Războiul tarifar declanșat de președintele american Donald Trump și turbulențele ulterioare au afectat previziunile bancherilor privind un început robust al unui an plin de tranzacții pe Wall Street.
Bancherii din întreaga lume reduc numărul tranzacțiilor și generează mai puține venituri. În Statele Unite, care reprezintă aproape jumătate din tranzacțiile globale de fuziuni și achiziții, volumul din primul trimestru a scăzut cu 13%, ajungând la 436,56 miliarde de dolari, arată datele Dealogic compilate pentru Reuters.
”În timp ce activitatea de IPO a crescut, un război comercial prelungit o va face mai puțin acceptabilă în viitor”, a declarat Matt Witheiler de la Wellington Private Investments.
Ofertele publice inițiale recente nu au reușit să impresioneze, iar numărul acestora a scăzut cu 17,7%, la 1.065.
„Multe dintre tranzacțiile care au fost anunțate în primul trimestru au fost generate anul trecut, într-un moment în care exista o exuberanță crescândă cu o potențială nouă administrație în SUA, cu așteptări de reduceri de taxe și dereglementare”, subliniază Cassander Verwey, co-director de fuziuni și achiziții în Europa, Orientul Mijlociu și Africa al JPMorgan. „Având în vedere evoluțiile din ultimele săptămâni, realitatea este că exuberanța a părăsit piața și a apărut mai multă incertitudine.”
Executivii și analiștii de pe Wall Street sperau ca Trump să reducă reglementările, să scadă impozitele și să adopte politici mai pro-business. Dar acțiunile americane au scăzut brusc de la inaugurarea sa, iar scenariul sperat pare din ce în ce mai puțin probabil.
Unele tranzacții potențiale au fost abandonate din cauza incertitudinii, deoarece piețele de fuziuni și achiziții au nevoie de încredere.
Bancherii se tem că o încetinire de trei ani a tranzacțiilor se va prelungi. La nivel global, comisioanele bancare de investiții au scăzut cu 4,9% la 21,47 miliarde de dolari față de perioada similară a anului trecut.
Totalul tranzacțiilor pentru acest an a scăzut cu 25%, la 7.629, cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. Analiștii au început deja să reducă previziunile privind câștigurile din primul trimestru pentru unele dintre cele mai mari bănci care oferă consultanță în tranzacții de fuziuni și achiziții.
De la învestirea lui Trump la 20 ianuarie, indicele S&P 500 a scăzut cu peste 6 %, iar indicele Nasdaq 100, care se bazează pe tehnologie, a scăzut cu mai mult de 10 % până la închiderea de luni, conform datelor LSEG.
Prin urmare, s-a diminuat optimismul pentru IPO-urile din 2025, după ce multe companii au așteptat ani de zile pentru a deveni publice.