AcasăCORONAVIRUSCreșterea numărului de cazuri Covid la Jocurile Olimpice: alarmă falsă...

Creșterea numărului de cazuri Covid la Jocurile Olimpice: alarmă falsă sau vârful ghețarului?

Diagnosticul lui Noah Lyles, precum și cel al altor zeci de concurenți olimpici, evidențiază o creștere a numărului de cazuri în timpul verii

Atunci când un sportiv are Covid-19, este puțin probabil să aibă performanțe optime. Noah Lyles, care a câștigat medalia de aur în proba masculină de 100 m la Jocurile Olimpice de la Paris, știe prea bine acest lucru după ce a ratat victoria în finala de 200 m.

După ce a cucerit medalia de bronz, starul american al atletismului, în vârstă de 27 de ani, a dezvăluit că, la începutul săptămânii trecute, a fost testat pozitiv pentru coronavirus, ceea ce i-ar fi putut afecta rezultatele.

Val de vară

Diagnosticul lui Lyles, precum și cel al altor zeci de concurenți olimpici, evidențiază o creștere a numărului de cazuri în timpul verii, relatează The National. Și urmează rapoartelor Organizației Mondiale a Sănătății,  care a anunțat că numărul cazurilor de coronavirus este în creștere în peste 80 de țări.

În cadrul unei  recente conferințe de presă care a avut loc la Geneva, Maria Van Kerkhove, epidemiolog în cadrul OMS, a indicat că erau de așteptat mai multe cazuri pozitive în rândul sportivilor, dată fiind prevalența generală a virusului.

Au existat previziuni conform cărora acest an ar putea însemna cea mai mare creștere de vară a cazurilor de Covid-19 în SUA de până acum, analiza apelor reziduale indicând niveluri mult mai ridicate ale virusului decât în 2023. Profesorul Eskild Petersen, de la Spitalul Universitar Aarhus din Danemarca și președinte al grupului de lucru pentru boli emergente al Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase, a declarat că țara sa a înregistrat o creștere în timpul verii, deși „se estompează acum”.

”Dublă sezonalitate”

De când coronavirusul a devenit endemic, continuă să aibă o „dublă sezonalitate”, cu două vârfuri – unul toamna și iarna și celălalt vara, potrivit Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

O explicație  care stă la baza vârfului înregistrat vara ar putea fi faptul că, atunci când vremea este foarte caldă, oamenii petrec mai mult timp în casă, cu ferestrele închise și aerul condiționat pornit, ceea ce facilitează răspândirea virusului.

Experții consideră că este prea devreme pentru a spune dacă vârfurile de vară Covid-19 vor continua să apară sau dacă boala va ajunge, la fel ca gripa, la un singur vârf anual în timpul iernii.

Creșterea cazurilor nu a dus la o creștere importantă a numărului de persoane care s-au îmbolnăvit grav. „Nu a existat nicio creștere a mortalității sau a numărului de spitalizări pe care să o putem măsura”, a subliniat profesorul Petersen, care a deținut funcția de  redactor-șef al International Journal of Infectious Diseases.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
687 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger