AcasăEconomiePiața energiei și a gazelor, scăpată de sub control. Guvernul, paralizat

Piața energiei și a gazelor, scăpată de sub control. Guvernul, paralizat

Sebastian Burduja nu are soluții și prelungește plafonarea

Măsura anunțată de prelungire a plafonării prețurilor la energie cu 3 luni și a celor la gaze, cu un an, doar pentru consumatorii casnici, arată clar că Guvernul nu are soluții. Și asta în contextul în care Ministerul Energiei recunoaște că explozia prețurilor la gaze, provocată de refuzul Ucrainei de a mai permite tranzitul gazelor rusești, este cauza principală a creșterii tarifelor la energie, o cauză pe care nimeni nu o poate controla. În plus, România se mai confruntă și cu un deficit accentuat de energie și, mai nou, și de gaze naturale.

Prelungirea plafonării prețurilor la energie cu doar 3 luni nu este decât o amânare a impactului social și economic devastator care va urma după liberalizarea pieței. Falsul optimism al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, care spunea deunăzi că prețurile la energie nu vor fi mari după 1 aprilie, s-a evaporat destul de repede, însă măsura plafonării temporare nu rezolvă nimic.

Ministrul Energiei ne spune clar că actualul context geopolitic a devenit, în ultima perioadă, din ce în ce mai complicat în urma continuării războiului din Ucraina și a deciziei Ucrainei de a întrerupe tranzitul de gaze din Federația Rusă pe teritoriul său. ”Toate aceste elemente au avut impact asupra prețurilor gazelor naturale la nivel internațional, care manifestă un trend crescător, efect care, evident, s-a resimțit și la nivelul țării noastre. Prețurile pe burse au crescut semnificativ pentru gaz la începutul acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut. Este cunoscut faptul că prețul gazului natural are un impact major în formarea prețului la energie electrică, prin principiul prețului marginal”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență pentru prelungirea plafonării.

Probabil că Guvernul așteaptă ca lucrurile să se rezolve de la sine, cu o pace în Ucraina și, eventual, o reluare a tranzitului gazelor rusești, lucruri puțin probabile, cel puțin în ce privește gazele rusești, având în vedere poziția anti-rusă extremă a Comisiei Europene & company.

Și frigul este de vină

Un alt element cu impact evident asupra prețurilor la gaze naturale și energie electrică, la nivel național, a fost perioada de iarnă care, spre deosebire de ultimii ani, a fost una cu temperaturi mult mai scăzute, ceea ce a solicitat o creștere importantă a consumului de resurse energetice, în vederea asigurării încălzirii și a producerii de energie electrică, pentru care, de asemenea, s-a înregistrat o cerere crescută, ne mai spune ministrul Energiei.

”Această situație a condus la golirea accelerată a depozitelor de gaze, atât pe plan intern, dar și la nivel european, ceea ce va conduce la un efort sporit pentru refacerea stocurilor de gaze naturale necesare sezonului de iarnă 2025-2026. Dat fiind sprijinul pe care România îl acordă constant Republicii Moldova pentru asigurarea necesarului de gaze naturale și energie electrică, și acesta reprezintă un element care a pus presiune asupra Sistemului Energetic Național și a sectorului gazelor naturale, din punct de vedere a disponibilității resurselor necesare”, transmite Ministerul Energiei. Nu ne rămâne decât să concluzionăm că autoritățile române și europene s-au bazat pe încălzirea globală și au fost luate prin surprindere de venirea unei ierni autentice. În plus, la orizont se conturează o criză a gazelor fără precedent în Uniunea Europeană, care nu anunță nimic bun pentru prețurile la energie.

Se numără săracii

Pe lângă introducerea de clarificări privind vânzarea succesivă a energiei, adică a speculei făcută în piață, proiectul de act normativ prevede și introducerea unei obligații pentru Ministerul Muncii de elaborare, împreună cu alte instituții relevante, a unei metodologii pentru stabilirea criteriilor de identificare și eligibilitate a consumatorilor de energie în vederea aplicării de măsuri sociale adecvate. Adică un fel de numărare a săracilor care vor primi sprijin financiar pentru a-și putea achita facturile la energie. La ce prețuri vor fi pe o piață liberalizată cu deficit major de energie și cu tarife uriașe la gaze, probabil 90% din populația României va intra în această categorie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
23.175 afisari

7 COMENTARII

  1. nu e mai bine sa scapam noi de toti incompetentii pusi la conducere ca sa rezolvam totusi ceva ?!astia ne vor duce de rapa ,lucreaza la comanda pt straini.

  2. In 35 de ani, guvernele din Ro au exploatat energetic toate dotarile energetice lasate de Ceausescu. Reactoarele 2 si 3, nu, alte 2 hidrocentrale noi canci, 2 termocentrale de mare putere ioc. Dar am dat bani pe eoliene si panouri solare caci asa cere UE. Dar acestea dau energie dupa buletinul meteo. Iar ministrii energiei niste incompetenti, la fel si ANRE o sinecura de partid cu bani multi si care da ordine tot mai proaste. Si vrem reindustrializare, dar asta se face cu energie ieftina!!!

  3. Pai dacă vinzi companiile de interes strategic la străini, ei vor fi pe veci aici stăpâni, vorba cântecului, plus remunerații generoase celor care au facilitat și facilitează în continuare specula .Avem cel mai scump curent din lume ,nu din Europa, cea mai scumpa apa cel mai scump gunoi ,tot ce se face pe banii statului la preț triplu fata de costul real și tot asa ,buzunarele ,,politicienilor ,,sa se umple .

  4. Guvernu e paralizat in gen Stephen Hawking? Sa se duca sa se trateze la azil și sa lase pe alții capabili sa munceasca pt. popor,pt. români!

  5. Bună dimineața , Burduja ! Te-ai trezit ? Da’ mult ai mai dormit, mă băiatule. Ai adormit cu eoliana aia în brațe…aia pe care ne-o băgai în ochi pe tiktok. 😀

  6. Tradatorii de tara au inchis tot si acum importam energie.Au luat spagi uriase pt distrugerea sistemului energetic.

  7. Cum se face ca depindem de gazul rusesc, adus prin Ucraina, iar nemții și austriecii se incalzesc bine-mersi cu gazul nostru din Marea Neagra?… noi cu gaz – noi în criză de gaz… noaptea minții! Este o vorbă a lui Iisus: „celui ce are, i se va da, iar celui ce nu are, și ceea ce i se pare ca are, i se va lua”… cam aici suntem noi acum.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger