Desigur, în toată societatea românească este o agitație continuă din cauza pandemiei care nu vrea să respecte graficele prezidențiale. Numai că, nicunde nu este iureșul mai mare în aceste zile decât la Ministerul Apărării Naționale. Mai ales după ejectarea din fruntea Pentagonului a secretarului Apărării, Mark Esper. Omul care în schimbul contractelor de miliarde de euro încredințate de la București promisese protecție totală pentru șefii Armatei implicați în afacerile G2G.

Numai că intervenția oficială a Comisiei Europene, cea care prin intermediul a chiar comisarului pentru problemele industriei de apărare a solicitat lămuriri oficiale statului român cu privire la ”afacerea Piranha 5” a destabilizat din temelii Ministerul Apărării Naționale. Acolo unde generalul Marian Hăpău deja a declanșat procedurile de trecere în rezervă, acesta mai rămânând la comanda Direcției Generale de Informații a Armatei doar pentru a își impulsiona subordonații – pe riscul lor ! – să șteargă urmele contractelor de înarmare ”deturnate” la ordinul generalului Nicolae Ionel Ciucă. Ministrul Apărării dând la rândul său deja înapoi, din moment ce, după cum arată informațiile de ultimă oră intrate în posesia noastră, în urma ”valurilor” declanșate de campania de dezvăluiri din ”NAȚIONAL” a tăiat banii la achiziția bateriilor de coastă! Plus că etapa a doua a celui mai important proiect militar de înzestrare a Armatei a fost oprit de la finanțare tocmai acum, la rectificare!

Iar ”fumigena” aruncată de MApN cu rachetele HIMARS trase de Brigada de Artilerie din Europa a Armatei americane în Marea Neagră, ”înspre Crimeea” a eșuat în încercarea generalului Ciucă de a acoperi scandalul raportului Curții de Conturi. Mai ales că acesta a intrat deja în atenția Comisiei Europene! Și chiar dacă directoarea care l-a întocmit a preferat să iasă la pensie decât să cedeze presiunilor exercitate pentru ”cosmetizarea” acestuia, Raportul există! Astfel că, după cum bine știu și generalii vizați de cele 12 puncte ”devastatoare” ale controlului efectuat de către Curtea de Conturi, cine pune mâna pe raport îi poate arunca pur și simplu la pușcărie pe mulți dintre șefii Armatei, DGIA și Ministerului Apărării!
Misterul pensionării de la Curtea de Conturi
După cum dezvăluiam în exclusivitate solicitarea oficială a Comisiei Europene, Ministerul Apărării Naționale are termen până pe data de 11 decembrie de a informa în scris atât Guvernul României, cât și comisarii de la Bruxelles cu privire la suspiciunile legate de contractul pentru achiziția transportoarelor blindate Piranha 5. Astfel că, în loc să se afunde în tot felul de ”bla-bla”-uri tehnice promovate de propaganda plătită din fondurile operative ale DGIA, conducerea MApN mai bine ar publica Raportul Curții de Conturi exact cu privire la acest subiect!

Și să demonstreze astfel care din cele 12 puncte ”de rectificat” au și fost îndreptate. Mai ales că raportul cerea imperativ modificarea plafonului de la 6 la 10% pentru penalități! Numai că știe foarte bine până și ministrul Apărării că niciunul dintre cele 12 puncte nu a fost îndeplinit. Astfel că în mod normal contractul ar trebui anulat și aplicate penalitățile legale! Unele de zeci de milioane de euro! Iar Comisia Europeană tocmai asta vrea! Ceea ce și explică panica totală care a cuprins MApN-ul! Cu toate că speranțele tuturor celor implicați se leagă de ”camaraderia” care îl leagă pe președintele Mihai Busuioc de șefii SPP și DGIA, Lucian Pahonțu și Marian Hăpău. Numai că directoarea care a girat Raportul a fost ”doar” pensionată, ea nereușind să fie convinsă să o lase ”mai moale” cu aplicarea penalităților legale! Și cum a trecut de mult și ultimul termen de 15 zile stabilit de către Curtea de Conturi în luna martie a acestui an, fiecare lună care trece aduce pagube de milioane de euro statului român. Mai ales că raportul nu este chiar atât de ușor de îngropat, precum și-au închipuit unii…
Sistemul HIMARS, fără muniție!
Iar recenta ”tragere” de la Cap Midia, cea atât de ridicată în slăvi de către ministrul Ciucă nu doar că va inflama și mai mult relațiile oricum tensionate cu Federația Rusă, dar aduce pe ”agenda” structurilor contrainformative un nou scandal cu posibile implicații dramatice pentru securitatea națională.

Întrucât, așa după cum reiese inclusiv din plângeri penale și avertismente ale experților în Apărare, sistemul HIMARS prezintă mai mult o vulnerabilitate, decât o întărire a securității naționale! Cel puțin cât lipsește muniția aferentă sistemului. Pentru că stocul de rachete nu asigură decât tragerea unei singure salve! Astfel că Ministerul Apărării Naționale, mai ales dacă va mai face ”trageri demonstrative” ca să le arate americanilor cum îi punem noi cu botul pe labe pe ruși cu ”artificiile” date de la Cap Midia va tot trebui să cumpere muniție pentru sistemul pe care urmează să îl achiziționeze de la americani.

Numai că o singură rachetă ”simplă” M31A1 costă 350.000 dolari bucata! În timp ce o rachetă ATACMS costă 3.000.000 dolari bucata! Dar asta nu a mai informat nici Hăpău și nici Ciucă pe premierul Orban! Și anume că după ce că dăm o bună parte din cele opt miliarde de lei alocate Înzestrării pe 2020 pe sistemul propriu-zis de lansare, ne va mai costa câteva milioane bune de dolari și orice exercițiu banal de instrucție… Asta ca să nu mai spunem că o singură operațiune reală de luptă pleacă de undeva de la 60 de milioane de dolari în sus! Pentru câteva minute de antrenament! Astfel că, mai mult ca sigur, sistemele HIMERS vor rugini și ele liniștite lângă celelalte achiziții considerate ”oportune” și pentru care s-au cheltuit miliarde bune de dolari! Dar până atunci, ”detonarea” Raportului Curții de Conturi ar putea arunca în aer întreg Ministerul Apărării Naționale, mai ales dacă astfel se va confirma că Guvernului României i s-a ascuns informările solicitate acum și de către Comisia Europeană!