AcasăEconomieIndustriașii români rup tăcerea. Green Deal a fost conceput împotriva producătorilor

Industriașii români rup tăcerea. Green Deal a fost conceput împotriva producătorilor

Prețurile mari la energie alungă industria în afara UE

Oamenii de afaceri români au confirmat deja moartea Green Deal-ului, despre care susțin că a fost conceput împotriva producătorilor. Problema României, dar și a Europei rămâne prețul triplu la energie, care distruge orice urmă de competitivitate, astfel că industria nu are încotro și se va muta în afara Uniunii Europene. Deja președintele Chimcomplex și-a anunțat delocalizarea producției și mutarea în Turcia și în Canada.

Prezent la ediția a VII-a a Forumului energiei, Ștefan Vuza, președintele Chimcomplex, a criticat extrem de dur politica Green Deal, precum și modul în care sunt stabilite prețurile mari la energie. Acesta a arătat că prognozele date în urmă cu 3 ani s-au adeverit în totalitate.

”Se vorbea atunci despre hidrogen și am spus că nu se va face nimic, pentru că este foarte complicat, noi, chimiștii, știm foarte bine acest lucru. Iată că au trecut 3 ani și nu s-a făcut nimic. Am mai spus atunci că CO2 este o poveste și iată că, încet, încet, a început să se vadă și asta, după ce am fost intoxicați pe toate canalele cu CO2-ul cel rău, iată că nu este chiar rău acest CO2. Și tot acum 3 ani am mai spus că Green Deal-ul o să pice.  De ce? Exact cum a spus și premierul Greciei. Orice deal, ca să reziste, trebuie să fie un deal, ori el a fost conceput greșit, împotriva producătorilor. Nimeni nu subvenționează idei fantastice și care nu au substanță”, a declarat Ștefan Vuza, președintele Chimcomplex.

Acesta a atras atenția că industria se delocalizează și consumul a scăzut. Chimcomplex merge la jumătate de capacitate, Alro și-a închis fabrica de la Tulcea, foarte multe fabrici se închid, câte 2.000 pe an,  și lucrurile vor continua, pentru că avem, inexplicabil, prețuri triple la energie. ”România poate avea o energie ieftină, dar nu are, pentru că e o piață complicată. Dacă am vrea, am avea energie ieftină, gaze ieftine și am produce totul în țară, dar nu se vrea”, a afirmat Ștefan Vuza.

Cu 50% mai săraci

Președintele Chimcomplex a mai dat 3 prognoze. Una este că, peste 3 ani, vom fi cu 50% mai săraci din cauza prețurilor la energie și toate celelalte, printre care și războiul lui Trump. Și asta pentru că noi nu avem reacții rapide și avem, la Bruxelles, o democrație întârziată, nefuncțională, spune Ștefan Vuza.

”Tot peste 3 ani, vom avea o producție de energie cu 50% mai mică, chiar dacă ministrul Energiei vorbește despre securitate energetică, despre energie verde, dar unde vor fi consumatorii când energia va fi foarte scumpă? Iar a treia prognoză este că industria va dispărea și se va muta, cel puțin 50%, în afara UE. Va pleca acolo unde gazul este corect, unde energia este corectă și firmele energointensive pot produce în condiții de egalitate cu acești competitori. Am plecat să colindăm țările din afara Europei, pentru că Europa este condusă prost și va rămâne așa, să vedem unde sunt țările cu prețuri  corecte la gaz și energie și am găsit să ne delocalizăm. Chimia va pleca din țară în următorii 2 ani. Deocamdată, avem Turcia și Canada. Bosh a plecat din țară, dar nu s-a întrebat nimeni de ce a plecat. Au plecat o grămadă de investiții străine, dar nu discutăm despre asta. Dacă am fi pe Titanic, noi, industria, suntem în sala motoarelor, unde a intrat deja apa. Cei care sunt la Guvern, sunt în sala de dans și nu cred că este apă și că ne scufundăm”, a mai precizat Ștefan Vuza, președintele Chimcomplex.

”Așteptăm scumpirea energiei”

Marian Năstase, președinte Consiliului de Administrație al Alro, spune că așteaptă să crească prețurile la energie, după ce reglementatorul dorește să pună obligativitate pentru furnizori să achite 30% în avans sau cu garanție bancară energia pe care vrea să o cumpere. ”Este clar că suma respectivă va fi cerută consumatorilor. Am experimentat deja asta în vremea marii crize, când furnizorii ne cereau garanții, inclusiv de 100% din valoarea contractului, nouă, ca și consumatori. Deci la consumatori nu va scădea prețul, asta e clar. Green Deal-ul este mort, acum întrebarea este dacă îl îngropăm cu lăutari sau așa, mai la întuneric. Eu, personal, nu sunt de acord să-l îngropăm, ci să-l ținem pe aparate o vreme, pentru că există pericolul să distrugem iar valoare. Am distrus valoare distrugând industrie și nu are sens să distrugem iar investițiile din industria regenerabilelor”, a afirmat Marian Năstase, la Forumul energiei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
342 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger