Ministrul ungar al inovaţiei şi tehnologiei a anunțat, sâmătă, că Romdesivir, singurul medicament omologat de Organizația Mondială a Sănătății, este deja fabricat în Ungaria.
Deocamdată, au dost fabricare suficiente doze pentru tratarea a 250 de bolnavi infectați cu noul coronavirus.
Menționăm că, Remdesivir este fabricat de către compania farmaceutică Richter care are filial în Ungaria.
Remdesivir este singurul medicament care până acum a fost dovedit eficient, prin studii clinice, împotriva infecției cu noul coronavirus.
Ungaria a luat-o înaintea României
Guvernul de la Budapesta a dat asigurări că până la sfârşitul lunii octombrie, vor fi produse suficiente doze pentru a trata peste 800 de pacienţi. Executivul ungar a contribuit cu un ajutor de peste 1 milion de euro dat companiei farmaceutice.
Medicamentul Remdesivir este fabricat în SUA de Gilead Sciences.
România îl primește momentan prin Comisia Europeană, care a încheiat un contract de 63 de milioane euro cu fabrica. Statul român a cerut tratamentul pentru 5.000 de pacienți, iar Comisia Europeană ne-a alocat aproximativ 14.000 de fiole.
Deoarece capacitatea de producție al companiei Gilead este limitată, aceasta a hotărât să dea patentul și altor companii producătoare.
România are vreo șansă să producă Remdesivir autohton?
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru afirmat recent, că în România sunt în prezent aproximativ 4.000 de doze de Romdesivir, care ar ajunge pentru maxin 14 zile.
„Începând din iunie, s-au administrat pacienților din România 11.829 de doze de Remdesivir. În acest moment, mai avem în depozite 4000 de flacoane de Remdesivir. Acest medicament face parte dintr-un complex de medicamente pe care îl dăm într-un protocol de tratament. Remdesivirul a fost pus deja pe piață și suntem într-un contract și sperăm să primim 12.000 de doza în luna octombrie”, a precizat ministrul Sănătății.
Posibilitatea de a produce acest medicament și la noi în țară nu este decât la Antibiotice Iași, singura fabric de medicamente din țară.
Pentru ca Remdesivirul să fie fabricat la Iași ar trebui cumpărată o nouă linie tehnologică, iar fondurile sunt insuficiente pentru o asemenea investiție.
Ioan Nani, directorul Companiei Antibiotice Iași, precizează că:„Am anunțat că putem prelua patentul, dar nu am primit încă răspuns. Abia peste un an poate intra în producție”.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, însă nu este la fel de optimist.
„Începem să producem deocamdată antidiabetice orale și sperăm și Eutirox. Am produs până acum și acea hidroxoclorochina”, a precizat el.
În lipsa Remdesivirului, medicii folosesc alte antivirale în încercarea de a-i ajuta pe bolnavii cu forme grave ale infecției provocate de SARS COV 2. Însă nu întotdeana sunt la fel de eficiente.
Incepusem si noi un vacin pe care nu intereseaza pe nimeni nici macar pe servicii daca nu politicienii . Poate reuseau.
In Romania nu, pentru ca ciuma galbena nu ar mai putea lua parandaratul din contractele umflate. Desigur Antibiotice Iasi ar putea produce, dar de unde niste conducatori nationalisti ca Viktor Orban? Singurul care a fost nationalist este priponit acum.
Hai mai bine cu hidroxycloroquina si cu zincul nu? Acest Remdesivir cam are efecte adverse serioase…
The most common adverse effects in studies of remdesivir for COVID‑19 include respiratory failure and organ impairment, including low albumin, low potassium, low count of red blood cells, low count of platelets that help with clotting, and yellow discoloration of the skin.[23][unreliable medical source?] Other reported side effects include gastrointestinal distress, elevated transaminase levels in the blood (liver enzymes), and infusion site reactions.[10]