Scandalul declanșat de dezvăluirile ”Național” cu privire la ”pactizarea” dintre Autoritatea de Supraveghere Financiară și societatea de asigurări Euroins nu mai poate fi oprit! Mai mult decât atât, pe zi ce trece ies la iveală noi probe halucinante despre cum statul român este ”ciumă” pentru opt milioane de români plătitori de polițe RCA și ”mumă” pentru compania bulgară Euroholding. Cea care controlează deja o treime din piața asigurărilor de la noi din țară.

Iar o altă întrebare șocantă și la care procurorii caută deja un răspuns este de ce statul român pierde TVA-ul din despăgubirile Euroins, fără ca vreo structură a statului român să fi îndrăznit până acum să rezolve acest ”mister”. Cu toate că abaterea nr. 7 din Decizia de sancționare nr. 199/20.02.2020 dată după controlul efectuat de către ASF la Euroins nu lasă loc de niciun dubiu!
Nu pot plăti reparațiile!
”În cazul dosarului de daună EJ 534920 (regie proprie) deschis la data de 14.09.2018 la sucursala Brăila s-a constatat faptul că persoanei păgubite i-a fost prezentată /înmânată o adresă de informare în care se preciza faptul că ”în urma evaluării constatării tehnice și a evaluării costurilor privind remedierea avariilor vehiculului , a fost stabilit un cuantum al despăgubirii în sumă de 1.606,39 lei”. Cu precizarea că ”Dumneavoastră aveți posibilitatea de a efectua reparațiile autovehiculului avariat, până la concurența sumei menționate, după emiterea de către Asigurator a unui accept de plată explicit către unitățile reparatoare din lista anexată”.
De asemenea, din analiza celorlalte documente anexate la dosarul de daună s-a constatat faptul că valoarea comunicată în adresă nu conține TVA, iar persoana păgubită, în cazul adresării chiar și la o unitate reparatoare care are încheiată o convenție de colaborare cu societatea – ceea ce implică tarife mai mici la manoperă și piese – tot nu ar fi putut plăti întreaga reparație!
Și asta ”cu toate că procesul verbal de constatare a avariilor respectă prevederile art.19 alin.(5) lit. K) din Norma nr.20/2017 în sensul în care aceasta conține informarea persoanei prejudiciate cu privire la dreptul acesteia de a se putea adresa pentru efectuarea reparației oricărei unități reparatoare auto care ar putea să îi infuențeze opțiunea, prin condiționarea de a apela doar la unitățile reparatoare cu care societatea are încheiate convenții de colaborare, în fapt se îngrădește dreptul persoanei păgubite de a se putea adresa pentru efectuarea reparației oricărei unități reparatoare auto”. Aceasta și fiind concluzia controlului efectuat la Euroins în ceea ce privește lipsa TVA-ului din calculele societății.
Obiecție neîntemeiată!
De asemenea, tot la abaterea nr. 7 se consemnează și că ”societatea a obiectat arătând faptul că în procesul verbal nu sunt explicate elementele, motivele de fapt și temeiurile legale pentru care echipa de control a concluzionat că Euroins condiționează (fără a fi explicat mecanismul condiționării) persoana prejudiciată de a apela doar la unitățile reparatoare cu care societatea are încheiate convenții de colaborare. Obiecțiunea societății nu este întemeiată având în vedere faptul că în procesul verbal de control s-a indicat în mod expres mecanismul de restrângere a opțiunilor păgubitului, fiind detaliate elementele înscrise în documentul înmânat acestuia care au condus la această concluzie.”
Plată subevaluată
Astfel că, așa după cum rezultă din Decizia de sancționare, echipa de control a identificat mai multe abateri care prejudiciază atât bugetul de stat al României, cât și interesele păgubitului RCA. Mai întâi, calculul efectuat de către Euroins pentru plata despăgubirii nu conține TVA, situație care conduce la efectuarea unei reparații într-un atelier de reparații neautorizat și care nu poate emite documente fiscale justificative și implicit evitarea plății TVA-ului către bugetul statului român. Apoi păgubitul RCA este prejudiciat printr-o plată subevaluată care face imposibilă efectuarea reparației în orice service autorizat RAR din România, situație care implică suportarea diferenței de costuri din partea persoanei nevinovate de producerea accidentului.
Iar constrângerea drepturilor persoanei prejudiciate de a-și putea efectua reparația în orice unitate reparatoare dorește aceasta reprezintă o încălcare a art. 6. Alin (8) din legea 132/2017 care prevede clar : ” Contractul RCA dă dreptul persoanei prejudiciate, în cazul producerii unui prejudiciu, să se poată adresa pentru efectuarea reparației oricărei unități reparatoare auto, în condițiile legii, fără nicio restricție sau constrîngere din partea asiguratorului RCA sau a unității reparatoare auto, care ar putea să-i influențeze opțiunea”.
Pentru cele trei abuzuri ale Euroins identificate de către echipa de control a ASF doar în cazul acestui dosar de daună (calculul despăgubirii fără TVA – eludarea bugetului statului român, calculul unei plăți subevaluate de despăgubire în care păgubitul RCA ar trebui să se încadreze pentru efectuarea reparației, constrîngerea drepturilor păgubitului RCA de a se adresa unităților reparatoare cu care Euroins deține contracte de colaborare) s-au aplicat însă ”sancțiuni” cel puțin stranii.
”Având în vedere că documentul obligatoriu prevăzut de lege, respectiv procesul verbal de constatare a avariilor era în conformitate cu cerințele legale, s-a atras atenția asupra situației de fapt”!!! Și uite cum statul român pierde de ani de zile sume datorate impozitului pe profit, în condițiile în care Euroins raportează pierderi importante. Fiind paradoxal ca în condițiile în care Euroins a raportat o pierdere tehnică pe anul 2019 de aproape 80 milioane lei și-a permis totuși să împrumute – rămâne de văzut cât de legal!- entități din grup cu milioane de euro. Ceea ce și explică de altfel ”controlul paralel” al DNA, cel puțin atâta vreme cât sub supravegherea și controlul ASF au fost posibile toate aceste nereguli cu vădit iz penal.
Ce nu înțeleg autoritățile sau se prefac că nu înțeleg este faptul că acele entități au aceiași acționari, domnii Assen și Chiril, care conduc atât Euroins România cât și firmele împrumutate din Bulgaria. Un lucru la fel de halucinant este acela că Euroins a avut în 2019 o cifră de afaceri de peste 250.000 .000 euro și așa cum spuneam mai sus, pierderi de peste 80 milioane de lei. Cu toate acestea, nimeni, dar absolut nimeni nu și-a pus vreun semn de întrebare legat de aceste discrepanțe care se văd din avion. Mai ales că astfel de manevre se întâmplă an de an, și nu numai la Euroins, ci și la alte societăți de asigurări. Cum se face că timp de 20 de ani ANAF nu a deranjat nicio societate de asigurări, însă în tot acest timp a stat călare pe firmele românești? Să nu uităm că piața asigurărilor are o cifră de afaceri de aproximativ 2 miliarde de Euro/ an și nu poate fi lăsată la mâna a 2-3 persoane numite politic la ASF. Cum de ASF nu a luat nicio măsură când cifrele oficiale îi arătau că este păcălită de Euroins care susținea că era pe pierderi, dar îi împrumuta pe alții?
Însă situația pare și mai sumbră pentru consumatorii români de produse de asigurare. Pentru că, în cazul în care Euroins ar intra în faliment, fiecare plătitor de polițe RCA va suporta indirect din propriul buzunar acoperirea dosarelor de daună neachitate, prin procentul din primele de asigurare încasate ce sunt virate către ASF – FGA de către entitățile aflate în supravegherea ASF, fie ei brokeri de asigurare sau societăți de asigurare! Mai ales că nu trebuie uitat că înainte de falimentele Astra și Carpatica, procentul din primele de asigurare plătit către ASF era subunitar (0,7%), în momentul de față acesta apropiindu-se de 7%. Practic acești bani fiind plătiți din buzunarul fiecărui asigurat!
În schimb, în loc ca ASF să sancționeze încălcările Legii 132/2017 și a Normei 20/2017 de către Euroins și să dispună măsuri de protejare a consumatorului de asigurări, dispune doar atragerea atenției firmei Euroins asupra acestei situații!!!
CITEȘTE ȘI
De ce se teme ASF de ”Spălarea Banilor”! Euroins, ”reasigurare” sau ”sifonare”?
DNA intră în ASF! Banii de asigurări, ”sifonați” în Bulgaria!
Tache nu statu român bă! Ci oameni,persoanele abilitate prin lege,sa reglementeze asta,regulamente de functionare,ăia fac ILEGALITĂȚI,Oamenii nu statu! Daca nu percepi nuanțele astea pune-ți niște ochelari! Și de cal!
Asta nu e firma aia care nu plateste banii cand ai accident?
Hotii de la ASF nu mai trantesc un nou comunicat de presa inept in care sa ne spuna sa stam linistiti ca piata e pe mainile unor specialisti care stiu ei mai bine decat pulimea ce are de facut?
Zeroins plateste si face „legea” dupa cum doresc ei in tara asta.
Cunosc doua dosare de dauna
1. Dauna totala s.a platit valoarea cu tot cu tva ,deoarece domnii din euroins au vazut ca persoana in cauza isi cunoaste drepturile si poate inainte plangeri impotriva lor .
2.dauna totala unde s a platit valoarea fara tva deoarece persoana in cauza nu isi cunostea drepturile si nu a putut sa ii atace si bombardeze cu articolele de lege.
in tara asta sunt foarte multi care nu isi cunosc drepturile ca pagubit si ff. Putini care isi cunosc drepturile, iar Zeroins profita de fiecare data de lipsa de informatie a unora.
STOP EMITERE DE POLITE RCA EUROINS
ASF DORMI ?????
ASF este fara reactie. Asteapta sa fie incatusati.
Pai si normal ca fara TVA.. Tva-ul are alta directie.
ASF.ul din ce sa aiba salarii ?
Statul cum sa inchida ochii la asemenea jaf si la asa sume scoase din tara..oare cum, cu sacii?
Prin institutii bancare alese ptr tranzactii ?
….MAGARI ORDINARI SI JAVRE PENALE !
Dar din ce se sustine totusi statul roman daca firmele astea nu platesc taxe si impozite si exista documente in sensul asta? Sau traim doar din imprumuturi fara numar?
Cata nesimtire poate fi in jegosii aia de la Asf. Tac malc cand sunt prinsi cu rata in gura. Sper sa ii vedem cat mai repede dusi la mititica.
Hotii bulgari din asigurari si statul roman vesnic impotent.
Nicio vorbulita din partea ASF? Le-a mancat DNA- ul limbuta? Vorba lui Tache.
ANAF tremura de frica cand vine vorba sa controleze o multinationala, invoca ca sunt protejati… horror,de cine ? A chiar de ANAF da. Cum sa invoci asta avand o obligatie legala. In realitate nu se duc ca se fac de ras, interlopii aduc daca vine ANAF la intimidare 20 de avocati ca au furat si au de unde sa achite,iar sefii anaf trimit niste începători care se fac de ras. Lasa ca in Iulie trimit 500 de inspectori ANAF pe plaja la mare sa controleze pe aia de vand mici pe plaja
Luati un tichet RCA din Germania, veti vedea ca ,contine TVA. Luati un tichet RCA din Italia, veti vedea ca are o taxa fixa pe fiecare polita emisa in care statul incaseaza bani indiferent daca societatea de asigurari este pe pierderi . La noi tva si taxe 0.
Ai dreptate, in Germania scrie clar pe tichetul RCA ca se adauga TVA 19%.
Poate aude si ministrul Citu cum se strang taxele de la toate firmele din Germania si nu pe sarite, asa cum e in Romania.
Avem convingerea ca institutiile de forta ale Statului Roman colaboreaza cu DNA pentru ca persoanele de decizie de la ASF precum si cele din cadrul Euroins: Mihnea TOBESCU – Director General, Milena Guentcheva – Director General Adjunct, Florian IOSIF – director economic, Daniela PORA – Director Asigurari, Avocat Cecilia BESCIU – Director Departament Juridic si altii, care vor fi gasite vinovate, sa fie trase la raspundere din punct de vedere legal si sa fie trimise in judecata pentru neadecvarile financiare grave de natura penala depistate chiar de catre ASF, neadecvari care am vazut cu totii ca vizeaza sume exorbitante lipsa din conturile Euroins si ale statului si care au fost posibile prin utilizarea unor diverse metode de inginerii financiare.