Cauta

Reabilitarea lui Daddy Ma: China a revenit în afaceri

China vrea să arate lumii că este deschisă către afaceri, mai ales cu antreprenorii din domeniul tehnologiei

În zilele sale de glorie, Jack Ma, fondatorul Alibaba, a fost aclamat drept întruchiparea inovației chineze. Tinerii și cei din mediul online îl botezau Daddy Ma și visau să-i imite povestea de viață – de la un modest profesor de engleză la un magnat ”self made”.

Apoi, în 2020, totul s-a schimbat. În timpul unui discurs ținut la Shanghai, miliardarul a criticat aspecte ale politicii Partidului Comunist. La scurt timp după aceea, a dispărut din peisajul public. Totul făcea parte din campania „Prosperitate comună” a lui Xi Jinping, menită să pună sub control puterea din ce în ce mai mare a oligarhilor chinezi din domeniul tehnologiei.

Dar săptămâna trecută, spre surprinderea multora, Jack Ma a reapărut la un summit de afaceri găzduit de Xi. Era acolo, aplaudând, după cinci ani de exil.

Summitul în sine a fost primul de acest gen din ultimii șase ani și a inclus mai mulți afaceriști Big Tech decât cel precedent, notează UnHerd. Deși vedeta spectacolului a fost fondatorul DeepSeek, Liang Wenfeng, prezența lui Ma a părut să indice partidul este dispus să joace din nou cu oligarhii.

După ce Xi le-a reamintit că trebuie să „își îndeplinească în mod activ responsabilitățile sociale” și să „promoveze prosperitatea comună”, rapoartele din mass-media oficială au sugerat că guvernul dorește să sprijine expansiunea sectorului privat, promovând calitatea sectoarelor emergente.

Terrific Ten

În locul The Magnificent Seven(Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, NVIDIA, Tesla), vedetele de pe Wall Street, se află Terrific Ten: acțiuni tehnologice din China. De la „momentul Sputnik” al DeepSeek, au propulsat indicele Hang Seng către o creștere de două cifre.

Dacă această evoluție continuă, este posibil ca gospodăriile chineze să simtă în curând că își pot permite, în sfârșit, să cheltuie mai mult.

Se poate spune că schimbările politice ale lui Donald Trump consolidează, fără să vrea, impulsul Chinei. După ce a abandonat planurile lui Joe Biden privind tranziția către energia regenerabilă, administrația Trump a lăsat producătorilor chinezi sectoarele cu cea mai rapidă creștere din lume: vehicule electrice, panouri solare, turbine eoliene. Efectul vânzărilor agresive se vede deja în prețul acțiunilor.

Tesla își pusese toate speranțele în viitoarea sa funcție de conducere automată. Apoi, din senin, compania chineză BYD a introdus gratuit în toate mașinile sale funcția de asistență la condus „God’s Eye”.

Dacă ne luăm după concurența dintre acești doi giganți auto, centrul global al dinamismului tehnologic pare să se schimbe. În timp ce acțiunile Tesla au scăzut cu aproximativ 16% în ultima lună, cele ale BYD au crescut cu peste 40%.

Reabilitarea lui Jack Ma nu a fost întâmplătoare: China vrea să arate lumii că este deschisă către afaceri, mai ales cu  antreprenorii din domeniul tehnologiei.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • UE nu sperie Big Tech
  • Elveția își arată forța financiară: vrea să fie scutită de tarifele americane
  • Democrația este un mit. Noua DIKTATURĂ începe cu România
  • Localitățile, luate cu asalt de urși. Autoritățile, paralizate
  • Taxele lui Trump, războiul economic și “Mondialul” din 2026. Cum o vor scoate la capăt?
  • La Liga ia măsuri pentru transferuri noi
  • Bulgaria a convins Comisia Europeană să îi amâne liberalizarea prețurilor la energie. România, niciun demers
  • Jocul periculos al lui Donald Trump cu cea mai puternică bancă centrală din lume
  • Trump are un as în mână împotriva lui Putin
  • Exit mobile version