Majorarea prețurilor la energie în România a fost provocată de dezechilibrele imense create de fotovoltaice și eoliene, atrage atenția ing. Laurențiu Ciurel, fost director general al Complexului Energetic Oltenia. Acesta a criticat dur planurile Guvernului de generalizare a panourilor fotovoltaice într-o țară care are doar 120 de zile soare pe an. ANRE a anunțat că, în acest moment, există avize tehnice de racordare pentru capacități regenerabile de aproape 57.000 MW, marea lor majoritate fiind panouri solare.
Fostul director general al Complexului Energetic Oltenia, ing. Laurențiu Ciurel, semnalează faptul că Guvernul încearcă generalizarea panourilor fotovoltaice în România, o țară cu 120 de zile cu soare pe an și că avem mai multă energie fotovoltaică instalată decât Portugalia, unde sunt 300 de zile de soare pe an.
”Este prostia asta cu energia regenerabilă care intră cu prioritate în sistem. Scumpirea energiei pe piața românească este cauzată de dezechilibrele imense create de fotovoltaice și eoliene. A ajuns pe piața de echilibrare, timp de o oră, la un preț de 10.000 de lei MWh și chiar mai mult. Dezechilibrele acestea nu ar trebui să existe, pentru că fiecare producător de regenerabile ar trebui să aibă o parte responsabilă cu echilibrarea. Adică, în momentul în care nu mai e vânt, de exemplu, trebuie ca cineva să intre în locul tău și să-ți preia sarcinile, dar pentru asta trebuie să plătești. Se știe că regenerabilele au trăit și încă mai trăiesc din subvenții, nu din vânzare. Când luai 300 euro/ MWh din subvenții nici nu te mai interesa prețul la care vindeai”, ne-a declarat ing. Laurențiu Ciurel.
Acesta arată că piața zilei următoare a ajuns să fie principala piață, deși ar fi trebuit să fie o piață reziduală, în care să se scoată doar cantitățile de energie care rămân nevândute, iar baza să fie contractele bilaterale.
”Dar nu, acum toată lumea se duce în PZU, pentru că acolo mai poate vâna câte un preț bun, dar este un haos total în piață, care a devenit dereglementată. Este de neînțeles, totuși, pentru că, la prețurile enorme din piața de dezechilibrare, ies prețuri mult mai mari decât la contractele bilaterale. O explicație ar putea fi plafonarea prețurilor, prin care își iau banii de la stat, dar lucrul acesta exista și înainte de plafonare, când toată lumea se mutase pe PZU, pentru că exista impresia că poți da niște lovituri acolo”, ne-a precizat ing. Laurențiu Ciurel.
Afacerea certificatelor CO2
La început, prin 2008, legea a fost făcută cu un certificat CO2 pentru 1 MWh, iar până în 2012 s-a ajuns la 8 certificate pentru 1 MWh și era cam 30 de euro un certificat, ne spune ing. Laurențiu Ciurel.
”Dacă fotovoltaicele și eoliene nu ar mai avea subvenții nu ar supraviețui. Și nicăieri în lume nu este în alt fel. Am lucrat la o firmă care producea energie eoliană, cu o capacitate de 20 MW, și îmi spuneau muncitorii de acolo că este cea mai bună afacere, că iese profit mai mult decât la droguri, cu certificatele alea. Acestea trebuie integrate cumva cu energie sigură. Spuneți-mi și mie ce bursă mai aduce un randament mai bun decât bursa de CO2? În 2017 ai avut 6 luni de zile între 10 și 12 euro certificatul și la sfârșitul anului era 100 euro. Când variază prețul de la lună la lună de la 60 de euro la 80 de euro, păi ăla care are informații și știe… Câte averi s-au făcut? Au ajuns ca cei mai mari posesori de certificate să fie băncile. Este o afacere CO2”, ne-a mai declarat ing. Laurențiu Ciurel, fost director general al Complexului Energetic Oltenia.
ANRE lucrează pentru companii
În opinia fostului director general al Complexului Energetic Oltenia, ing. Laurențiu Ciurel, reglementatorul ANRE ar trebui să fie desființat, pentru că ani de zile nu a făcut legislație decât în favoarea anumitor companii. Specialistul consideră că divizarea companiilor energetice de stat a fost o măsură aberantă, pentru că nu poate concura cărbunele cu hidro, este absolut imposibil.
”În 2012, am încercat să facem mixul de energie și se făcuseră 3 companii, una era bazată pe CEO cu hidrocentralele de pe Lotru și Argeș, cealaltă companie era Complexul Hunedoara cu Porțile de Fier 1 și 2, iar cea de-a treia era Nuclearelectrica și cu ce mai rămânea din hidro. Apăruseră deja hotărârile de guvern cu deciziile AGA. Atunci era și o presiune mare de tot din partea Ambasadei SUA să se privatizeze Hidroelectrica. Când au văzut că nu mai este cale de întors și trebuie să se facă împărțirea companiei Hidroelectrica, într-o săptămână au băgat-o în insolvență și nu s-a mai făcut nicio companie. Motivul insolvenței a fost că nu a avut apă vrei 2 ani, dar acum situația este mult mai proastă decât atunci”, a afirmat ing. Laurențiu Ciurel.
Eu inteleg din acest articol ca ne trebuie mai multe fotovoltaice. E energie ieftina si buna. Clar ca ne mai trebuie si stocare, retehnologizarea capacitatilor existente, etc. O intrebare legitima este de ce mai merge gazul cand e soare? Ca gazul poate fi economisit ziua si ars seara cand nu e soare. Altii fac asta si nu se mai plang. Si asazisii specialisti care isi tot dau cu parerea despre faptul ca lucrurile se schimba in jurul lor si nu inteleg noile tehnologii mai bine se abtin.
Nu domnule, nu avem nevoie de mai multe panouri solare. Nu este constanta energiea solara si dereglează tot sistemul energetic. Cea mai buna energie verde este de la hidrocentrale. Daca este controlat fluxul de apa este cel mai constant producător de energie electrica. De aceea era vânătă si este înca, Hidroelectrica pentru privatizare. Si cu conducerea ce o avem vor pune mâna pe ea.
Sigur, iau kilovatul cu 24 de bani, platesc peste 2 ani si de cele mai multe ori, doar jumatate den cantitatea livrata.
Vai de ei de baieti destepti!
Ca statul roman se teme sa livreze diract energia.
Dex, transportul si furnizarea coste 75% din factura finala…?!