AcasăAfaceriDirecția second-hand: chinezii remodelează piața luxului

Direcția second-hand: chinezii remodelează piața luxului

În timp ce îngrijorările legate de cererea pentru produsele de lux noi din China cresc pe fondul temerilor privind economia, există semne ale unui apetit puternic pentru bunurile second-hand

La un magazin din apropierea aeroportului Hongqiao din Shanghai, cumpărătorii se îngrămădesc lângă raioanele pline cu produse de la câteva dintre cele mai mari nume din lumea luxului — Louis Vuitton, Dior și Gucci. Dar, spre deosebire de mall-urile strălucitoare din centrul orașului, articolele de aici nu sunt noi.

Magazinul ZZER este o întruchipare fizică a unei piețe online prospere de bunuri de lux second-hand, într-un moment în care întreaga industrie, odată înfloritoare,  se confruntă cu o presiune tot mai mare.

Conform Financial Times, grupurile de lux, inclusiv Richemont, Cartier, Kering și LVMH, au raportat scăderi ale vânzărilor în trimestrul al treilea în regiunea Asia-Pacific, în afara Japoniei, care este dominată de China.

Șeful Richemont, Nicolas Bos, a declarat că încetinirea consumului chinez „este probabil un fenomen pe termen mediu până la lung”, iar  Kering a avertizat că profiturile se vor reduce la jumătate în acest an.

În timp ce îngrijorările legate de cererea pentru produsele de lux noi din China cresc pe fondul temerilor privind economia, există semne ale unui apetit puternic pentru bunurile de ocazie.

În septembrie, platforma de revânzare de lux Hongbulin a fost achiziționată de Zhuanzhuan, un grup online pentru bunuri second-hand.

Magazinul ZZER din Shanghai, care și-a deschis porțile în 2022, susține că primește zilnic 5.000 de produse,  evidențiind volumul impresionant de genți de mână și îmbrăcăminte de lux care circulă în țară.

Pe platforma Xianyu, utilizatorii comentează despre negocieri agresive, sugerând o sensibilitate crescută la prețuri în rândul consumatorilor.

ZZER vinde o geantă Louis Vuitton pentru 4.762 yuani, comparativ cu un preț original de 14.300. Magazinul, care a început ca o aplicație online, permite vânzătorilor să listeze bunuri la prețurile pe care le aleg și are propriul proces de autentificare.

La câțiva kilometri distanță, în cartierul Concesiunii Franceze din Shanghai, o geantă Chanel este oferită  pentru 35.800 yuani, redusă de la 41.000 inițial.

Piața second-hand scade cererea de la produsele noi, afirmă Jacob Cooke, directorul executiv al grupului de marketing WPIC cu sediul în Beijing, și ar putea „dăuna valorii de marcă”.

Dar cel puțin atrage clienți care poate nu ar fi făcut niciodată achiziții de lux, a spus Federica Levato, partener la  compania de consultanță Bain.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
798 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger