AcasăEconomieUrsula ne scapă de CO2 și ne poluează cu substanțe toxice. Hidrogenul,...

Ursula ne scapă de CO2 și ne poluează cu substanțe toxice. Hidrogenul, cea mai găunoasă teorie

Înlocuirea sau amestecul gazelor naturale cu hidrogen, este nu numai nesustenabilă, dar și extrem de periculoasă, atrag atenția analiștii

Înlocuirea sau amestecul gazelor naturale cu hidrogen, este nu numai nesustenabilă, dar și extrem de periculoasă, atrag atenția analiștii de la Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEFA). Mai mult, împingerea în față a hidrogenului, operațiune dictată de Green Deal-ul Comisiei Europene, va avea drept consecință reducerea insignifiantă a CO2 și poluarea masivă cu oxizi de azot, cu efecte semnificative asupra mediului și sănătății umane.

Comisia Europeană trebuie să renunțe la introducerea forțată a extinderii utilizării hidrogenului pentru încălzire și în transporturi. Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEFA) avertizează asupra faptului că arderea hidrogenului nu este curată nici când hidrogenul este „verde” și asta pentru că produce poluare cu oxizi de azot (NOx). Atâta timp cât hidrogenul este ars în aer, va produce emisii de NOx, inclusiv al treilea cel mai important gaz cu efect de seră -protoxid de azot (N2O), semnalează IEEFA. Emisiile de NOx pot avea efecte locale și regionale de poluare a aerului, ca urmare a emisiilor directe. Din cauza interacțiunii cu compuși organici volatili din atmosferă, să formează poluarea cu ozon troposferic (o componentă a smogului). N2O este o preocupare și mai mare.

”Al treilea cel mai important gaz cu efect de seră după CO2 și metan, N2O este, de asemenea, în prezent substanța de epuizare dominantă a ozonului stratosferic (în urma Protocolul de la Montreal, care a redus emisiile de clorofluorocarburi sau CFC). Substanța chimică persistă în aer, cu o durată de viaţă atmosferică de peste 100 de ani. În procesul tipic de ardere a hidrogenului, hidrogenul gazos (H2) reacționează cu aerul pentru a produce apă (H2O) și azot, dar pot apărea diverse reacții intermediare și reacții ulterioare, mai ales având în vedere temperatura ridicată a ardere a hidrogenului, rezultând emisii de N2O și alți oxizi de azot”, se arată într-un raport al IEEFA.

Scurgeri periculoase

Potrivit unui raport tehnic al Laboratorului Național de Energie Regenerabilă (NREL) din SUA, hidrogenul este mai mult mobil decât metanul în multe materiale polimerice, inclusiv țevile din plastic și etanșările elastomerice utilizate în sistemele de distribuție a gazelor naturale.

Astfel, ratele de penetrare pentru hidrogen sunt de aproximativ 4 până la 5 ori mai rapide decât pentru metan, iar adăugarea de 20% hidrogen la gazul natural în conductele din plastic dublează pierderea totală de gaze. Scurgerile de hidrogen sunt îngrijorătoare din punct de vedere climatic, deoarece moleculele de hidrogen din atmosferă conduc la scăderea radicalilor hidroxil (OH). Radicalii hidroxil reacționează și reduc moleculele de metan din troposferă. În acest context, gestionarea riscurilor de siguranță implică în general costuri de întreținere mai mari.

”Managementul integrității sistemelor de distribuție în cadrul serviciilor de hidrogen poate necesita un detector de scurgeri sau un dispozitiv sau senzor de monitorizare. Costurile de întreținere pentru sistemele de distribuție sub serviciul de hidrogen probabil vor crește, deoarece aceste sisteme vor trebui inspectate mai des și vor necesita o detectare suplimentară a scurgerilor”, mai arată raportul IEEFA.

Risc de aprindere

Hidrogenul prezintă probleme de management și siguranță, în special la nivelul serviciilor locale. Departamentul de Conservare a Mediului din Statul York (NYSDEC) a explicat că, în comparație cu gazul natural, hidrogenul are un potențial exploziv mai mare, un risc de scurgeri mai mare, o valoare de încălzire volumetrică mai mică şi o temperatură mai mare a flăcării. Totodată, Departamentul de Energie al SUA a avertizat că flăcările de hidrogen sunt „practic invizibile la lumina zilei”.

Un studiu emis de Comisia de utilități publice din California în 2022 a concluzionat că amestecurile de hidrogen de peste 5% ar putea necesita modificări ale aparatelor pentru a evita scurgerile și funcționarea defectuoasă a echipamentului, în timp ce amestecurile de hidrogen de peste 20% prezintă un risc mai mare ca hidrogenul să pătrundă în țevile din plastic și un risc mai mare de aprindere a gazelor în exteriorul conductei, se mai precizează în raportul IEEFA.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
26.127 afisari

16 COMENTARII

  1. Zic astia sa ne plantam singuri niste….boambe ?
    Cresterea H2 in atmosfera(e gaz, ce sa ii faci) e….letal.

  2. asta de cand e la ue polueaza cu mult rahat pe ventilator!! asta si iohann au distrus mitul despre nemti i a transf in lumea a treia dar culmea e ca vor sa dirijeze pe altii nu stau in patratelul lor!!

    • Ai fi si tu vreun expert in probleme de mediu.
      Toti santeti atotstiutori.
      Un expert este o persoana care stie totul despre un domeniu si care in final stie absolut totul,despre absolut NIMIC.
      LEGILE LUI MURPHY.
      ,,WHO IS MURPHY” -expertule?

  3. Mămuca, este reprezentanta tipică a nației sale. Încăpățânare până la dezastrul final. Indiferent cine, ce spune. Gutte nacht, Europa.

  4. Este binevenita interventia IEEFA, care arata care sunt problemele legate de amestecarea gazului metan cu hidrogen. Politicienii ar trebui sa asculte de specialisti si sa renunte la utopia Green Deal.

  5. Da, poate unii au uitat din școală, dar prin reacția hidrogenului cu oxigenul, adică prin arderea hidrogenului, rezultă apa, doar apă.

    • Puteti veni cu orice raspuns de buna credinta,sustinut de dovezi stiintifice,doamna Marcu cred ca nici nu poate dormi bine de oful UE!De mult timp urmaresc articolele dumneaiei si toate sunt tipice unui trol Al Moscovei!

  6. Acest personaj TOXIC,care a nenorocit UE și din păcate viitorul și șansa noastră ca europeni să contăm și să fim o forță în această lume, continuă cu toate aberațiile lor rupte de orice realitate socio-economica cu intenția lor clară ca noi europenii să trăim în evul mediu. Le doresc acestor indivizi care hotărăsc soarta noastră și ne condamnă la sărăcie , dezindustrializare, înfometare in numele unor principii doar de ei știute (științifice sau nu) să aibă parte cu vârf și îndesat de tot ceea ce promovează, NU ei să trăiască în lux și huzur,iar restul in numele protecției mediului să ajungem să fim sclavii UE în propriile noastre case. Dumnezeu să ne aibă în pază și grija lui.

  7. Hidrogenul fragilizeza orice aliaj metalic, problema tehnica care nimeni nu a rezolvat-o. Asa e cand lăsăm politicieni fara cunoștințe tehnice sa ia decizii doar doar mai prind un mandat, ca da bine sa fim eco, dar cu ce costuri.
    Cand va fi obligatoriu pentru politicieni sa dovedească cu o diplomă ca sunt capabili sa ia decizii in acel domeniu?

    • Fragilizarea sub acțiunea hidrogenului este o problemă doar la anumite tipuri de oțel și doar la presiuni mari. În distribuție se lucrează cu presiuni mici. Problema ar fi doar in rețeaua de transport pentru ca ei lucrează cu presiuni mari, dar și acolo trebuie analizat dacă într-adevăr au conducte din otel slab care s-ar putea fragiliza.

  8. Cineva a lipsit de la lectia de chimie, si a ajuns sa scrie prostii, pretinzand ca este jurnalist. Pentru informatia generala, in arderea hidrogenului nu este implicat azotul.

  9. Domnilor,
    Motoarele cu implozie-inventator Alecu Ioan-
    este o soluție viabila pentru folosirea HOH,drept combustibil pentru motoarele cu ardere interna….amintesc…prin invenția mea,orice motor cu ardere interna poate fi reconfigirat în motoare cu implozie.
    Brevetele pot fi accesate pe Espacenet sau Google Patens pe numele Alecu Ioan
    Succes.
    Inventator Alecu Ioan
    ROMANIA

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger