AcasăEconomieRevine criza energetică în Europa?

Revine criza energetică în Europa?

La trei ani după o criză energetică fără precedent, Europa nu a ieșit încă din impas: cu rezerve de gaz foarte scăzute la sfârșitul iernii, spectrul tensiunilor de aprovizionare reapare

La trei ani după o criză energetică fără precedent, Europa nu a ieșit încă din impas: cu rezerve de gaz foarte scăzute la sfârșitul iernii, spectrul tensiunilor de aprovizionare reapare.

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a avertizat într-o notă de la sfârșitul lunii februarie că „sistemele energetice europene se confruntă cu un an dificil, deoarece continentul iese din această iarnă cu niveluri de stocare a gazului sub medie”, ceea ce a dus la creșterea prețurilor.

La 16 martie, doar 34% din depozitele europene erau pline, față de 60% la aceeași dată în 2024, relatează AFP. Europenii au apelat mai mult la rezervele lor în această iarnă decât în cei doi ani care au urmat invaziei rusești din Ucraina, în februarie 2022.

Motivele: o iarnă mai rece, încetarea tranzitului de gaze rusești în Ucraina la sfârșitul anului 2024 și o scădere a producției de energie solară și eoliană în prima jumătate a lunii noiembrie, care a crescut cererea de gaze cu 80% față de 2023 pentru a menține în funcțiune centralele electrice.

Prețuri mai mari

Ca urmare, operatorii au preferat să „extragă” gazul în loc să se bazeze pe importuri,în timp ce prețurile au crescut din nou la sfârșitul anului trecut și începutul lui 2025.

De la războiul din Ucraina, UE a impus un obiectiv de umplere a 90% din rezervele sale până la 1 noiembrie, cu etape intermediare, obligații criticate de unele țări care se tem de creșterea prețurilor.

Gazul lichefiat, mai scump și la mare cerere pe piețele internaționale, va trebui să compenseze lipsa gazului rusesc, transportat istoric către Occident prin conducte terestre. Dar asta înseamnă că Europa va deveni dependentă de marii exportatori, precum Statele Unite și Qatar.

În lunile de vară ar putea avea loc o cursă pentru gaz, în vederea refacerii stocurilor înainte de iarnă, estimează AIE. O astfel de cursă va accentua volatilitatea prețurilor și va reprezenta provocări suplimentare pentru „competitivitatea” industriei europene.

Din 2022, prețurile gazelor pentru consumatorii industriali din Europa au fost în medie cu 30% mai mari decât în China și de cinci ori mai mari decât în SUA.

Creșterea ofertei globale de GNL va accelera de la +1,5% în 2024 la +5% în 2025, dar va compensa doar parțial încetarea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina.

În timp ce prețurile medii ale gazelor au scăzut la 34 de euro/megawatt-oră (MWh) pe piețele angro în 2024, se preconizează că acestea vor fi de 45 de euro în 2025, aproape de două ori mai mari decât înainte de criza energetică.

AIE subliniază că europenii vor trebui în continuare să depună eforturi pentru a reduce consumul de energie și a îmbunătăți eficiența energetică, pentru a-și diversifica aprovizionarea cu gaze și pentru a spori flexibilitatea rețelelor lor electrice.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
647 afisari

3 COMENTARII

  1. Nu revine criza energetica.
    Nici scumpirea apei nu e adevarata.
    Va luati dupa Georgescu ?

  2. Nu pot să distrugă economia eu decăt așa crescând prețul la energia ! Halal conducere atât la Bruxelles cât și la București ! Cu ce ajuta că nu importă gaz de la ruși , dar importă GNL ?

  3. Iar desteptii de nemti in loc sa fie de acord cu refacerea Nordstream, continua sa faca jocurile globalistilor americani.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger