Cauta

România a pierdut bătălia cu pesta porcină africană

În timp ce ANSVSA se războiește cu porcii din gospodării, numărul cazurilor de pestă porcină africană la mistreți a explodat, producând o răspândire generalizată a virusului. Vinovate pentru această situație de o gravitate extremă sunt atât autoritățile, care nu au luat măsuri ferme, cât și populația, care a aruncat cadavrele porcilor domestici răpuși de boală în păduri și pe albiile pârâurilor.

Mistreții au răspândit pesta porcină africană pe tot teritoriul țării

România se confruntă în acest moment cu un adevărat dezastru, scăpând de sub orice fel de control răspândirea virusului pestei porcine africane. Ultima actualizare a situației pestei porcine africane din 3 martie, publicată de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), arată o explozie a numărului de cazuri la mistreți, care a ajuns la câteva mii. Numărul acestora este însă cu mult mai mare, având în vedere că mistreții bolnavi se ascund, înainte de a muri, în zone greu accesibile. Mai grav de atât este faptul că, în afară de fondurile de vânătoare, unde vânătorii depun eforturi pentru a curăța zonele, nimeni nu caută cadavrele mistreților în păduri și pe câmpuri. ”A fost mult până a scăpat virusul în libertate și ne așteptăm să cuprindă toată țara. Era normal având în vedere absența măsurilor și lipsa de cunoștințe a celor care exploatează pădurile, a turiștilor și a celor din administrațiile locale. Nu s-au luat măsuri de dezinfecție și nici de îngropare a cadavrele pe loc. Turiștii merg peste tot prin păduri fără să se supună niciunui fel de dezinfecție. Doar vânătorii s-au conformat măsurilor de protecție, dar când iei măsuri trebuie să le iei pentru toată lumea care intră în mediul sălbatic. Exploatările forestiere se fac peste tot și pun în mișcare mistreții. Granițele au fost lăsate deschise și cei de la Poliția de Frontieră și de la ANSVSA ne-au interzis să împușcăm mistreții de lângă granițe. Poliția de frontieră invocă un text de lege, care trebuia modificat în această situație de rugență, mai invocă mincinos și niște tratate”, ne-a declarat Neculai Șelaru, președinte al Asociaţiei Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România (AGVPS).

Cadavre de porci infectați, aruncate în păduri

Reprezentanții AGVPS susțin că pesta porcină africană a părtuns în mediul sălbatic din mediul domestic, din cauza aruncării cadavrelor de porci în păduri și pe pârâuri. ”Sunt cazuri în care prima oară a apărut boala la gospodările astea izolate, de la stâne, cantoane, care nu ar fi avut dreptul să crească porci. Am găsit cadavre de porci domestici aruncate în pădure și la o lună după aceea au început să moară mistreții. În cele mai multe cazuri așa s-a transmis. S-au adus porci din zonele cu focare de pestă porcină africană, de unde oamenii au vândut repede ca să scape de ei, cumpărătorii au profitat de chilipir, animalele au murit ulterior și oamenii le-au aruncat în mediul sălbatic. Avem cazuri din acestea extraordinar de multe. Așa s-a întâmplat și la Buzău, și la Frumușani, lângă București, și în foarte multe zone din țară. Este clar că așa a fost circuitul. Dacă se luau măsuri în mediul domestic, poate altfel evolua boala. Autoritățile nu și-au făcut treaba, târgurile nu au fost închise, circulația porcilor a fost oprită doar pe hârtie, pentru că s-a circulat cu porci vii și cu carne de porc în toată țara. Populația de mistreți s-a prăbușit, ca efective, și automat scade cantitatea de hrană pentru prădători, cum sunt lupii, urșii, vulpile, șacalii și este de așteptat ca și numărul acestora să scadă, pentru că s-a distrus lanțul trofic. Grav este că virusul pestei porcine poate rezista până la trei luni în zone umede. Măsura interzicerii hrănirii mistreților a fost total contraproductivă, pentru că mistrețul s-a plimbat în căutare de hrană dintr-un teren în altul și printre ei și cei purtători de viruși. În păduri și în câmpuri ar fi trebuit să se stabilească măsuri unitare pentru toți utilizatorii acestor terenuri. Mai mult, nu am văzut nicio autoritate locală sau județeană care să ia măsuri de dezinfecție a vehiculelor la intrarea și la ieșirea din localități. Circulația prin fondurile de vânătoare nu a fost interzisă, mai ales acolo unde existau focare. S-a plimbat cine a vrut și cine n-a vrut, cu ATV-uri, cu mașini. Foarte multe măsuri care s-au luat au fost haotice și ineficiente. Nu s-au mai dat nici stimulentele din bani de la Uniunea Europeană pentru vânători, care să acopere costurile cu echipamentele de protecție, cu dezinfecția, cu îngroparea cadavrelor. Am impresia că nu s-a dorit stoparea evoluției pestei porcine africane”, ne-a mai precizat președintele AGVPS, dr.Neculai Șelaru.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Inteligența artificială distruge cinematografia?
  • Salah, în Top 10 marcatori din istoria Champions League!
  • Război total Neymar – Mbappe!
  • Lucică, se strânge lațul! Coaliția l-a sacrificat pe Bode!
  • Donald și Giorgia: o relație cu mize mari!
  • Momentul adevărului. Acordul de la Paris, documentul care a îngropat Europa
  • Șubrezii Macron și Scholz vor să se pună cu Trump
  • Împrumuturile au distrus țara. România a ajuns să plătească 51 miliarde de lei doar dobânzi
  • Înfiorător! Atac cu cuțitul într-un parc din sudul Germaniei: Doi morți, inclusiv un copilaș
  • Exit mobile version