AcasăAfaceriMai mare înseamnă mai bine: startup-urile europene pot să învețe lecții din...

Mai mare înseamnă mai bine: startup-urile europene pot să învețe lecții din America

Europa trebuie să-și modifice modelele de finanțare a startup-urilor și să cultive hub-uri tehnologice esențiale pentru extinderea pe scena mondială

Ideea că mai mare este întotdeauna mai bine a pătruns în mediul de afaceri de zeci de ani, iar mulți cred cu tărie că acesta este motivul pentru care SUA au devenit cea mai puternică economie. În schimb, Europa rămâne în urmă.

Capitaliștii preferă America din cauza dimensiunii masive a pieței și a reglementărilor de afaceri în general laxe, spune Patricia Pastor, fondatoarea Next Tier Ventures.

Unul dintre cele mai importante motive pentru care Europa ar putea primi mai puține investiții de capital de risc este strategia sa de finanțare nepractică.

Startup-urile americane, obligate să demonstreze cât de profitabil este conceptul lor

În comparație cu startup-urile americane care supraviețuiesc cu un buget foarte mic până la sosirea finanțării, cele europene sunt pline  de bani încă de la început. Startup-urile americane sunt obligate să demonstreze cât de profitabil este conceptul lor. Acest lucru umflă evaluarea pe termen lung și se asigură că o companie poate porni la drum înainte ca investitorii să verse dolari în ea.

Finanțarea este un obstacol major pentru firmele europene nou înființate, în special pentru capitalul de creștere. În comparație cu cele 271 de miliarde de dolari de care dispun capitaliștii de risc americani, cei din Europa au doar 44 de miliarde de dolari. Nu ar trebui să fie așa, deoarece numărul de startup-uri active este relativ apropiat, iar mai multe țări europene au un PIB comparabil cu cel al Americii.

Europa nu poate concura cu Silicon Valley

Mulți investitori și fondatori văd Europa ca pe un loc bun pentru a începe o afacere, dar nepotrivit pentru a promova unicorni, iar această linie de gândire ține Europa pe loc. Cea mai bună modalitate de a elimina problema este adoptarea unui model de finanțare de tip american și crearea mai multor incubatoare pentru a sprijini inovarea.

Cu toate că această abordare va reduce numărul de startup-uri care apar în Europa, amânarea strângerii de fonduri până când se demonstrează că există tracțiune va ajuta în cele din urmă compania, investitorii și comunitatea.

Noile centre tehnologice vor fi vitale pentru a oferi resurse și pentru a îmbunătăți șansele de succes ale unei companii. Cercetările arată că 31% dintre startup-urile americane care primesc finanțare de tip Seed(prima rundă care acoperă prețul unei propuneri) progresează.

Doar 19% dintre startup-urile europene ajung la aceleași realizări.Se poate datora faptului că startup-urile americane au realizat deja vânzări, în timp ce cele europene nu și-au dovedit pe deplin profitabilitatea.

Europa nu ar putea concura în prezent cu giganții din Silicon Valley. Și-a vândut companiile fanion și se confruntă cu fragmentarea și birocrația. Ar trebui să-și modifice modelele de finanțare a startup-urilor și să cultive hub-uri tehnologice esențiale pentru extinderea pe scena mondială. Va fi nevoie de timp pentru ca Europa să ajungă din urmă America, dar poate să învețe lecții din America.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
157 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger