Creșterea consumului de gaze în UE a fost, procentual, fix cât a Africii, în condițiile în care în toate celelalte colțuri ale lumii s-a utilizat gazul la niveluri record. La fel și în cazul energiei, petrolului și cărbunelui, Uniunea Europeană s-a situat la coada clasamentului, problemele legate de competitivitate și de prețurile mari devenind insurmontabile. Între timp, țările în curs de dezvoltare și cele emergente beneficiază din plin de gaze, petrol și cărbune, toate la prețuri mici, care le-au propulsat economiile.
Blocul statelor Uniunii Europene începe să nu mai conteze pe plan mondial. Politica Green Deal, aplicată exclusiv de UE, după ieșirea SUA din Acordul de la Paris, coroborată cu actul suicidar de rupere a relațiilor economice cu Federația Rusă, a aruncat Uniunea într-o prăpastie economică de unde nu mai poate ieși. Fluturarea energiei regenerabile, strângerea curelei consumului și visul eșuat al electrificării transportului și-au dovedit deja inutilitatea și consecințele economice dramatice.
În raportul despre sectorul energetic mondial în 2024, Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a trecut UE, în termeni politicoși, la și altele, după prăbușirea consumului de energie, gaze, petrol și cărbune, care contrasta puternic cu o explozie a consumului în celelalte părți ale lumii. În ce privește consumul de gaze al UE, acesta a avut o creștere anemică în 2024, de circa 1%, fix cât a Africii. Chiar și cu acest mic salt, Uniunea Europeană a rămas la un consum mai mic cu 15% față de 2019. Fără gazele ieftine din Rusia, UE a fost nevoită să importe excesiv de scump, compromițându-și, definitiv, întreaga industrie. Industrie care ori și-a închis porțile, ori gâfâie ținută în viață de ajutoare de stat și de disponibilizări masive. Aplicarea Green Deal a lăsat economiile dependente de vânt și de soare, regenerabilele fiind incapabile să asigure o constanță în aprovizionare, consecințele fiind prețuri mari și criză energetică.
Creșteri pe toată linia
Cererea de gaze naturale pe piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare din Asia s-a extins cu aproximativ 6% în 2024, reprezentând aproape 40% din creșterea globală cererea de gaze. Această creștere puternică a fost determinată în primul rând de China și India, se arată în raportul IEA. Ambele piețele de gaze au înregistrat rate de creștere ridicate, susținute de prețuri relativ scăzute ale GNL în prima jumătate a anului și valuri de căldură larg răspândite în a doua și a treia trimestrul 2024.
Cererea de gaze naturale a Chinei a crescut cu peste 7%, deși creșterea cererii a devenit negativă în ultimele două luni ale anului. În India, cererea de gaze a crescut cu 10%, susținută de o un mediu economic sănătos, de extinderea rețelelor de gaze naturale și o generare mai mare de energie pe bază de gaz, necesară din cauza temperaturilor ridicate. Consumul de gaze naturale în America de Nord a crescut cu aproape 1,8% (sau aproximativ 20 bcm) în 2024.
Această creștere a fost susținută în primul rând de cererea de gaze pentru generare de energie electrică. Consumul de gaze naturale în America Latină a crescut cu 1,6% (sau aproximativ 2 miliarde de metri cubi) în 2024, determinat de utilizarea sporită pentru generarea de energie. Această creștere a cererii a dus la o creștere de 17% a importurilor de GNL, deși tendințele au variat între țări. Cererea de gaz natural a crescut deosebit de puternic în Brazilia și Columbia. Ambele țări au fost lovite de secete severe, care au limitat disponibilitatea hidroenergetică și au crescut dependența de generarea de energie pe bază de gaz.
Drumul spre irelevanță
Creșterea PIB-ului în economiile avansate a scăzut la 1,7% în 2024, cea mai puternică majorare fiind în SUA, susținută de încredere al consumatorilor. În schimb, Uniunea Europeană a înregistrat o creștere mai slabă din cauza preocupări legate de competitivitate, susține IEA. În piețele emergente și în economiile în curs de dezvoltare creșterea a rămas robustă, ajungând la 4,4%. China a raportat o creștere de 5%, susținută de consolidarea producției și de exporturi, în timp ce contracția imobiliară a continuat. Rata de creștere în India a încetinit la 6,5%, iar Brazilia și-a îmbunătățit performanța economică în 2024, cu o creștere a PIB-ului cu 3,7%.
Degeaba strigăm, noi, peste tot că-i o prostie acest Green Deal, dacă cei care conduc au urechile înfundate cu calti. Adică India, China, America poluează în draci, iar noi, în bula (era sa scriu altceva), noastră de idioțenie. Adică mai bine prosti și săraci, decât deștepți și bogați, curat murdar, coana Ursula.
Hahahahaha, bine ca in colonie nu mai avem economie😝😝😝
conducerea ue e agent strain ,adica face interesele altora,sunt tradatori!aduce europa la nivel de africa???mars!!
Cei care au promovat Grin dilu plătesc pentru distrugerea economiei ?
UE ar trebui sa renunte urgent la Green Deal-ul impus de sabotorii Europei! Unii chiar au castigat mult din asta, direct sau indirect (prin slabirea UE ca si competitor economic international). E timpul sa punem punct acestui capitol nefast din istorie.
Uitați-vă doar la suprafața UE pe glob și la gradul de poluare și-ți dădeai seama că e manevră și trădare a jegodiilor de la Bruxelles în frunte cu Ursula.
Sper să vă simțiți bine cu aceste comparații, unde, apropo, nu am văzut menționată care a fost creșterea economică în țările africane, poate pentru că noi în Europa consumăm atât de puțin precum ei, menținându-ne un nivel de trai mult mai avansat, și nu servește pentru scopul articolului. Între timp, ne întrebăm de ce nu mai ninge iarna decât prin februarie-martie, și de ce oare nu mai ies copiii cu săniuța.
Ziar de propahandă rusească.tot voi ați scris că pentru centrala de la Mintia nu se vor fabrica turbine.uite că deja sânt pe șantier.putiniștilor.