Graba investitorilor către sectorul inteligenței artificiale în acest an a supraestimat potențialul pe termen scurt al tehnologiei, crescând riscurile unei corecții în prețurile acțiunilor.
Joe Davis, economistul șef al Vanguard, a declarat pentru Financial Times că ”investitorii au mers prea departe în pariurile lor pe potențialul IA, chiar dacă tehnologia se dovedește a avea efecte similare cu cele ale calculatorului personal, a cărui adoptare începând cu anii 1980 a revoluționat productivitatea și locurile de muncă”.
Remarcile prudente ale celui de-al doilea cel mai mare manager de active din lume se adaugă dezbaterii aprinse dintre investitori cu privire la faptul dacă grupurile care au mers pe valul IA sunt supraevaluate după câștigurile uriașe din ultimele luni.
„Vedem aproximativ 60-65% șanse ca IA să aibă un impact mai mare decât calculatorul personal. Piața bursieră din SUA evaluează astăzi o probabilitate de aproximativ 90%”, a precizat Davis, care conduce grupul de strategie de investiții al administratorului de active în valoare de 10 miliarde de dolari.
Creșterile de productivitate datorate PC-urilor și optimismul privind potențialul lor au contribuit la o creștere puternică a prețurilor acțiunilor în a doua jumătate a anilor 1990, care a culminat cu spargerea bulei dotcom în 2000.
Acțiunile grupurilor legate de inteligența artificială au fost principalele motoare ale unei creșteri mai ample a acțiunilor de pe Wall Street. Nvidia, care produce cipuri esențiale pentru inteligența artificială, a generat aproximativ o cincime din câștigurile indicelui S&P 500, cu o creștere de peste 180%.
Alți jucători Big Tech, care au făcut pariuri mari pe inteligența artificială, au crescut, de asemenea, în timp ce grupuri private precum OpenAI, producătorul ChatGPT, au obținut evaluări uriașe.
Însă Davis a avertizat că, în cele din urmă, ”companiile cele mai strâns legate de graba investițiilor în inteligența artificială ar putea să nu devină cei mai mari beneficiari ai acesteia, oricât de transformatoare s-ar dovedi a fi în anii următori”.
De fapt „companiile din afara sectorului tehnologic sunt cele care folosesc de fapt IA – spitale, utilități, companii financiare”. Ironic, chiar dacă tehnologia este de fapt transformațională, la bursă se poate produce o corecție a prețurilor acțiunilor care au condus la transformarea în sine.
Pe romaneste ,pe un cal mort!!!
Ehei, o sa vina vremea cand IA nu o sa mai fie folosita doar pentru imagini si filmulete, ci si pentru diagnosticare si tratament in medicina, sau pentru a judeca rapid si corect in locul judecatorilor, atunci sa va vad pe unde scoateti camasa, potentatilor ai sortii!