AcasăDIVERSEFascinaţia naturii. Cum s-a văzut aurora boreală în România (VIDEO)

Fascinaţia naturii. Cum s-a văzut aurora boreală în România (VIDEO)

Fascinaţia naturii. Cum s-a văzut aurora boreală în România. Sursa foto: captură YT

Aurora Boreală a făcut, iar spectacol în nuanțe roșiatice pe cerul României. Totul, datorită unei furtuni geo-magnetice puternice, de clasa G4, a transmis Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosferă.

Aurora Boreală a putut fi văzută din toată țara. Pentru a surprinde fenomenul, trebuie să vă duceți în afara orașului sau să alegeți zone fără poluare luminoasă, cum ar fi parcurile.

Aurora, vizibilă la latitudini scăzute

Aurora boreală a fost vizibilă, joi noapte, la latitudini mult mai scăzute decât normal, inclusiv în România.

„Furtuni de o asemenea magnitudine ar putea afecta reţelele de energie electrică, pot modifica cursul unor sateliţi şi pot interfera cu sistemele de navigaţie prin GPS sau pot produce daune „unor tehnologii ce ţin de infrastructura critică”, conform spcialiştilor.

Aurora boreală, cunoscută și sub numele de „lumini nordice,” este unul dintre cele mai fascinante spectacole naturale de pe Pământ. Această strălucire este cauzată de interacțiunea dintre particulele încărcate ale Soarelui și atmosfera Pământului.

Erupţie solară puternică

Aurora se vede spre Nord și indicat ar fi să vă uitați prin camera telefonului. De cele mai multe ori, nuanțele de roșu nu pot fi observate cu ochiul liber.

„S-a adeverit, undeva după ora 21, destul de timid. A fost mai mult un glow de aurora boreală numai că la un moment dat s-a intensificat foarte mult şi puţin şi înainte şi după miezul nopţii. A fost o activitate foarte intensă, comparând cu activitatea din 11 mai, care într-adevăr, a fost una istorică”, a afirmat alentin Grigore, președinte Societatea Astronomică Română de Meteori.

Această ejecţie de masă coronală (CME) este rezultatul unei puternice erupţii solare care s-a produs în seara zilei de 8 octombrie, potrivit NOAA. Erupţia a fost clasificată în clasa X 1.8, fiind cel mai puternic tip de erupţie pe care o poate produce Soarele.

author avatar
Andrei Ștefan
294 afisari

3 COMENTARII

  1. Ce bine, poate că s-au stricat sateliții lui Elon Muskă. Zicea că vrea să testeze nu știu ce capacități deasupra României, singura țară care i-a aprobat experimentul.

  2. serios? orice dar nu aurara boreala , nici culoarea ,nici locul nu este pentru consitiile acestui fenomen!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger