Îmi este tare teamă că se va interpreta greșit de către consumatorii de droguri sau de către tineri și vom avea incidente mai multe în stradă decât a fost până acum (după decizia Înaltei Curți – n.r.).
Ceea ce mi se pare contrastant este faptul că la ora actuală, după intrarea în vigoare a deciziei ÎCCJ, șoferii care nu sunt depistați sub influența drogurilor – de fapt cei în corpul cărora s-au descoperit droguri, dar primesc o expertiză că n-au fost sub influență, adică nu le-a afectat capacitatea – deci pentru cei care sunt drogați puțin nu există nicio sancțiune legală pentru ei, nici măcar cu o măsură complementară.
Ok, nu e infracțiune, dar amendă trebuie, exact ca la alcoolemie. Cei care sunt depistați știm destul de bine până în 0,8‰ e considerat contravenție și se ia măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă determinată.
La ora actuală, practic, dacă e să fac să tragem o concluzie, cei care sunt drogați puțin la volan nu sunt sancționați, dar cei care beau o bere și au acoolemie sub 0,8‰ sunt sancționați contravențional și li se ia permisul. Ceea ce nu este deloc în regulă. Deci, practic, legislația trebuie modificată și completată în acest sens”, a declarat Cătălin Țone, expert anti-drog pentru Antena 3.
De ce face ÎCCJ o diferenţiere
Controversele au apărut după ce tot mai mulţi şoferi s-au ales cu dosare penale pentru consum de substanţe interzise la volan, deşi luaseră medicamente uzuale sau spray nazal antialergic.
Totuși, avocatul Adrian Cuculis contestă măsura.
„ICCJ s-a pronunțat într-un dosar de mare interes național şi a stabilit ca în cazul consumurilor de droguri urmat de șofat nu reprezintă în mod AUTOMAT fapta de conducere sub influenta substanțelor interzise, ci este necesar ca în baza unei expertize să se constate afectarea aptitudinii de a conduce.
România devine astfel ţara unde drogurile la volan nu reprezintă chiar 100% un pericol şi nu în mod automat daca ai concentrație de substanțe interzise în sânge devii automat infractor. Trebuie precizat că în urma deciziei vor fi clasate probabil sute/mii de dosare şi redeschise altele, tot într-un număr la fel de mare”, a spus avocatul Adrian Cuculis.
s a dat drumul la drogati pe strada legal.