Prețul Bitcoin e la cheremul fiecărui tweet lansat de patronul Tesla, spulberând narațiunea că valoarea celei mai cunoscute monede digitale din lume se bazează pe fundamente solide.
Viitorul acestor monede pare a fi cam așa: vizionarul “rege” tehnologic Tesla postează un tweet în care sugerează că firma sa vrea să-și vândă stocul de Bitcoin. Prețul criptomonedei scade la un nivel minim de trei luni. Musk postează apoi un nou tweet, explicând că Tesla nu a vândut niciun Bitcon. Prețurile se ridică din nou.
Miliardarul se joacă în mod repetat cu piețele prin intermediul celor 55 de milioane de adepți ai săi. E greu să-ți pară rău de naivitatea lor.
Scăderea recentă de 20% a criptomonedei pe parcursul a cinci zile a început cu un tweet Musk care anunța că Tesla suspendă plățile Bitcoin din cauza algoritmilor de “minerit” ineficienți, neprietenoși din punct de vedere ecologic, care absorb cantități mari de energie.
Cele mai recente fluctuații de preț confuze asupra portofoliului criptografic Tesla arată cum această piață speculativă poate manipula la greu după bunul plac al lui Musk.
După propriile strategii, unul dintre cei mai bogați oameni din lume își împarte fidelitatea(manipularea) Bitcoin cu noul rival Dogecoin, ale cărui prețuri – ce potriveală – au crescut și ele.
Musk nu este un prost și poate avea motive ulterioare: poate un plan pentru a reface Dogecoin după propria sa imagine sau un fel de TeslaCoin care îi servește interesele. De asemenea, el vizează și “clasa miliardară” din Silicon Valley – viitori competitori în numerar digital, precum Facebook cu Diem Dollar(fosta Libra) – o concurență cu Mark Zuckerberg i-ar strica statutul de păpușar al piețelor criptografice.
Știe că nu poate face aceste mișcări de culise fără sprijinul adepțiilor Bitcoin și se bazează pe această cohortă de creduli. Dar, cum bine scrie Bloomberg, “pe o piață în care domnește comerțul cu prostii”, cine și-ar lua ochii de la influența și speculațiile unui “techno-king” precum Musk?