Prețul petrolului s-a prăbușit luni la cel mai redus nivel din acest an, deoarece protestele de stradă împotriva restricțiilor stricte Covid-19 din China, cel mai mare importator de țiței din lume, au alimentat îngrijorarea cu privire la perspectivele cererii de combustibil.
În jurul orei 7:31 GMT, barilul Brent a scăzut cu 2,43 dolari, sau 2,9%, pentru a se tranzacționa la 81,20 dolari, după ce anterior a coborât cu peste 3%, până la 80,61 dolari, cea mai redusă cotaţie înregistrată după 4 ianuarie.
Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 2,16 dolari, sau 2,8%, la 74,12 dolari pe baril, după ce mai devreme în secțiunea de tranzacționare a coborât până la 73,60 dolari, cel mai redus nivel înregistrat din 22 decembrie 2021. Ambele referinţe au înregistrat trei săptămâni consecutive de scăderi, potrivit Reuters.
„Pe lângă îngrijorările cu privire la cererea slabă de combustibil în China, din cauza creşterii cazurilor de Covid-19, incertitudinea politică provocată de protestele faţă de restricţiile impuse în Shanghai, i-a determinat pe investitori să vândă”, a declarat Hiroyuki Kikukawa, director de cercetare la Nissan Securities.
El estimează că intervalul la care se tranzacţionează ţiţeiul WTI ar urma să scadă până la 70-75 de dolari iar piaţa ar putea să rămână una volatilă, în funcţie de rezultatul următoarei reuniuni OPEC+ şi de nivelul la care va fi plafonat preţul petrolului rusesc de către G7.
China menține în forță politica de zero Covid a președintelui Xi Jinping, chiar dacă o mare parte din lume a ridicat majoritatea restricțiilor.
Sute de demonstranți și polițiști s-au ciocnit la Shanghai duminică seară, la capătul unei zile marcate de proteste în mai multe oraşe ale Chinei împotriva zero Covid.
Tensiunea crește pe piața petrolului, pe fondul îngrijorărilor cu privire la cererea din China și în lipsa unui semnal clar din partea OPEC+ pentru o nouă reducere a producției.
„Dacă OPEC+ este de acord cu o reducere suplimentară a cotei de producție sau dacă Statele Unite nu iau măsuri pentru a-și reîncărca rezervele strategice, prețurile petrolului ar putea scădea mai mult”, avertizează Tetsu Emori, CEO al Emori Fund Management Inc.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, inclusiv Rusia, adică OPEC+, se vor reuni pe 4 decembrie.În octombrie, OPEC+ a convenit să își reducă ținta de producție cu 2 milioane de barili pe zi până în 2023.
Între timp, diplomații Grupului celor șapte (G7) și ai Uniunii Europene au discutat despre un plafon de preț pentru petrolul rusesc între 65 și 70 de dolari pe baril, cu scopul de a limita veniturile pentru finanțarea ofensivei militare a Moscovei în Ucraina fără a perturba piețele globale de combustibil. Însă o reuniune a reprezentanţilor guvernelor din UE, care era programată pentru seara de 25 noiembrie, a fost anulată deoarece ţările membre nu reușesc să se pună de acord cu prețul la care ar trebui plafonat țițeiul rusesc.
S-a prabusit pretul petrolului…dar cresc preturile !
Daca nici asta nu e specula…..pe zeci de milioane de dolari..Dar procurorii fac dosare de specula doar bunicutelor din piete…