Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) cere anchetă în cazul polițelor RCA cu prețuri crescute ilegal: 8 milioane de români plătesc polițe RCA umflate artificial cu minimum 4 miliarde de lei în total, în timp ce ASF tace suspect – se menționează într-un comunicat de presă transmis miercuri, 23 aprilie.
„Cerem anchetă, returnarea banilor, demiterea vicepreședintelui ASF Sorin Mititelu și trecerea autorității în subordinea Ministerului Finanțelor Publice, pentru a se pune capăt jafului și haosului din sistemul de asigurări, în special din piața RCA”, se mai transmite în comunicatul COTAR.
Iată ce mai semnalează public reprezentanții COTAR:
„Tragem un nou semnal de alarmă: milioane de români au fost păgubiți în perioada 2023–2025, printr-un mecanism de majorare a tarifelor RCA care încalcă hotărârile de guvern în vigoare, cu complicitatea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Aceste fapte trebuie să fie anchetate de organele abilitate, iar banii trebuie să fie restituiți celor care au fost obligați să plătească în plus.
În mod repetat, vicepreședintele ASF Sorin Mititelu a declarat că la data de 28 februarie 2023, firmele de asigurări aplicau reduceri comerciale și că în prezent, acestea nu mai acordă reduceri de preț, de aceea prețul RCA a crescut semnificativ, pe perioada falsei plafonări a prețului RCA. Această declarație este neadevărată și înșelătoare:
• Eventuale reduceri comerciale nedovedite ale prețului RCA puteau fi acordate persoanelor fizice, doar cu titlu de excepție si doar celor cu deficiențe locomotorii, conform Normei 20/2017. Ulterior, prin Norma 18/2022 ASF a anulat posibilitatea de a acorda reduceri persoanelor fizice cu deficiențe locomotorii.
• Chiar și dacă ar fi existat reduceri, acestea trebuiau menținute conform HG-urilor în vigoare la nivelul lunii februarie 2023.
„Fie vicepreședintele ASF Sorin Mititelu nu a citit legea, fie toți proprietarii de autovehicule din România care ar fi primit reduceri ale prețului RCA sunt persoane cu deficiențe locomotorii – pentru că la asta se referă legea. Argumentul lui vine să apere interesele financiare ale multinaționalelor din asigurări, dar sunt de râs, dacă nu ar fi de plâns, pentru cei peste 8 milioane de șoferi din România”, a declarat Vasile Ștefănescu, Președinte COTAR.
COTAR a transmis Parlamentului României, Guvernului, Consiliului Concurenței și Direcției Naționale Anticorupție spre exemplificare un număr de 50 de polițe RCA emise în 2023 și 2025 pentru clasa B8, (bonus maxim) care, legal, ar fi trebuit să beneficieze de o reducere de 50% din partea asigurătorilor. În realitate, aceste polițe sunt, în medie, cu 45% mai scumpe decât în 2023, în plină perioadă de plafonare, deși acești asigurați sunt încadrați în clasa de bonus maxim B8 și ar fi trebuit săbeneficieze de reduceri de preț și nu de majorări ale prețului RCA”.
Guvernul a emis, în 2023, două Hotărâri (HG 298 și HG 1326) care plafonau tarifele RCA la nivelul celor din februarie 2023. Cu toate acestea, tarifele RCA au crescut în medie cu până la 45%, chiar și pentru clienții care nu au produs niciun accident în ultimii 8 ani. Valoarea minim estimată a prejudiciului este de 4 miliarde de lei, care reprezintă creșterea prețului RCA pentru cei 8 milioane de asigurați RCA, pe durata falsei plafonări a poliței răspundere civilă auto.
ASF nu a intervenit, nu a sancționat în anul 2024 nicio companie care vinde RCA, nu a publicat transparent tarifele de referință pentru a putea fi comparate de cei 8 milioane de români, iar reprezentanții instituției au dezinformat – ca de obicei – în mod public și periodic, opinia publică și instituțiile statului. Guvernul a plafonat prețurile RCA, dar, în ciuda plafonarii, asigurătorii le-au crescut, în medie, cu 45%.
ASF a tăcut și tace complice în continuare,în timp ce șoferii români au achitat polițe RCA mai scumpe cu cel puțin 4 miliarde de lei în perioada falsei plafonări a prețului RCA. Prin HG 298/2023, respectiv HG 1326/2023, Guvernul României a stabilit că tarifele RCA nu pot depăși nivelul tarifelor de primă practicate de fiecare asigurător la data de 28 februarie 2023, cu o ajustare maximă de 6,8%. Această plafonare este clară: se referă la tariful efectiv de vânzare al poliței RCA, nu la un tarif ipotetic, „de listă”.
Cu toate acestea, în perioada aprilie 2023 – aprilie 2025, tarifele RCA au crescut, în medie, cu 45%, chiar și pentru șoferii care se află în clasa B8 – adică șoferi care nu au avut niciun accident timp de cel putin 8 ani și care, conform legii, ar fi trebuit să beneficieze de o reducere de 50% din tariful de bază. În loc să fie recompensați, acești români au fost pedepsiți, în disprețul legii și al bunului-simț.
Cele 50 de polițe RCA cu clasa B8 trimise ca exemplificare reprezintă doar un eșantion, dar vorbim despre milioane de cazuri identice, în decursul ultimilor 2 ani de falsă plafonare.
ASF a propus schimbarea factorilor de risc pe care firmele de asigurări le iau în calculul primei RCA, iar Parlamentul României a legiferat cu ochii închiși acest cadou făcut de către ASF firmelor de asigurări, în detrimentul celor peste 8 milioane de șoferi din România.
Până la apariția Legii nr. 202/2022, companiile de asigurări stabileau tariful de primă (prima de asigurare conform definiției de la art. 2 pct 24 din Legea 132/2017 modificată) folosind criterii de risc, indici de încărcare, coeficienți de majorare și/sau corecție ori alte instrumente de ajustare a tarifelor stabilite prin reglementări ale A.S.F.
Odată cu apariția Legii nr. 202/2022, companiile de asigurări au primit “mână liberă” să facă ORICE DORESC cu prețul RCA.
Astfel, de la apariția Legii nr. 202/2022, multinaționalele din asigurări stabilesc tariful de primă RCA folosind criterii de risc, indici de încărcare, coeficienți de corecție ori alte instrumente de ajustare a tarifelor fără ca aceștia să mai fie reglementați de ASF – adică la ”liber” și după ”bunul plac”.
Din anul 2022, România și-a retezat singură brațul prin care putea interveni și avea un control asupra prețurilor RCA. De la apariția Legii 202/2022, propusă de A.S.F. și legiferata de Parlamentul României, instituțiile din România au ZERO CONTROL asupra modalităților de calcul al primelor RCA. Mai mult, ASF nu detine istoricul tarifelor de primă practicate de asigurători (deoarece firmele de asigurări nu mai au obligația de a aviza la ASF aceste tarife) începând cu data de 11.08.2022, deci anterior datei apariției HG 298/2023. În realitate, A.S.F. nu mai are nicio pârghie reală de verificare și „înghite pe nemestecate” orice calculul al tarifului RCA transmis de firmele de asigurări.
Pornind de la aceste modificări, prețurile la R.C.A. vor creste în continuu, în mod treptat, mai ales după închiderea falsei plafonări a prețului RCA care a avut un singur scop: ELECTORAL! Toți cei care plătesc polite RCA au fost făcuți „pachet”, oferiți pe tava multinaționalelor din asigurări, iar instituția care ar fi trebuit să apere consumatorii de asigurări a devenit absolut INUTILĂ.
ASF ar fi trebuit să poată monitoriza evoluția prețurilor la RCA pe toată perioada de plafonare a acestuia, dar nu a făcut-o. A.S.F. nu a publicat, în mod intenționat și ilegal, nici până în prezent, tarifele RCA practicate în februarie 2023 astfel încât cei 8 milioane de asigurați să poată compara tarifele la reînnoirea anuală a polițelor RCA.
Așa-zisa plafonare a prețului RCA s-a realizat la un preț necunoscut si nepublicat nici după 2 ani de către instituția care ar fi trebuit să protejeze consumatorii – Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Aceasta este una dintre cele mai grave omisiuni intenționate, vinovată fiind Autoritatea de Supraveghere Financiară, vinovăție cu ridicat potențial penal. Subliniem faptul că deși au trecut peste 2 ani de la „plafonarea prețului RCA”, A.S.F. nu a publicat lista tarifelor efectiv practicate de asigurători la 28 februarie 2023, deși acest lucru era absolut necesar, pentru a permite verificarea respectării HG-urilor date de Guvernul Ciolacu.
Întrebarea firească este: cu ce poate compara un român prețul unei polițe RCA emise în 2024 – 2025, dacă ASF refuză să-i spună cât costa acea poliță la 28 februarie 2023?
Această lipsă de transparență nu este întâmplătoare. Ea a servit intereselor financiare ale asigurătorilor, ASF s-a făcut complice, iar cei 8 milioane de șoferi români scot mai mulți bani din buzunar pentru un RCA „plafonat”.Orice creștere față de acel nivel, prin eliminarea reducerilor sau ajustări artificiale, reprezintă o încălcare directă a legii.
ASF nu a sancționat, în anul 2024, nicio companie de asigurări care vinde RCA.
Deși avea obligația de a verifica și sancționa orice depășire a plafonului legal, ASF a închis ochii, iar conducerea instituției s-a transformat într-un purtător de cuvânt al asigurătorilor, nu în apărător al cetățeanului român. ASF a primit numeroase exemple de creșteri semnificative de preț al RCA-ului, prin intermediul serviciului Petiții și Reclamații din cadrul ASF, dar nici măcar o singură companie de asigurări care vinde RCA nu a fost amendată pe tot parcursul anului 2024, deși chiar Sorin Mititelu a admis public că au existat unele situații de creșteri de preț ale RCA nejustificate și nesancționate deA.S.F.
Mai mult de atât, în vara anului 2024, la presiunea publică care prezenta dese exemple de creșteri semnificative ale prețului la RCA chiar în perioada falsei plafonări a acestuia, vicepreședintele A.S.F. Sorin Mititelu a organizat controale „de formă” la 6 companii de asigurări care vând RCA in România.
Tematica de control a fost în mod deliberat erontă, echipele de control din cadrul A.S.F. primind 15 polițe de asigurări RCA „alese pe sprânceană” pentru a fi verificată evoluția prețului acestor polițe RCA pe perioada plafonării. Rezultatul a fost că în cazul celor 15 polițe de asigurări RCA „alese pe sprânceană” înainte de începerea controlului, nu au fost semnalate încălcări ale legii de către nicio firmă de asigurări care vinde RCA.
În loc ca tematica de control să cuprindă accesul la baza de date a companiilor de asigurări, verificarea și compararea evoluției prețurilor RCA în perioada plafonării, sub coordonarea vicepreședintelui ASF Sorin Mititelu au fost realizate controale de formă la cele 6 companii de asigurări, cu scopul real de sprijin și garant al respectării legii în favoarea firmelor de asigurări care vând RCA.
În urma efectuării celor 6 controale la firmele de asigurări care vând RCA, mesajul ASF a fost că în piață de asigurări RCA nu sunt probleme și nu au fost identificate încălcări ale H.G. de plafonare a prețurilor la RCA.
Reamintim faptul că în tot decursul anului 2024 nicio companie de asigurări care vinde RCA nu a fost sancționată de către ASF, iar valoarea amenzilor aplicate întregii piețe de asigurări – fiind amendate 4 companii care nu vând RCA – a scăzut cu 94% față de anul 2023, valoarea cumulată a amenzilor aplicate de către ASF pieței de asigurări care nu vinde RCA, fiind în valoare totală cumulată de 112.900 de lei, raportandu-ne la o piață care a subscris în anul 2024 prime în valoare de 23,4 miliarde de lei.
„Consiliul ASF numit politic în decembrie 2023 se poate lăuda că pe tot parcursul anului 2024 a aplicat amenzi totale cumulate de 0,0000048% din cifra de afaceri a pieței de asigurări din România, o piață abuzivă în relația cu consumatorii și cu grave disfuncționalități“, a precizat Vasile Ștefănescu, Președinte COTAR.
ASF a demonstrat încă o data că este o instituție care trebuie desființată și reorganizată urgent, sub Ministerul Finanțelor. Motivele acestei solicitări sunt următoarele:
• ASF a refuzat în mod intenționat să publice tarifele RCA de la 28 februarie 2023;
• ASF nu a aplicat în anul 2024 nicio sancțiune firmelor de asigurări care vând RCA, deși a primit mii de petiții si reclamații despre abuzurile firmelor de asigurări;
• Nu a protejat consumatorii de asigurări, ci a garantat respectarea legii de către piață RCA, în condiții evidente de nerespectare a legii a acestor companii de asigurări;
– [ ] ASF, prin refuzul a-și îndeplini misiunea de protejare a consumatorilor de asigurări, a înlesnit scumpirea prețului la RCA de către multinaționale din asigurari, cauzând un prejudiciu de minim 4 miliarde de lei celor 8 milioane de șoferi asigurați, în perioada falsei plafonări a prețurilor la RCA.
• În schimb, conducerea ASF încasează anual peste 1 milion de euro din bani publici, în timp ce firmele de asigurări intră în faliment, sub supravegherea ASF, iar consumatorii de asigurări sunt cei mai abuzați consumatori din Uniunea Europeană.
COTAR solicită public:
• Demiterea vicepreședintelui ASF Sorin Mititelu – sau chiar a întregii conduceri a ASF;
• Anchetă DNA pentru posibile fapte de corupție și abuz în serviciu;
• Investigație a Consiliului Concurenței privind o posibilă înțelegere între asigurători;
• Restituirea sumelor încasate ilegal de la cetățeni (minim 4 miliarde de lei);
• Publicarea de urgență a tarifelor practicate de fiecare asigurător la 28 februarie 2023.
COTAR a transmis, totodată, câte un memoriu către Guvern, Parlament, Consiliul Concurenței și DNA, solicitând măsuri urgente pentru tragerea la răspundere a celor vinovați și repararea prejudiciilor.
Românii nu trebuie să plătească prețul nepăsării unor instituții care ar trebui să-i protejeze. Solicităm din nou domnului Prim-ministru Marcel Ciolacu să ia măsuri urgente, să înființeze de urgență o structură în cadrul CEC Bank care să vândă polițe RCA lucru promis de dumneavoastră și PNL de câțiva ani buni, dar nerealizat nici până astăzi.
„Domnule prim-ministru Marcel Ciolacu, funcționarii din ASF și din subordinea directă a Guvernului v-au mințit. Minimum 4 miliarde de lei au plătit în plus cei 8 milioane de șoferi români din cauza conducerii numite politic la ASF, în perioada falsei plafonări a prețului RCA. Cele 9 persoane din conducerea ASF încasează anual peste 1 milion de euro din bani publici, iar în anul 2024 s-au achitat 31 de bilete de avion la clasa business pentru 4 membri din consiliul ASF. Un singur exemplu: un membru al consiliului ASF a beneficiat în anul 2024 de 7 bilete de avion la clasa business în valoare medie de 15.000 lei/bilet de avion clasa business. Noi, transportatorii, cu peste 20.000 de firme în organizația COTAR și 1 milioan de cetateni cu drept de vot(angajati si membrii famiilor), care muncim din greu, nu ne dorim să ieșim în stradă acum, când se apropie din nou alegerile și când țara este deja în derivă politică și economică. Dar dacă politicienii pe care i-am votat nu înțeleg nimic din suferința noastră, atunci nu avem de ales și vom ieși în stradă — pașnic, cu respectarea legii. Decizia și responsabilitatea vă aparțin!”, a mai precizat Vasile Ștefănescu.
Romania, tara care isi jefuieste propriile cetateni pentru firmele multinationale din afara, tara tuturor posibilitatiilor.
Turcul plateste!!! Intre timp salariile la ASF sunt tot de 18.000 de euro lunar…