Plafonarea prețului gazelor naturale în Uniunea Europeană, care va fi lansată luna viitoare, ar putea avea un impact asupra stabilității financiare și ar putea reduce lichiditatea pe piețele europene de gaze tranzacționate la bursă, a avertizat Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) într-un document consultat de Reuters.
În decembrie, miniştrii europeni ai Energiei au convenit că plafonarea preţului gazelor va fi declanşată în momentul în care cotaţiile la hub-ul de gaze Dutch Title Transfer Facility (TTF) de la Amsterdam depăşesc semnificativ preţurile gaze naturale lichefiate (GNL). Plafonul ar putea fi declanşat începând cu data de 15 februarie 2023 şi, iniţial, nu se va aplica tranzacţiilor de tip „over the counter” (în afara pieţei).
În raportul publicat luni, ESMA susţine că în cazul în care preţul gazelor naturale se apropie de nivelul la care este declanşată plafonarea, operatorii prezenţi pe piaţă îşi vor schimba probabil comportamentul, pentru a evita impunerea plafonului sau pentru a se pregăti de aplicarea plafonului.
„Deşi acest comportament ar apărea raţional pe bază individuală, ar putea duce la schimbări semnificative şi abrupte ale evoluţiei pieţei, ceea ce ar afecta funcţionarea ordonată a pieţei şi, în cele din urmă, stabilitatea financiară”, se arată în document.
Este probabil ca participanții de pe piață să se orienteze către contracte sau locuri de tranzacționare în care nu se aplică plafonul de preț al gazelor – fie prin trecerea la platforme de tranzacționare din afara UE, fie prin tranzacționarea „over the counter”. Acest lucru ar putea da o lovitură lichidității pe piețele reglementate pentru contractele TTF.
Instituţia apreciază impactul complet al plafonării preţului va deveni clar doar când va fi aproape de declanşare.
ESMA şi Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) trebuie să publice până în martie un raport cuprinzător privind consecinţele plafonării preţului gazelor naturale asupra pieţelor energetice şi financiare.
La hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile la gaze naturale cu livrare în luna următoare au scăzut luni dimineaţă cu 0,2%, la 66,80 euro pentru un Megawatt-oră, după ce anterior înregistraseră un avans de 3,9%. Vineri, cotaţiile la gaze naturale au urcat cu 10%, prima creştere săptămânală după cinci declinuri săptămânale consecutive.
PLAFONAREA PRETURILOR ESTE IN CONTRADICTIE CU NOTIUNEA DE BURSA SI CU LEGILE UNEI PIETE LIBERE .
UE A DEVENIT UN ORGANISM CE GENEREAZA HAOS : VEZI CHELTUIELILE ASTRONOMICE PENTRU ASA ZISELE VACCINURI ,VEZI RESTRICTIILE INSTITUITE FARA O BAZA REALA ,VEZI CRIZA ENERGETICA PLANIFICATA IN SUA IMPOTRIVA EUROPENILOR , VEZI INCOMPETENTELE SI IRESPONSABILITATILE CELOR CARE SE PRETIND CA SUNT CONDUCATORII UNEI EUROPE DE 500 MILIOANE DE OAMENI,VEZI NIVELUL LA CARE A AJUNS INFLATIA !.