Cauta

„Turiștii” petrolului, oportuniștii pieței

Traderii se reorientează la bursă deoarece tensiunile din Orientul Mijlociu duc la creșterea prețului țițeiului

Reza Dilmaghani  tranzacționează în principal acțiuni, dar acum se îndreaptă spre piața petrolului, atras de cea mai mare creștere săptămânală a aurului negru din ultimii doi ani.

„De când barilul ajuns la 67 de dolari, creșterea a fost destul de constantă și ordonată”, a declarat el pentru Bloomberg. Acest trader din Phoenix nu este singurul așa-numit „turist” al petrolului care se reorientează la bursă, deoarece riscul de război face ca prețurile futures să crească.

După atacul Iranului asupra Israelului, petrolul s-a scumpit cu 6 dolari pe baril. Orientul Mijlociu reprezintă aproximativ o treime din producția mondială de țiței, numai Iranul producând aproximativ 3,3 milioane de barili pe zi în ultimele luni.

Clearview Energy Partners a avertizat că orice perturbare semnificativă a traficului prin strâmtoarea critică Ormuz ar putea crește prețul țițeiului cu 13 până la 28 de dolari pe baril.

Analiști precum Eric Lee de la Citigroup au sugerat că piața este încă limitată din cauza faptului că OPEC+ reține o capacitate de rezervă semnificativă, în prezent de aproximativ șase milioane de barili pe zi.

Numerar și volatilitate

Volumele din United States Oil Fund – cel mai mare produs tranzacționat la bursă care urmărește prețul petrolului – au crescut în ultimele zile la cele mai ridicate niveluri de la invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022.

În mod similar, contractele futures Micro WTI ale CME Group – care se tranzacționează pe site-uri de investiții cu amănuntul – au înregistrat cel mai mare volum zilnic din ianuarie.

Opțiunile săptămânale ale companiei, pe care comercianții le folosesc pentru a acoperi riscul pe termen scurt al prețurilor, au generat aproape 80 000 de contracte, un record.

În timp ce mișcarea  aduce lichiditatea atât de necesară pe o piață futures care a marginalizat jucătorii comerciali, amenință, de asemenea, să alimenteze o volatilitate mai mare.

Traderii oportuniști care intră și ies rapid de pe piață în timpul evenimentelor mondiale majore au avut un impact semnificativ asupra prețurilor petrolului în ultimii ani. În 2020, în timp ce îngrijorările legate de cerere au dus la scăderea prețurilor, o incursiune masivă a investitorilor de retail pe piață a contribuit la o scurtă scădere a cotației petrolului american.

Saltul volumelor USO din ultima săptămână „a coincis cu o volatilitate mai mare decât cea obișnuită a țițeiului”, a precizat John Love, director executiv al USCF Investments, care gestionează Fondul.

Prin urmare, un indicator al volatilității a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Acest lucru creează riscuri pentru comercianții mai tradiționali.

Investitorii de retail care intră pe piață pe fondul escaladării tensiunilor geopolitice contribuie la creșterea prețurilor peste ceea ce justifică fundamentele. Dacă conflictul din Orientul Mijlociu nu are un impact real asupra aprovizionării cu țiței, piața s-ar putea prăbuși, potrivit lui Scott Shelton, specialist în energie la TC ICAP.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • UE nu sperie Big Tech
  • Elveția își arată forța financiară: vrea să fie scutită de tarifele americane
  • Democrația este un mit. Noua DIKTATURĂ începe cu România
  • Localitățile, luate cu asalt de urși. Autoritățile, paralizate
  • Taxele lui Trump, războiul economic și “Mondialul” din 2026. Cum o vor scoate la capăt?
  • La Liga ia măsuri pentru transferuri noi
  • Bulgaria a convins Comisia Europeană să îi amâne liberalizarea prețurilor la energie. România, niciun demers
  • Jocul periculos al lui Donald Trump cu cea mai puternică bancă centrală din lume
  • Trump are un as în mână împotriva lui Putin
  • Exit mobile version