Cauta

Cybercomunism: supravegherea începe în stradă

De când a preluat frâiele puterii în 2012, președintele chinez Xi Jinping s-a folosit de ideologie, legislație și mai ales de tehnologie pentru a suprima orice amenințare la adresa ordinii sociale impusă de Partidul Comunist.

Controlul social face parte de multă vreme din ADN-ul autorităților chineze, dar în anii înainte de venirea lui Xi a domnit o anumită relaxare: societatea civilă testa limitele și forumurile de pe internet se înmulțeau.

Skynet vede tot

Acum, însă, nimeni nu scapă supravegherii, indiferent dacă este vorba de infractori, disidenţi sau simpli cetăţeni care încalcă linia roşie, notează AFP. Supravegherea începe în stradă: orașele chineze au în medie 370 de camere de luat vederi la 1.000 de locuitori, potrivit institutului de cercetare Comparitech, ceea ce le plasează pe primul loc la aceste capitol, cu mult peste Singapore (18 la 1.000) sau Londra (13), de exemplu.

Denumită „Skynet”, vasta rețea de camere poate recunoaște fețele, hainele și chiar vârsta trecătorilor. Reglementările au fost înăsprite, în special în hoteluri, unde recepționerii sunt obligați să scaneze fața fiecărui oaspete pentru a verifica dacă acesta este titularul cărții de identitate prezentate.

Achizițiile și închirierile online de biciclete sau mașini necesită, de asemenea, un act de identitate cu fotografie care să servească drept garanție pentru vânzător sau companie.

Realizatorul de filme documentare și activistul Lu Yuyu a povestit pentru Amnesty International cum a reușit poliția să îi urmărească pe el și pe prietena sa Li Tingyu, când au mers să ridice un pachet de la o comandă online, în 2016, în provincia Yunnan din sud-vestul țării. Ambii au fost arestați.

„Suntem supravegheaţi tot timpul”

“Suntem supravegheați tot timpul”, a declarat un activist de mediu sub acoperirea anonimatului, această senzaţie agravându-se în ultimii doi ani, odată cu urmărirea zilnică a locuitorilor ca măsură împotriva COVID-19.

E adevărat că şi alte ţări din lume au introdus sisteme de supraveghere, însă „adevărata diferenţă în China este absenţa unor media independente şi a unei societăţi civile capabile să critice serios aceste inovaţii”, spune Jeremy Daum, de la Centrul Paul Tsai China al Facultăţii de Drept de la Yale.

Fiecare spaţiu online este monitorizat cu scrupulozitate în reţeaua de internet din China, filtrată din anii 2000 de un “Mare Zid Informatic” care blochează numeroase site-uri străine.

Wang, un disident care foloseşte un pseudonim, pentru a-şi proteja identitatea, a creat un cont de Twitter unde a înregistrat din 2013 mii de cazuri de persoane arestate sau sancţionate pentru că s-au exprimat, fie că era vorba de „insulte la adresa agenţilor de circulaţie” sau de difuzarea de zvonuri privind o boală misterioasă la Wuhan, care s-a dovedit a fi Covid-19.

Partidul dictează!

Toate acestea sunt posibile în special datorită cooperării dintre poliție și platformele de social media, care sunt din ce în ce mai utilizate.

Weibo, Twitter-ul chinez, are mii angajaţi – moderatori de conţinut –  şi blochează automat orice cuvânt sensibil din punct de vedere politic.

Xi Jinping a remodelat societatea în așa fel încât Partidul dictează ceea ce poporul ar trebui să știe, să simtă, să gândească, să spună și să facă”, subliniază Vivienne Shue, profesor emerit de studii contemporane chineze la Oxford.

Ultimele stiri

  • Mâncarea se scumpeşte, iar povara cade pe umerii românilor cu venituri mici! Specialiştii trag alarma: „Guvernul Ciolacu 2 îşi începe mandatul cu o mare minciună”
  • Cine este Shamsud-Din Jabbar, individul care a ucis 15 persoane la New Orleans şi a rănit alţi 35 de oameni. Poliţiştii l-au împuşcat mortal (VIDEO)
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 3 ianuarie 2025 – Se prevede mult noroc în afaceri
  • Alege ce citești
  • Real Madrid, primă de semnătură de 120 de milioane de euro!
  • COLAPS. Cazul „Dani Olmo” lasă Barcelonei o gaură de 263 de milioane de euro!
  • 2025 – de la contestarea hegemoniei SUA în Europa la apocalipsa socială și politică din România
  • Producători auto îi fac ochi dulci lui Donald Trump cu milioane de dolari
  • Autoritățile se prefac că stimulează ANAF. Prime doar pentru inspectorii care încasează peste 10 milioane de euro
  • Exit mobile version