Apar peste tot în Franța, devenind la fel de numeroase ca brutăriile: saloanele de „nail art” sau de îngrijire a unghiilor reprezintă o piață în valoare de câteva sute de milioane de euro, stârnind interes și îngrijorare în rândul greilor din sectorul frumuseții.
În Soussans, o comună de 1700 de locuitori din Médoc, zonă rurală la 50 de minute nord-vest de Bordeaux, Jessica Perrin primește până la opt cliente pe zi pentru a le picta și decora unghiile. La mare căutare sunt cele artificiale(acrilice). Și-a înființat firma în 2016. A investit mai puțin de 5.000 de euro pentru a se lansa. Și pentru a trăi „confortabil” din afacerea sa, fără să plătească nicio chirie. Jessica ”nu are diplomă”, dar a urmat ”cursuri private de formare profesională”.
AFP a numărat unsprezece centre de înfrumusețare dedicate unghiilor în orașe cu mai puțin de 9 000 de locuitori, mai multe decât brutăriile care s-au deschis în această zonă viticolă.
Potrivit filialei locale a Adie (Association pour le droit à l’initiative économique), specializată în credite pentru crearea de întreprinderi, proiectele legate de unghii prezentate în acest teritoriu de femei tinere și necalificate se află în fruntea listei cererilor de finanțare.
În toată Franța au fost create anul trecut peste 15 000 de firme de „îngrijire a frumuseții”, impulsionate de nebunia nail art, relatează Boursorama. Un ”record în sectorul comerțului cu amănuntul”, conform Institutului Național de Statistică și Studii Economice(INSEE)
”Cererea este enormă”
Pentru Régine Ferrere, președinta Confédération Nationale de l’Esthetique et Parfumerie, piața unghiilor este înainte de toate o „fumigenă”, în special „în orașele mici și în zonele rurale”. Dar recunoaște că ”cererea este enormă”, deoarece îngrijirea mâinilor este un punct de atracție pe rețelele sociale unde nail art a fost popularizată în Franța încă din 2010.
Stimulați de ”marketingul vizual” și ”do it yourself”, postate pe TikTok sau Instagram, tinerii din Generația Z care deschid mici centre sau oferă tratamente dedicate la domiciliu sau în saloane de coafură, reprezintă în prezent 90% din această piață înfloritoare.
Dar controverse legate de igienă, un tratament prost făcut sau un produs neconform pot crea rapid „o prejudecată care este întotdeauna greu de șters”, subliniază Johanna Volpert, profesor la Kedge Business School din Bordeaux.
Guvernul trebuie să recunoască nail art ca „o adevărată profesie”, cu „reglementări reale”, a declarat Angélique Gascoin, director general al L’Onglerie.
Acest vechi producător și distribuitor de produse cosmetice, cu o sută de magazine în franciză, tocmai a deschis primul CFA (centru de formare a ucenicilor) din Franța dedicat exclusiv comerțului cu unghii la Canéjan.
Conform estimărilor directorului general, tratamentele de înfrumusețare pentru unghii și mâini ar trebui să reprezinte în curând peste 40 % din piața națională a frumuseții, evaluată la două miliarde de euro.
O tampenie absurda