AcasăDIVERSEÎn sfârșit, Bruxelles-ul vrea să reducă drastic normele ecologice

În sfârșit, Bruxelles-ul vrea să reducă drastic normele ecologice

Comisia Europeană va propune reduceri profunde ale normelor de raportare de mediu ale Uniunii Europene, în încercarea de a reduce birocrația și de a stimula economia blocului

Comisia Europeană va propune reduceri profunde ale normelor  UE de raportare de mediu, o încercare  de a stimula economia blocului. Bine ar fi să renunțe și la Green Deal.

Într-unul dintre primele acte legislative majore ale noii Comisii, mai multe întreprinderi ar putea fi scutite de la respectarea normelelor de raportare privind durabilitatea, scrie Politico.

Între timp, cerințele de monitorizare a încălcărilor drepturilor omului și ale mediului în lanțurile globale de aprovizionare ar putea fi reduse considerabil.

Propunerea va fi o ușurare pentru companiile îngrijorate că trebuie să respecte standarde complicate de raportare ecologică.

Așteptat pe 26 februarie, proiectul de lege omnibus vizează simplificarea a trei dintre principalele norme ecologice: directiva privind raportarea durabilitatății (CSRD), care obligă întreprinderile să raporteze impactul  asupra mediului și  expunerea  la riscul climatic; directiva privind due diligence în materie de durabilitate (CSDDD), care le obligă să investigheze și să abordeze abuzurile împotriva drepturilor omului și a mediului în cadrul lanțului lor global de aprovizionare; și taxonomia UE, standardul care reglementează sustenabilitatea mediului.

De asemenea, se așteaptă ca proiectul de lege să includă modificări ale taxei la frontiera carbonului.

Conform proiectului divulgat, Comisia propune efectuarea a opt modificări la normele privind diligența necesară pentru a le atenua în mod semnificativ, inclusiv solicitarea adresată întreprinderilor de a se uita doar la furnizorii lor direcți și nu mai departe de-a lungul lanțurilor  de aprovizionare.

Modificările aduse CSRD, între timp, ar face ca punerea în aplicare a legii să fie amânată cu un an și ar însemna că doar cele mai mari companii – cele cu peste 1 000 de angajați și o cifră de afaceri de 450 de milioane  euro – ar trebui să se conformeze.

În legislația existentă, normele s-ar fi aplicat societăților cotate la bursă cu doar 50 de angajați și o cifră de afaceri anuală de 8 milioane euro începând cu 2026.

Dacă va fi adoptată, această ultimă modificare ar însemna că domeniul de aplicare al CSRD și CSDDD ar deveni același, ceea ce întreprinderile și țările membre au solicitat.

Odată adoptate, modificările propuse vor necesita aprobarea țărilor membre în cadrul Consiliului UE și a deputaților în Parlamentul European.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
3.659 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ma inreb si eu aiurea Oare autorul cunoaste care sunt avantajele pentru Romania aduse
    De de green deal?? Cati bani incasam si finantam proiecte verzi. Este adevarat ca sunt si companii care subt taxate, dar Oare pe termen lung cat supravietuiesc

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger