Cauta

Vaccinul AstraZeneca, ținta mâniei europene

Rareori de la începutul pandemiei  Uniunea Europeană și-a ridicat tonul până la acest punct împotriva uneia dintre părțile interesate în lupta împotriva coronavirusului. Laboratorul AstraZenaca este supus criticilor europene, în timp ce multe informații circulă în jurul reducerilor și întârzierilor de livrare a vaccinului proiectat în parteneriat cu Universitatea din Oxford.

La sfârșitul a două întâlniri care au avut loc de urgență luni – și înainte de a treia convocată astăzi, comisarul european responsabil cu sănătatea a considerat „inadmisibile” întârzierile de livrare menționate și a considerat „neconvingătoare” explicațiile grupului farmaceutic anglo-suedez. Pentru a înțelege furia liderilor europeni, trebuie să ne întoarcem la săptămâna trecută. AstraZeneca a informat vineri Uniunea Europeană că nu îşi poate respecta ţintele de livrări convenite până la sfârşitul lui martie, un oficial european precizând pentru Reuters că aceasta înseamnă o reducere de 60% din totalul de 31 milioane de doze de vaccin. De asemenea, și Pfizer a anunțat întârzieri. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reamintit că blocul comunitar a încheiat acordul cu AstraZeneca în august pentru o cantitate de 400 de  milioane de doze (primul semnat de UE pentru a-şi asigura vaccinuri împotriva COVID-19), cu o plată în avans de 336 milioane de euro. Un avertisment care se referă la toate laboratoarele în care Europa a investit „miliarde” și care, prin urmare, trebuie să „își respecte promisiunile”. Se aşteaptă ca vaccinul AstraZeneca să primească aprobare de utilizare în Uniunea Europeană la sfârșitul săptămânii, posibil pe 29 ianuarie, după o ședință finală a Agenției Europene pentru Medicamente. Primele livrări sunt prevăzute de la 15 februarie.

Ultimele stiri

  • Transportatorii cer Parlamentului destituirea conducerii ASF. COTAR: „Jaful RCA continuă”
  • Explozie în faţa unei secţii de poliţie din Berlin. Doi oameni ai legii răniți, unul grav
  • Care sunt noutăţile majore din Codul Rutier 2025. Ce se întâmplă dacă parchezi pe trotuar
  • De parcă oricum nu erau foarte scumpe şi prohibitive, dar „Ordonanţa trenuleţ” scumpeşte şi locuinţele. Cât de scump va fi să te muţi la casa ta
  • Angajaţii români „şi-au făcut rost” de un concediu suplimentar. Zile libere legal în 2025
  • Ţară frumoasă avem, dar cum facem bani din asta? România, regina destinaţiilor turistice în 2025. Cum ne laudă CNN
  • Prognoza pentru următoarele săptămâni. Cum va fi vremea până pe 3 februarie/Ce anunță ANM
  • În ce paradisuri fiscale fug antreprenorii români. Ce facilități li se oferă acolo
  • Turist rămas blocat cu ATV-ul în zăpadă, recuperat de jandarmii montani de la Şugag/Ce amendă a primit – VIDEO
  • Când vin pensiile în luna ianuarie 2025. Se anunţă întârzieri
  • Exit mobile version