AcasăEconomieCurtea de Conturi Europeană se pregătește să dinamiteze Green Deal. UE nu...

Curtea de Conturi Europeană se pregătește să dinamiteze Green Deal. UE nu poate înlocui mașinile clasice

CCE ar putea da tonul întoarcerii la mașinile clasice

În data de 5 martie, Curtea de Conturi Europeană va dezvălui concluziile dialogului strategic cu privire la viitorul industriei auto europene. Instituția lasă să se înțeleagă că Uniunea Europeană se află într-un blocaj total al Green Deal pe transporturi, având în vedere că toate cele trei elemente, reducerea sau eliminarea emisiilor generate de mașini, combustibili alternativi și vehicule electrice, s-au soldat cu un eșec total, fără să existe soluții pentru viitor.

Curtea de Conturi Europeană a lăsat să se înțeleagă că soarta Green Deal în ceea ce privește transporturile este cumva pecetluită. În data de 5 martie, Curtea a anunțat că va face publice concluziile dialogului strategic cu privire la viitorul industriei auto europene și că planul de acțiune rezultat ar trebui să sprijine acest sector supus unei presiuni enorme, care asigură, direct și indirect, 13 milioane de locuri de muncă și generează o cifră de afaceri anuală de peste o mie de miliarde de euro (7 % din PIB-ul UE).

Strategia climatică a UE urmărește ca, până în 2050, să se atingă zero emisii nete, iar reducerea sau eliminarea emisiilor generate de mașini este un element esențial al strategiei, susține Curtea de Conturi Europeană (CCE). Astfel, trebuie să se diminueze emisiile de dioxid de carbon provenite de la autoturismele cu motoare cu ardere internă, să se exploreze opțiuni de combustibili alternativi și să se asigure adoptarea pe scară largă a vehiculelor electrice pe bază de baterii.

”Auditurile Curții au concluzionat că primul obiectiv s-a soldat deocamdată cu un eșec, cel de al doilea nu pare viabil pe scară largă, iar cel de-al treilea riscă să se dovedească scump atât pentru industrie, cât și pentru consumatorii europeni”, se arată într-un comunicat al CCE. În ce privește reducerea emisiilor generate de autoturisme, Curtea consideră că este ușor de zis, dar greu de făcut. Emisiile generate în circulație de autoturismele convenționale nu au scăzut semnificativ. Eficiența motoarelor s-a îmbunătățit, dar acest lucru este contrabalansat de creșterea greutății vehiculelor (aproximativ +10 % în medie) și, în consecință, a puterii motoarelor (aproximativ +25 %).

Combustibilii alternativi, un viitor în ceață

Combustibilii alternativi, cum ar fi e-combustibilii sau hidrogenul, sunt adesea menționați drept potențiali succesori ai benzinei și ai motorinei, semnalează CCE. Ei nu pot oferi însă o alternativă fiabilă și credibilă pe scară largă pentru autoturismele noastre, după cum a constatat Curtea în raportul său din decembrie 2023 privind biocombustibilii. De ce? În principal din cauza cantității de combustibil disponibile, a costurilor de producție și a impactului asupra mediului.

”În primul rând, UE nu produce suficientă biomasă pentru ca biocombustibilii să constituie o alternativă serioasă la combustibilii fosili tradiționali. În plus, importul biomasei din țări terțe contravine obiectivului autonomiei strategice în domeniul energiei. În al doilea rând, biocombustibilii încă nu sunt competitivi din punct de vedere economic, parțial din cauza problemelor legate de cerere. Nu în ultimul rând, sustenabilitatea biocombustibililor este supraestimată. Materiile prime din care se obțin biocombustibili pot afecta ecosistemele și pot dăuna biodiversității, solului și apei, ceea ce ridică întrebări de natură etică cu privire la prioritatea relativă a combustibililor și a alimentelor”, se arată în raportul Curții de Conturi Europene.

Frână și la vehiculele electrice

Potrivit CCE, țările din UE se străduiesc să accelereze tranziția către vehiculele electrice, dar drumul este plin de hopuri. Concluziile prezentate de Curte în raportul său de audit din iunie 2023 sunt fără apel: industria europeană a bateriilor a rămas în urmă la nivel mondial. Prin urmare, pentru ca până în 2035 să ajungă să aibă un parc de vehicule cu emisii zero, este posibil ca UE să nu aibă altă opțiune decât să se bazeze în mare măsură pe importul de baterii și de vehicule electrice, în dauna industriei auto europene și a locurilor de muncă asigurate de aceasta.

”În pofida unui sprijin public semnificativ, costul bateriilor fabricate în UE rămâne mult mai mare decât se preconizase. Acest lucru le afectează în mod inevitabil competitivitatea în raport cu alți actori mondiali și poate însemna, de asemenea, că un segment mare al populației nu își poate permite vehicule electrice europene. Studii recente au arătat însă că multe din vânzările de mașini electrice sunt subvenționate din fonduri publice și vizează în principal autoturisme de peste 30.000 de euro. Prețul reflectă în mare parte costul bateriei, care se poate ridica, în medie, la 15 000 de euro în Europa”, se mai preciza în raportul CCE.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
61.080 afisari

12 COMENTARII

  1. Green Deal-ul trebuie înlăturat și tras la răspundere pentru subminarea economiei și subminare sociala în Europa.

  2. QED! Și scapati de Ursula URGENT, mai sunt și alte domenii puse pe chituci! Viitorul suna in sfârșit mai bine, după ani de chin și vrie!

  3. Prostia asta, a lui MADAM, tradusă mai neaoș, ar suna cam așa: eu vreau să zburd în curu gol și să culeg ghiocei, pe strazile orașelor, chiar dacă afară-s minus 10 grade, ai mei tremură de frig și foame în casă, iar pe margine stau unii îmbrăcați în sube și râd. Dă-i dreak, habar n-au ce bine mă simt, chiar dacă mi-au înghețat ouăle.

  4. oare Ursula știe ca: „nimic nu se pierde, nimic nu se câștiga, totul se transformă”
    Când ai salariu de 30.000€ și stai cocoțat acolo sus în funcție, din păcate numai poți vedea realitatea vieții…

  5. Pai Trump de ce a renunțat la Green Deal,de fraier?
    Lucrurile astea erau previzibile și nj aveau cum sa nu se stie,dar ca de obicei “conducătorii “UE vor sa-și bata joc de oameni și să-i streseze.Sa vedem pana unde ca vad se se apropie schimbarea,pentru toate tâmpeniile pe care ei doreau sa ni le impună in viitor .

  6. Vedeți substratul , taxa de carbon 😀 bani la bugetul EU . Noi cu , mașini de 900-1000 cc și ei cu mașini v12 -6000 cc . Fraierii taxați la maxim și boierii cu banii în buzunar 😀

    • Cu ce ne ajuta taxele impuse de guvern și UE?Daca ne ia banii se reduce poluarea?Nicidecum.Nu mai sunt bani în visteria țărilor și UE,și au mai pus un bir pe cei cu castiguri mici,dar „barosanii”merg cu motoare de 4000,6000,și diesel pe deasupra care consuma și poluează cat 20 de autoturisme .Așa se duce draq,economia tuturor țărilor,pentru că majoritatea taxelor sunt de la cei din clasa inferioara,multinaționalele sunt scutite că na ei sunt cei mai mari consumatori și poluatori.

  7. Trump si.Putin nu vor energie verde deoarece ei sunt ..petrolisti..America si Rusia din petrol.si gaze fac ..cascavalul..deci clar ei vor sabota orice altceva.
    Cei care vor energie verde sa constranga producatorii sa vanda la.pret competitiv si atunci poate va functiona green deal!
    Eu mai cred ca razboiul asta este in realitate tot despre petrol,petrolisti si cei ce vor altceva…In rest..mult praf in ochii fraierilor!

  8. Oare aceasta Ursula von der…își mai dă odată o palmă in fața oglinzii , să-si revină la realitatea din zona Euro și să-și pună la treabă cei aprox 200 de pupincuristi care au votat-o, altfel vor pune in cap toti producătorii automotive din Europa.
    Vor veni producătorii japonezi cu soluții și cei chinezi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger