Cauta

Economia globală, la cheremul negustorilor de petrol

Decizia de săptămâna trecută a cartelului petrolier OPEC+ de a reduce producția a dus la creșterea prețurilor și ar putea împinge economia mondială în recesiune, a avertizat Agenția Internațională pentru Energie.

„Deteriorarea continuă a economiei şi preţurile mai ridicate, cauzate de planul OPEC+ de a reduce livrările, încetinesc cererea de ţiţei pe plan global. În contextul presiunilor provocate de inflaţia ridicată şi majorarea dobânzilor, preţurile mai ridicate ale petrolului s-ar putea dovedi a fi punctul critic pentru economia mondială, aflată deja la un pas de recesiune”, se arată în raportul lunar al IEA – principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state.

Prognoza sumbră evidențiază o ruptură cu Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume și liderul de facto al OPEC.

Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol şi ai celor 10 state aliate, aflate sub umbrela OPEC+, au convenit ca, începând din noiembrie, să-şi reducă producţia cu două milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini creşterea preţurilor. Dar scăderea efectivă va fi probabil mai apropiată de un milion de barili pe zi.

Este cea mai semnificativă reducere din 2020 și vine într-un moment în care Statele Unite și alte țări au făcut presiuni pentru o creștere a producției de țiței.

Președintele Joe Biden, a promis „consecințe” nespecificate pentru relațiile cu Arabia Saudită după mișcarea OPEC+, dar Riadul a respins criticile și a declarat că reducerea producției nu a fost una politică și a avut ca scop echilibrarea pieței și limitarea volatilității.

Analiștii spun că decizia Arabiei Saudite, care va afecta eforturile guvernelor occidentale de a reduce veniturile din petrolul rusesc folosit pentru a susține războiul din Ucraina, va marca o ruptură importantă în alianța energetică de 75 de ani dintre Riad și Washington.

Ultimele stiri

  • De ce suplimentele cu beta-caroten pot fi periculoase pentru fumători
  • Eurostat îi dă peste nas lui Burduja. Prețul energiei pentru populație, al 4-lea cel mai mare din UE
  • Trimiterea rachetelor Patriot în Ucraina nu îl va descuraja pe Putin
  • SUA și China „dezgheață” discuțiile comerciale la Geneva
  • Adrian Năstase: „Votul-protest era îndreptăţit”, românii s-au „răcorit”, însă au început să apară „consecinţe”. Ce spune fostul premier despre Nicușor Dan și George Simion
  • Agramații cu masterate
  • Leul continuă să se deprecieze. Euro, a doua zi consecutiv peste pragul psihologic de 5 lei
  • Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, undă verde pentru „Bucharest Pride 2025”. Marșul va avea loc în ajun de Rusalii
  • Călin Georgescu, prima apariție publică după turul 1 al prezidențialelor. Unde a fost văzut miercuri
  • Începe conclavul pentru alegerea noului PAPĂ. 133 de cardinali se închid în Capela Sixtină/Se așteaptă „fumul alb”
  • Exit mobile version