Foarte mulți fermieri români riscă să fie aruncați în stradă din cauza pierderilor uriașe cauzate de seceta catastrofală din acest an. Președintele Asociației Fermierilor, fostul secretar de stat Adrian Rădulescu, cere Guvernului ajutoare de stat pentru aceștia, atrăgând atenția că situația lor este disperată.
Absența precipitațiilor din acest an a reușit să calamiteze cel mai important bazin agricol al țării. Fără un sprijin financiar de la statul român, fermierii nu vor reuși să supraviețuiască, iar mulți dintre ei își vor pierde și casele cu care au garantat pentru împrumuturile la bănci, ne spune Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor. ”Până acum s-au plătit 82% din despăgubiri pentru culturile înființate în toamna lui 2019 și niciun ban pentru cele înființate în primăvara acestui an, iar subvenția la motorină nu s-a dat. De la Mehedinți până la Marea Neagră și de acolo până la Suceava nu a plouat mai deloc. Cele mai afectate județe au fost Tulcea, Constanța, Călărași, Ialomița, care erau considerate grânarul României. Au mai fost afectate de secetă județele Olt, Dolj, Teleorman, Buzău, Vrancea, Vaslui și Iași. Sunt fermieri pentru care calamitățile depășesc 50% și ajung chiar la 100% și este un dezastru total.
Aceștia vor intra în incapacitate de plată ireversibil, iar pentru ei trebuia aplicată o strategie separată. Nu poți să-i lași în bătaia vântului după ce au investit 4.000 de lei la hectar. Sunt zone unde nu și-au scos nici măcar 600 de lei pe hectar. Ei nu vor putea plăti arenda, nu vor putea plăti furnizorii, nu pot reînființa culturi de toamnă, nu-și pot plăti creditele și dobânzile la bănci, nu-și pot plăti leasing-urile. Am trecut și eu prin situații dificile, dar mai puțin dramatice ca aceasta, care este, pur și simplu, o tragedie. Insolvența nu-i ajută cu nimic, pentru că pierd afacerea din cauza faptului că pagubele sunt de 100% și atunci ar trebui un ajutor financiar de la stat, chiar sub formă de împrumut, dar fără dobândă, cu o perioadă de grație de 3-4 ani. Altfel, vor veni creditorii și le vor lua terenurile, tractoarele și casele, vor fi adevărate drame”, ne-a declarat Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor.
Sectorul agricol trebuie schimbat fundamental
România are nevoie de o restructurare profundă a sectorului agricol pe fundamente științifice. Fermierii nu trebuie să facă 20 milioane de tone de porumb, dacă pe piața internă este nevoie de opt milioane de tone, și nici 10 milioane de tone de grâu, dacă piața cere doar șase tone, susține Adrian Rădulescu. ”Tot surplusul îl vindem la un preț de nimic. Dacă am face și alte producții care ne sunt nouă necesare, lucrurile ar sta mult mai bine. De exemplu, ai producție vegetală, ești obligat să ai și sector animalier și atunci revenim cu picioarele pe pământ și vom avea carne, vom avea siguranță alimentară și nu vom mai fi dependenți de comerțul intracomunitar și extracomunitar. În Dobrogea, dacă s-ar investi în mod științific în agricultură, am putea avea cele mai frumoase plantații de struguri de masă și nu i-am mai importa, am putea să avem piersici și caise, pe care nu le-am mai importa, am putea să avem legume, am putea să avem compoturi, gemuri și toată gama care se poate fabrica din acestea.
Toate acestea sunt mult mai profitabile din punct de vedere economic. Nu are ce căuta vaca de lapte în zonele cerealiere. Trebuie făcută o strategie la nivel național cu tipul de animale, cu mod de organizare, cooperative. Eu nu aș mai da bani pentru investiții mari nici la societăți comerciale, nici la fermieri mai mici, ci aș da doar în momentul în care s-ar asocia într-o cooperativă, care să beneficieze de aprovizionare, de desfacere și de procesare. Trebuie să facem din nou zonarea agriculturii. Nu poți să faci măr la Călărași sau la Ialomița”, ne-a precizat Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor.
Este nevoie de un program de țară
Haosul politicilor agricole din ultimii ani și discontinuitatea programelor începute și stopate odată cu schimbarea guvernelor a adus România într-un stadiu de subdezvoltare cronică, spun reprezentanții fermierilor. ”Nu există un program de țară, Academia trebuie să producă acele programe, stațiunile de cercetare și organizațiile profesionale trebuie să se implice. Ce s-a făcut cu banii de la Uniunea Europeană? Au produs ceva sau de jumătate din ei ne-am bătut joc? Trebuie să trecem la valorificarea superioară a produselor agricole. Nu putem vinde porumb și să importăm mălai, carne de porc, carne de pui, carne de curcan. Nu putem arunca 5 miliarde de lei pe irigații, pentru că managementul irigațiilor e important. Avem irigațiile clasice, care pot fi recuperate și pot fi puse în funcțiune fără costuri prea mari și trebuie să facem amenajări locale.
De la munte până la Dunăre, Oltul, Jiul, Ialomița, Dâmbovița, Siretul și toate celelalte, trebuie făcute acumulări de apă peste tot, ca să avem această rezervă de apă, să putem uda gravitațional. Există văi care pot fi închise cu un baraj și pot acumula cantități imense de apă. Noi o lăsăm să se ducă atunci când plouă, atunci când ninge și, după aia, ne uităm că nu suntem în stare să facem producție”, a mai afirmat fostul secretar de stat Adrian Rădulescu.
Pana cand n-o sa priceapa, ma rog, fermierii, daca asa se numesc acum ca este OBLIGATORIU sa se asocieze, sa acceseze bani si sa refaca sistemele de irigatii (pe care nu eu le-am furat), nu se va intampla nimic, Ori, e mai usor sa stai cu mana intinsa la guv. de rahat sa-ti dea cativa firfirici sa-ti duci viata de azi pe maine ??? Apoi STATUL trebuie sa le cumpere surplusul de productie si sa o exporte la momentul cel mai prielnic. Prin cine sa o faca ??? Prin minist. agric. ca si asa altceva nu fac ipochimenii aciuati pe acolo.
Pana la sisteme de irigati agricultorii si toti romanii sa se roage de ploaie la Dumnezeul caruia toti i-am intors spatele in 2018.Dumnezeu nu bate cu parul.Amin!
Mie unul mi se pare absurd acest articol, de ce? Cunosc destui agricultori, ce au mii de ha, toti au votat cu PNL, atunci înseamnă ca guvernul le da banii necesari, altfel nu ar fi fost de acord cu acest guvern