AcasăAfaceriInvestitorii pun la îndoială „Trump Put”. Tarifele zguduie piețele bursiere

Investitorii pun la îndoială „Trump Put”. Tarifele zguduie piețele bursiere

Investitorii recalibrează modul în care trebuie să ia în considerare schimbările de politică ale lui Donald Trump, considerând că așa-numitul „Trump put”, care susține prețurile de pe piața bursieră, ar putea să se estompeze

Investitorii recalibrează modul în care trebuie să ia în considerare schimbările de politică ale președintelui american Donald Trump, considerând că așa-numitul „Trump put”, care susține prețurile de pe piața bursieră, ar putea să se estompeze și că administrația sa se concentrează mai mult pe piețele datoriilor.

Investitorii au pariat puternic că programul lui Trump de a reduce impozitele și de a introduce dereglementarea va sprijini activele de risc într-un mod similar cu primul său mandat, când a lăudat frecvent performanța  burselor, informează Reuters.

Cu toate acestea, de la revenirea la Casa Albă pe 20 ianuarie, politicile tarifare rapide ale lui Trump au zdruncinat piețele de risc, au afectat încrederea consumatorilor și au generat temeri că al doilea mandat ar putea să nu fie atât de favorabil burselor pe cât se aștepta.

Într-adevăr, în timp ce investitorii în acțiuni se confruntă cu dificultăți, piața obligațiunilor a devenit un obiectiv-cheie pentru administrație.

„Trump a fost mult timp un susținător al utilizării pieței bursiere ca măsură pentru sănătatea economiei, astfel încât aceasta este o schimbare destul de drastică”, a declarat Ben Harris, vicepreședinte și director de studii economice la Brookings, care a fost recent economist șef la Departamentul Trezoreriei SUA.

În discursul rostit marți în fața Congresului, Trump a declarat că vrea să echilibreze bugetul federal, ”ce nu s-a mai făcut în 24 de ani”. Discursul contrastează cu 2017, când președintele s-a adresat Congresului și s-a lăudat că piața bursieră a câștigat aproape 3 trilioane de dolari de la alegerea sa.

În plus, mixul de tarife și de reduceri agresive ale cheltuielilor prin intermediul Departamentului pentru eficiență guvernamentală al lui Elon Musk sugerează o conștientizare profundă a riscurilor reprezentate de creșterea datoriei publice, care, dacă nu este controlată, ar putea declanșa o criză pe piața obligațiunilor.

Indicele bursier S&P 500 a scăzut cu peste 3% de la inaugurarea lui Trump, comparativ cu o scădere de 1,5% a unui indice MSCI care urmărește acțiunile globale.

Randamentul obligațiunilor de trezorerie americane pe 10 ani, care evoluează invers față de prețuri, a scăzut cu aproximativ 40 de puncte de bază, semn că investitorii caută siguranță.

„Ca administrație, te joci cu focul aici”

Marți, acțiunile au scăzut după ce Trump a impus noi tarife de 25% la importurile din Mexic și Canada, dublând în același timp taxele la 20% la produsele chinezești. Miercuri, au redus pierderile pe măsură ce tensiunile comerciale s-au diminuat, Casa Albă declarând că Trump va scuti producătorii de automobile de tarifele impuse Canadei și Mexicului timp de o lună.

Cu toate acestea, investitorii se tem că, odată cu slăbirea încrederii consumatorilor, tarifele ar putea pune o presiune excesivă asupra acțiunilor și ar putea tensiona economia.

„Ca administrație, te joci cu focul aici”, a avertizat George Cipolloni, manager de portofoliu la Penn Mutual Asset Management. „Nu doriți să aruncați economia într-o recesiune doar pentru a reduce randamentul pe 10 ani”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
328 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger