AcasăDIVERSECapacul enervant. UE a stricat sticlele din plastic

Capacul enervant. UE a stricat sticlele din plastic

Capacele legate de sticle sunt încă un exemplu al modului în care Uniunea Europeană își lansează politicile ecologiste fără a ține cont de poziția consumatorilor

Începând din această vară, toate sticlele de apă din plastic vândute în Uniunea Europeană trebuie să fie prevăzute cu un capac legat de gâtul sticlei.

Dacă capacul este atașat de sticlă, se crede că este mai puțin probabil ca utilizatorii să îl arunce – sticla și capacul vor ajunge să fie reciclate împreună.

Oamenii au  început deja să se plângă că nu reușesc să bea din noile sticle pentru că îi încurcă capacul sau pentru că le este greu să toarne din sticlă. Există o soluție, desigur, care constă pur și simplu în smulgerea capacului –dar  ar contrazice întregul scop al noilor norme.

Capacele legate de sticle sunt încă un exemplu al modului în care UE își lansează politicile ecologiste fără a ține cont de poziția consumatorilor. Pe bună dreptate, cum să bei dintr-o sticlă cu un capac atârnat care îți zgârie obrazul?

Cei care duc sticlele la reciclare nu le  aruncă capacele. Prin urmare, se pune întrebarea care este rostul celor atașate în eliminarea deșeurilor de plastic. În condițiile în care  există containere de reciclare în mai toate supermarketurile, cine ar arunca capacul unei sticle, de vreme ce primește banii pe garanție? Nimeni nu umblă cu sticle fără capac.

UE nu ar trebui să impună măsuri aberante doar de dragul ecologiei, ci să atragă consumatorii în circuitul de reciclare.

„Șapte tone de plastic în plus pe an”

De fapt, trecerea la capacele atașate de sticle are efectul opus celui scontat – adică reducerea utilizării plasticului. În timp ce firmele au avut la dispoziție timp pentru a face tranziția la directivă, ale cărei prevederi sunt obligatorii începând cu luna iulie, proiectele s-au dovedit adesea defectuoase, potrivit lui Martin Pärn, designer la Universitatea de Tehnologie din Tallinn.

„Având în vedere plasticul suplimentar, capacele noastre folosesc acum aproximativ șapte tone de plastic în plus pe an. Din punctul de vedere al conservării mediului, este diametral opus a ceea ce ar trebui să se întâmple”, spune Jaanus Vihand, directorul general al unui important producător de băuturi din Estonia.

Capacele sunt adesea fabricate dintr-un alt tip de plastic decât sticla în sine, ceea ce le poate face dificil de reciclat împreună. În plus, nu sunt proiectate neapărat pentru reutilizare din cauza potențialelor probleme de siguranță. Un plastic reciclat nu va sigura perfect etanșarea sticlei, afectând calitatea și prospețimea băuturii.

Dacă UE vrea să fie „prietenoasă cu mediul”, atunci trebuie să țină seama  de eficiența măsurilor de mediu și, mai ales, de drepturile consumatorilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
31.678 afisari

14 COMENTARII

  1. „spune Jaanus Vihand, directorul general al unui important producător de băuturi din Estonia”

    -Estonia,Letonia,Lituania,Finlanda,Suedia si Norvegia
    au probleme mult mai mari……

  2. Scopul este unul psihologic, sa te țină legat fără să-ți dai seama. Chestie de subconștient.
    Eu nu le suport si le rup inainte de a bea.

  3. Ca de obicei ue vine cu idei tampite. Asa fac cu toate masurile pe care n i le impun,nu gandesc inainte. Ca sa justifice gramada de bani pe care o iau vin cu tot felul de aberatii mai ales daca au interes sa si mareasca veniturile lor.

  4. Este o măsură bună. Pe plaje, în parcuri și aiurea nu vei mai calcă pe capace.

    • Ai dreptate, pe unde am umblat, tot capace de pet am am găsit și peturi-le tot fără capace plutesc pe ape. Poate vedeai numai capacul că pet-ul era îngropat.

  5. mUE strica tot; ne mai miram pentru o sticla de plastic. Asta inseamna cand prostii, impostorii, neavenitii iau decizii in numele celor multi si la fel de prosti, pentru ca-i voteaza.

  6. Exact, esti tu un specialist mai mare care il poate contesta. Romanul tot roman, specialist la dat cu parerea si criticat chiar daca e habarnist.

  7. E jenat și penibil , cum vine asta sticla de plastic , vai de capul vostru
    Voi sunteți la nivelul adidasi nike
    Scrieți pe net dar cultură zero
    Ori e sticlă ori e plastic , mintea găinii

  8. Vizavi de capacele enervante! Dacă bidoanele nu au capac în momentul introducerii în aparatul de reciclare blochează acel dispozitiv. Aparatul dispune de o presă și roți dințate ce strivesc bidonul. Dacă bidonul are dop presa îl poate împinge spre roțile dințate, dacă nu, nu poate face presiune iar bidonul rămâne blocat și aparatul respinge următoarele bidoane.

    • Da, dar cine reciclează știe asta și păstrează oricum capacul. Oricum și idea cu legarea capacului nu chiar atât de enervantă decat pentru cei cu ceva probleme la mansardă, dar cred că s-ar fi putut face ceva mai puțin enervant legătura, în așa fel încât capacul sa poată fi rotit ușor către exterior(de ex: cu doua panglici in lateral prinse cu o capsă ) și să nu deranjeze. Dar, firește,asta ar fi costat mai mult…

  9. Eu rup mereu plasticul ala si-l arunc PE JOS. Capacul il pun inapoi la sticla si o recilez. Practic, mai bine le lasa nelegate, pentru ca foarte multi arunca alea pe jos. Eu nu arunc o scobitoare pe jos, dar alea ma enerveaza maxim. Poate se razgandesc si lasa capacele cum erau.

  10. Indiferent de schimbare cei mai înțepenit la minte vor protesta. E în firea umana aceasta opunere și critica a tot ce-i diferit, altfel de cum era „cândva”, cu care ne-am obișnuit.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger