După luni de discuții privind confiscarea activelor rusești înghețate în Occident, țările G-7 au decis, la jumătatea lunii iunie, să utilizeze veniturile viitoare ale acestor active pentru a acorda un împrumut de 50 de miliarde de dolari Ucrainei. Dar această decizie ar putea lăsa companiile occidentale care încă operează în Rusia să plătească factura.
Companiile occidentale plătesc acum pentru sancțiunile împotriva Rusiei, titrează Foreign Policy. Multe dintre ele s-au angajat să părăsească Rusia, dar au sfârșit prin a rămâne, deoarece obstacolele birocratice și riscul de pierderi potențiale au crescut.
Unora le-au fost sechestrate activele după ce și-au anunțat planurile de plecare. Iar acum, Rusia a reacționat la decizia G-7 afirmând că are suficient spațiu de manevră pentru a riposta.
„Există sume semnificative de fonduri și proprietăți occidentale care se află sub jurisdicția Rusiei – toate acestea pot face obiectul politicilor și acțiunilor de retorsiune ale Rusiei”, a declarat Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei. „Desigur, nimeni nu vă va dezvălui natura acestor acțiuni de retorsiune. Dar arsenalul de contramăsuri politice și economice este larg.”
Între ciocan și nicovală
În această situație, companiile occidentale se află prinse între ciocan și nicovală. Au puține opțiuni pentru a ieși din Rusia, dar dacă rămân, se confruntă cu o șansă mai mare de a pierde controlul asupra activelor lor din această țară. ” Par a fi învinse”, avertizează Alexandra Prokopenko, membru al Carnegie Russia Eurasia Center din Berlin.
Potrivit datelor colectate de Școala de Economie din Kiev și analizate de Armin Steinbach, membru nerezident al grupului de reflecție Bruegel, cu sediul la Bruxelles, companiile din Uniunea Europeană și SUA și-au retras aproximativ 40% din activele rusești începând din februarie 2022.
Active străine în valoare de aproximativ 194 de miliarde de dolari sunt încă în Rusia. Companii americane dețin active de 32 miliarde de dolari, iar companiile europene 90 de miliarde.
Sancțiunile occidentale au făcut din ce în ce mai dificilă găsirea de cumpărători locali care să fie acceptați atât de vânzător, cât și de autoritățile ruse. În plus, Rusia a impus o reducere obligatorie de 50 % pentru activele din țările „neprietenoase” vândute clienților ruși, plus o taxă de ieșire de 15 %.
Companiile europene, mai expuse decât cele americane
Exodul a aproximativ 1 000 de companii străine din Rusia de la invazia Ucrainei le-a costat peste 107 miliarde de dolari în deprecieri și venituri pierdute, conform unei analize Reuters.
De asemenea, este aproape imposibil pentru întreprinderile occidentale să trimită profiturile realizate în Rusia înapoi la sediile lor centrale. Aceste fonduri trebuie să fie păstrate în conturi speciale, numite conturi C.
Țările G-7 nu au finalizat detaliile privind modul în care va avea loc finanțarea Ucrainei. Împrumutul multianual de 50 de miliarde de dolari este așteptat să ajungă la Kiev până la sfârșitul acestui an, cu contribuții din partea tuturor membrilor G-7.
„Relația dintre Rusia și SUA este la fel de ostilă ca și cea dintre Rusia și UE, dar dacă ne luăm doar după cifre, companiile europene sunt mai expuse decât cele americane”, a precizat Steinbach.
Și băncile occidentale sunt într-o poziție deosebit de dificilă. Banca Centrală Europeană a cerut creditorilor din zona euro să furnizeze o foaie de parcurs clară pentru ieșirea de pe piața rusă.