Raportul de audit financiar al Curții de Conturi la Ministerul Mediului a depistat nereguli grave în contabilitatea entităților subordonate, unde inspectorii au găsit un adevărat haos. Mai mult, derularea contractelor pentru proiectele de investiții este un dezastru total, banii acordați în avans fiind deturnați în alte scopuri, iar finalizarea acestora este acum cât se poate de incertă.
Inspectorii Curții de Conturi au descoperit încălcări grave ale legii, după controalele efectuate la Ministerul Mediului, raportul de audit având nu mai puțin de 44 de pagini cu neregulile depistate. Pe lângă haosul total și erorile stupefiante din contabilitate la aproape toate instituțiile din subordinea Ministerului Mediului, cele mai grave abateri au fost găsite la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, care gestionează proiecte de anvergură. Unul dintre acestea este cel pentru proiectul de investiții ”Apărarea împotriva inundațiilor a localității Babadag, județul Tulcea”, cu un contract încheiat între Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și o asociere de firme, în valoare de 48.774.275 lei, fără TVA, și cu o durată inițială a lucrărilor de 21 de luni, respectiv până la 12.08.2024.
Prin Actul adițional nr.1/1.07.2024, data de terminare a lucrărilor a fost prelungită până la finele lunii noiembrie 2024, fără a fi prezentat un grafic de execuție lucrări și un grafic de plăți în consecință. Din verificările documentelor s-a constatat efectuarea unor plăți în sumă totală de 10.317.967,20 lei fără a exista un grafic de eșalonare a plăților și fără a fi stabilite condițiile în care fiecare parte de lucrări sau faze de proiectare și execuție va deveni plătibilă. În timpul misiunii de audit, asocierea de firme a prezentat un grafic de eșalonare pentru perioada februarie 2023-august 2024, nesemnat de către reprezentanții ABADL, din care nu rezultă că aceasta este anexă la Acordul contractual nr.147/2022, susține Curtea de Conturi.
Avansuri nejustificate
Cele două tranșe de avans au fost acordate fără documente justificative din care să rezulte destinația acestora și fără să fie respectate graficele de rambursare a avansului. Din prima tranșă de avans, de 2.438.713,75 lei plus TVA, a fost justificată doar o parte, respectiv suma de 1.397.197,69 lei, iar diferența de 1.041.516 lei nu a mai fost justificată, nemaifiind prezentate certificate de plată.
”Deși, pe lângă suma de 1.397.197,69 lei, reprezentând sume decontate din avansul acordat, reprezentanții asocierii de firme au înaintat în timpul controlului o situație de cheltuieli în valoare totală de 7.717.567,11 lei, acestea nu pot fi identificate ca aparținând devizelor de lucrări aferente Acordului contractual nr.147/14.10.2022, întrucât nu îndeplinesc condițiile de recunoaștere și nu au fost incluse de către Supervizor într-un certificat de plată. În condițiile în care tranșa din avans nu a fost justificată integral, beneficiarul ABA Dobrogea Litoral a acceptat acordarea celei de-a doua tranșe de avans, în valoare de 4.877.427,50 lei plus TVA, contrar prevederilor HG nr.264/2003, iar pentru această tranșă nu s-a efectuat nicio deducere din certificatele de plată emise ulterior”, se arată în raportul de audit al Curții de Conturi.
Mai mult, în conformitate cu prevederile HG nr.1/2018, antreprenorul avea obligația de a utiliza sumele din avans exclusiv pentru operațiunile aferente lucrărilor contractului. În cazul în care antreprenorul nu folosea corespunzător o parte din aceste sume, beneficiarul, în speță ABA Dobrogea Litoral, era îndreptățit la rambursarea de către antreprenor a sumelor rămase de justificate, inclusiv prin executarea de către beneficiar a garanției de returnare a avansului. De asemenea, beneficiarul avea dreptul aplicării unor penalități de întârziere la nivelul dobânzii de referință a BNR, calculată pentru perioada de când s-a acordat avansul și până în momentul recuperării, la sumele folosite necorespunzător, și avea obligația de a nu mai efectua nicio altă plată în avans.
Misiune imposibilă
La data de 31.05.2024, soldul avansurilor acordate fără a se justifica era de aproape 6 milioane de lei. La această dată, respectiv cu 3 luni înainte de data inițială de finalizare a lucrării (12.08.2024), din valoarea de 48.774.275 lei fără TVA a contractului, au fost executate lucrări în valoare de 5.588.790,70 lei, reprezentând 11,46% din contract, astfel că există riscul nerespectării termenului prevăzut în contract pentru finalizarea lucrărilor, atrage atenția Curtea de Conturi. ”Cu toate că situațiile de lucrări se întocmesc lunar, în perioada 11.11.2022-31.052024, au fost prezentate doar 7 situații de lucrări, dintre care 2 situații au fost întocmite doar pentru a încasa avansurile, iar 5 situații de lucrări au fost aferente unor lucrări efective executate în lunile octombrie 2023, decembrie 2023, martie-mai 2024”, se mai precizează în raportul de audit.
Asta de la mediu zicea la tv ca are casa cu beci bagati l la beci daca are nereguli grave,!!!
Raportul Curtii de conturi nu este publicat . De unde aveti aceste informatii ? Si in ce procent sunt adevarate ?