După aproape trei ani de un ciclul de Oferte Publice Inițiale(IPO) în mare parte latent, capitaliștii de risc se află într-o situație dificilă.
Desigur, piața privată este presărată cu startup-uri de inteligență artificială foarte valoroase, inclusiv unele care sunt descrise drept companii generaționale.
Având în vedere că unele dintre cele mai bine capitalizate companii de pe planetă își deschid portofelele pentru a finanța nebunia inteligenței artificiale generative, presiunile normale de a deveni publice nu se aplică. Și chiar dacă ar fi așa, notează AP, acest lot de startup-uri nu este nici pe departe pe punctul de a prezenta indicatorii de profitabilitate pe care investitorii trebuie să îi vadă înainte de a face pasul cel mare.
Giganții din domeniul tehnologiei oferă beneficii tangibile, cum ar fi credite cloud și parteneriate de afaceri, adică tipuri de stimulente pe care societățile de capital de risc nu le pot egala.
Investitorii în capital de risc se confruntă cu o distorsiune profundă a pieței, fără un final clar în vedere. Potrivit unui raport din 29 august al PitchBook, valoarea de ieșire a capitalului de risc din SUA în acest an este pe cale să ajungă la 98 de miliarde de dolari, în scădere cu 86% față de 2021, în timp ce IPO-urile susținute de capital de risc sunt așteptate să fie la cel mai scăzut nivel din 2016.
Până în acest an, investitorii au pompat 26,8 miliarde de dolari în 498 de tranzacții cu IA. Potrivit Forge Global, care urmărește tranzacțiile de pe piața privată, IA ca procent din totalul strângerilor de fonduri a sărit de la 12% în 2023 la 27% în prezent.
Datele arată că runda medie pentru companiile din domeniul IA este cu 140% mai mare în 2024 față de anul trecut, în timp ce pentru companiile din afara IA creșterea este de numai 10%.
IPO-urile și achizițiile costisitoare au fost puține și rare
Între timp, investitorii continuă să sufere de pe urma schimbării pieței care a început în 2022, când inflația crescândă a determinat Rezerva Federală să ridice ratele dobânzilor, iar capitaliștii de risc au renunțat la activele riscante.
Acțiunile tehnologice și-au revenit de atunci, susținute de Nvidia, ale cărei cipuri sunt utilizate în antrenarea majorității modelelor de inteligență artificială, și de alte acțiuni Microsoft și Meta. Dar IPO-urile și achizițiile costisitoare au fost puține și rare, lăsând firmele de risc cu randamente minime pentru partenerii lor limitați.
Pentru ca investitorii să obțină un randament, la un moment dat trebuie să aibă loc o IPO, deoarece mediul de reglementare face practic imposibil ca marile companii de tehnologie să orchestreze achiziții semnificative. Însă giganți precum Microsoft, Alphabet, Amazon și Nvidia pot fi foarte răbdători cu investițiile lor – au în bilanț un total de 280 de miliarde de dolari în numerar și titluri tranzacționabile.