AcasăCORONAVIRUSPariul Cubei: primul vaccin anti-Covid din America Latină

Pariul Cubei: primul vaccin anti-Covid din America Latină

“Avem capacitatea de a produce 100 de milioane de doze de Soberana 2, cel mai avansat candidat la vaccin în 2021”, a asigurat medicul Vicente Verez, directorul Institutului de Vaccinare Finlay. “Dacă totul merge bine, anul acesta întreaga populație cubaneză va fi vaccinată”. Primul vaccin anti-coronavirus conceput și produs în America Latină stârnește și interesul altor țări.

Cuba are 19.122 de cazuri Covid, inclusiv 180 de decese, pentru 11,2 milioane de locuitori. Vaccinul Soberana a ajuns la faza 2, care implică teste pe 900 de persoane. Dacă va avea succes, va intra în faza 3 (ultima înainte de aprobare), cu 150.000 de voluntari, în martie. Scopul este lansarea campaniei de vaccinare în prima jumătate a anului: pentru cubanezi, vaccinul ar fi gratuit, dar nu obligatoriu. De asemenea, ar fi oferit ca „opțiune” turiștilor, potrivit doctorului Verez. În această țară în care un sfert din buget este cheltuit pentru sănătate și unde medicii sunt văzuți drept eroi, participarea la eforturile cercetătorilor este văzută ca o datorie civică: “Sunt mândru că am fost selectat”, a declarat pentru AFP Madielin Garcia, voluntar. Bărbatul de 50 de ani se declară “încrezător și emoționat”. Patru vaccinuri candidate sunt în pregătire. Numele lor nu au fost alese la întâmplare: Soberana (suverană) 1 și 2, Abdala (inspirat după un poem al eroului național Jose Marti) și Mambisa (numit după femeile cubaneze care au luptat pentru independență în secolul al XIX-lea).Primele trei  doze sunt administrate prin injecție, a patra prin spray nazal.

30 de ani de experiență

Cuba „a fost primul candidat din America Latină și Caraibe care a avut un vaccin în faza clinică”, a declarat Jose Moya, reprezentant local al OMS. „Avem mai mult de 30 de ani de experiență în producerea propriilor vaccinuri și aproape 80% din vaccinurile din programul național de imunizare sunt produse în țară”. Sub un embargou american din 1962, Cuba a trebuit să găsească adesea propriile remedii. Din anii 1980,  a pariat pe biotehnologie, descoperind în special primul vaccin împotriva meningococului B, spune Nils Graber, cercetător în antropologia sănătății la Universitatea din Lausanne (Elveția). Exportul de servicii medicale – medicamente, vaccinuri și medici – este acum principala sursă de venit a Cubei, cu 6,3 miliarde de dolari în 2018. În 2020, insula a trimis brigăzi medicale în 40 de țări pentru a lupta împotriva coronavirusul.

Geopolitică

În spatele priceperii medicale cubaneze, geopolitica nu este niciodată departe: pe 8 ianuarie, Institutul Finlay și Institutul Pasteur din Iran au semnat un acord pentru a testa eficacitatea Soberana 2 în Iran în faza 3. “Vaccinul cubanez va fi vaccinul ALBA”(Alianța Bolivariană pentru America, ai cărei membri includ Venezuela, Bolivia, Nicaragua, Ecuador și Cuba)a declarat vicepreședintele venezuelean Delcy Rodriguez în timpul unei vizite recente la Havana. Potrivit lui Jose Moya, vaccinul a fost preselectat de OPS (filiala panamericana a OMS) ceea ce ar permite includerea acestuia în fondul rotativ pentru vaccinuri, mecanismul de achiziție pentru țările din America Latină, la un preț “rezonabil” pentru toate țările din regiune. “Laboratoarele și-au rezervat deja aproape toată producția pentru anul acesta și sunt, în special, cele mai bogate țări care au cumpărat-o, așa că vor fi necesare aceste vaccinuri cubaneze”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
402 afisari

1 COMENTARIU

  1. Bai ANONIMUL cum stam cu democratia in domeniul sanatatii la nivel global?
    Ai citit : ,,În această țară în care un sfert din buget este cheltuit pentru sănătate și unde medicii sunt văzuți drept eroi, participarea la eforturile cercetătorilor este văzută ca o datorie civică”:AiI INTELES MAI CACANARULE CUM SE PUNE PROBLEMA INTR-O TARA NEDEMOCRATICA ADICA CUIBA

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger